Universitar

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Mesajul unei studente la Jurnalism: „Poţi să fii mega prost, dar să termini facultatea“. Reacţia conducerii Facultăţii de Jurnalism

16
16 Jun 2018 11:37:58
Autor: Florinela Iosip
FOTO: Facebook Cătălina Vlad
FOTO: Facebook Cătălina Vlad

Cătălina Vlad, unul dintre studenţii Facultăţii de Jurnalism din Bucureşti, a scris într-o postare pe Facebook (care are peste 9.500 de like-uri) despre dezamăgirile pe care le are în legătură cu instituţia unde a studiat. Una dintre nemulţumirile sale este cu privire la profesorii care mai degrabă încurajează „învăţatul“ mecanic în locul creativităţii. Decanul facultăţii i-a răspuns studentei, luni, printr-un comunicat.

UPDATE Decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJŞC), Mihai Coman, i-a răspuns studentei printr-un comunicat de presă. Decanul, printre altele, afirmă că Vlad Cătălina nu este absolventă (după cum se înţelege din postarea ei) şi apără instituţia aflată sub conducerea sa, afirmând că în cadrul acesteia activează profesori cu expertiză, care încurajează creativitatea studenţilor.

Redăm mai jos răspunsul integral transmis de Mihai Coman:

Nu am obiceiul să răspund celor care atacă Facultatea de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării şi cu atât mai puţin acelora care, în loc să vină să îmi spună ce probleme avem (cred că sunt unul din puţinii decani care stau în birou cu uşa deschisă – la propriu – şi fără secretară, tocmai pentru a fi la dispoziţia oricui doreşte să discutăm), preferă să arunce cu noroi. Nu e nici prima şi probabil nici ultima oară cînd studenţii sau alte persoane ne acuză, uneori cu dreptate, alteori prin prezentarea trunchiată şi tendenţioasă a unor aspecte. De 28 de ani facultatea există şi lista cu numele absolvenţilor de succes, care exercită în mod profesional jurnalismul, relaţiile publice, publicitatea şi activităţile conexe, ar umple zeci si zeci de pagini. Dar, la fel de adevărat, pentru unii (dinauntru si dinafara facultăţii) strugurii sunt acrii...

Dacă reacţionez acum este pentru că mai multe instituţii mass media au preluat si distribuit reacţia acestei studente (nu ”absolvente” cum greşit s-a scris), încălcând normele de bază ale profesiei – verificarea informaţiei din mai multe surse, investigarea contextului, asigurarea echilibrului prin includerea opiniei ”celeilate părţi” etc.

Iar dacă, vor spune, nu aveau aceste obligaţii profesionale, pentru că pur şi simplu ”au redat” o postare, atunci înseamnă că nu mai sunt instituţii de presă, nu mai practică jurnalismul cu valorile şi responsabilităţile sale şi că ar trebui să anunţe public că sunt doar nişte platforme pe care se plasează mesaje fără nicio garanţie a adevărului, corectitudinii, acurateţei etc.

Aşa încât îmi permit un  ipotetic exerciţiu de probitate jurnalistică: ce informaţii ar trebui verificate înainte de a fi făcute publice?

Iată câteva exemple:

”Astăzi am avut absolvirea. Mă număr printre specimenele care nu au participat la acest eveniment. Motivul: nu sunt mândră de asta, nu găsesc nici un moment de bucurie în faptul că am terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.” – dacă această afirmaţie ar fi verificată s-ar descoperi că autoarea ei nu a terminat şi nu a absolvit facultatea din motivele clasice care împiedică absolvirea unei facultăţi.

”Oricine poate intra la facultate, chiar dacă nu ştie să scrie corect gramatical” – e greu oare să se verifice pe site-ul facultăţii şi/sau universităţii situaţiile statistice ale admiterilor? Cei intre 700-1000 de candidaţi care se bat în fiecare an de mai bine de două decenii pe cele (din nefericire) doar 120-140 locuri bugetate (pentru toate specializările) nu înseamnă nimic? Nici faptul că de 28 de ani nu se intră în FJSC decât după un examen greu de admitere? De asemenea se poate discuta cu colegii ei, pentru a se verifica dacă toţi sunt agramaţi...

”În facultatea mea, nu contează dacă eşti inteligent, creativ, plin de resurse folositoare pentru viitor, pentru că nimănui nu-i pasă. Ştii să toceşti din cărţile profilor, eşti trecut. Simplu. Poţi să fii mega prost, dar să termini facultatea. Şi oamenii ca mine care au idei şi initiativă unde ar trebui să se ducă?” Dacă jurnalistul ar veni să se documenteze ar afla de sutele de materiale (de la stiri la reportaje de investigatie, de la comunicate la campanii de comunicare, de la brief-uri la produse publicitare) realizate de studenţi, cu profesionalism şi creativitate... poate si de numeroasele premii internaţionale si naţionale obţinute de ei pentru aceste produse... Si poate ar descoperi că absolvenţii FJSC nu sunt în niciun caz ”mega proşti”; şi că sunt căutaţi şi angajaţi de numeroase instituţii de profil.

Un jurnalist adevărat s-ar putea uita pe lista cadrelor didactice şi ar descoperi că două treimi sunt reprezentanţi de prestigiu ai profesiilor din sfera comunicării; poate s-ar întreba cum e posibil ca oameni de valoare din jurnalism, precum Emilia Şercan, Cristi Pantazi, Cristian Lupşa, Daniel Apostol, Dan Turturică sau, din profesiile comunicării, precum Lorand Balint, Mihai Ghyka, Dan Florescu, Victor Dobre, Maria Predoiu, Laura Florea, Luiza Domnişoru, Sorana Savu, Adrian Predu, Victor Stroe şi mulţi alţii să nu ştie să valorifice creativitatea studenţilor lor? 

In acest context, invit pe toţi cei care au simpatizat cu cele spuse de studentă să vină să predea şi să contribuie la formarea viitorilor colegi. Sigur, s-ar putea ca 25 de lei pe oră să nu vă pară o sumă atrăgătoare. Dar poate că, astfel, identificaţi aici un subiect jurnalistic adevărat – subfinanţarea universităţilor. Sau poate că dorinţa de a sprijini cauza studentei se va transforma într-o invitaţie de angajare în redacţii, valorificând astfel ideile şi inţiativele pe care, poate, noi nu am fost în stare să le descoperim...

”Aş putea povesti condiţiile în care există această facultate, dar e prea mult de scris. Pe scurt, nu avem lifturi funcţionale, aparatură "performantă" sau aş putea spune doar aparatură, că şi aia lipseşte, săli cât sufrageria, practica nu e ceva relevant, dar totuşi e obligatorie, şi după tot acest timp pierdut, ajungi să termini facultatea şi descoperi că nu te angajează nimeni pentru că nu ai experienţă..” Jurnalistul care ar veni să se documenteze ar descoperi că: 1. Lifturile funcţionează, dar sunt subdimensionate în raport cu numărul de studenţi; dacă ar investiga un pic ar afla că ele nu aparţin FJSC şi că de 2 ani FJSC duce interminabile tratative şi schimburi de adrese pentru schimbarea lor; 2. În laboratoare exista circa 50 de calculatoare, camere video si foto digitale, softuri (ffff scumpe cumpărate de noi pentru montaj tv etc); dacă ne-ar întreba ar afla că după un război birocratic de 6 luni achiziţionăm, din venituri proprii, 42 de calculatoare MAC-uri de ultima generatie şi se reface total instalaţia de internet ... si multe altele; 3. Da, nu avem săli suficiente, e un adevăr arhicunoscut; şi ar putea întreba şi forurile superioare de ce suntem prigoniţi în halul acesta?

”Ce trebuie schimbat în cazul ăsta? Poate prostia de licenţă. Singurul scop al licenţei este să dovedească faptul că ştii să dai copy-paste de pe net sau din cărţi, dar să nu pară plagiat.” Chiar şi fără să caute prea mult, un jurnalist ar afla că examenul de licenţă este fixat prin Legea Educaţiei Naţionale/2011. Aceiaşi lege care prevede că studenţii declară sub răspundere penală că teza este produsul muncii lor. Iar dacă ar discuta cu studenţii şi absolvenţii ar afla istoriile multora dintre ei cărora nu li s-a permis intrarea în examen pentru că lucrarea de diplomă nu răspundea acestor standarde etice si profesionale.
 
Pe Facebook sau alte platforme social media oricine poate trimite către public (aproape) orice. Pentru că aceasta este menirea unor asemenea platforme, să ofere forumuri de dialog si comunicare. Pe site-ul unei instituţii mass media se aplică însă regulile jurnalismului profesional. Iar dacă sub egida unui nume de instituţie cu o anumită reputaţie sunt aruncate spre spaţiul public informaţii care nu au fost verificate în mod profesional, opinii care nu sunt echilibrate prin consultarea mai multor actori implicaţi în acel caz, acuzaţii care nu sunt validate de un demers jurnalistic, nu facem altceva decât să creăm şi să încurajăm o cultură a fake news. Iar eu cred cu îndârjire în formula minunată atribuită lui Caragiale: ”Cinstea şi gramatica fac presa bună”. Si nu numai presa, ci orice formă de comunicare publică.

Mesajul studentei

Săptămâna trecută studenta Cătălina Vlad de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) de la Universitatea din Bucureşti a scris pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa instituţiei pe care, spunea ea atunci, a absolvit-o anul acesta, mesaj care s-a viralizat rapid. 

Printre altele, studenta acuză facultatea că este ”glumă şi dezinformare”, că nu încurajează inteligenţa şi creativitatea, ci ”toceala” din ”cărţile profilor”, că profesorii sunt slabi şi dezinteresaţi, că admiterea nu are filtre nici măcar pentru cei care nu ştiu să scrie corect în limba română.

Postarea:

Astăzi am avut absolvirea.

Mă număr printre specimenele care nu au participat la acest eveniment. Motivul: nu sunt mândră de asta, nu găsesc nici un moment de bucurie în faptul că am terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Pentru mine este o dezamăgire toata experienţa, colectivul, inclusiv profesorii. Când ne gândim la facultate, ne gândim la instituţia care îşi pune amprenta finală în dezvoltarea culturală şi profesională a noastră, ne simţim oarecum superiori, pentru că nu oricine poate termina o facultate, mai ales de stat, facultatea este cheia catre succes, către un job, fară facultate eşti un nimeni, nu te bagă nimeni în seamă. Astea sunt chestiile pe care le auzim toţi.

Ce este de fapt facultatea? Glumă şi dezinformare. Oricine poate intra la facultate, chiar dacă nu ştie să scrie corect gramatical, dar şi mai amuzant e că nu asta e cea mai naşpa parte. În facultatea mea, nu contează dacă eşti inteligent, creativ, plin de resurse folositoare pentru viitor, pentru că nimănui nu-i pasă. Ştii să toceşti din cărţile profilor, eşti trecut. Simplu. Poţi să fii mega prost, dar să termini facultatea. Şi oamenii ca mine care au idei şi initiativă unde ar trebui să se ducă? În altă ţară, nu? Nu mai amintesc de pile şi profesori care nu ar trebui să predea vreodată, că aş pierde timpul. Am avut mulţi profesori şi profesoare, exceptând 4 dintre ei, pe restul îi voi uita pâna vara viitoare. De la unii nu am rămas cu nimic, unii doar m-au speriat cu absenţele, altii mi-au dat cu seen la mesaje în care ceream un sfat. Ăsta e FJSC în anul 2018. Pe acei 4 profesori nu îi voi uita, nu datorită cunoştinţelor profesionale, ci datorită caracterului bun, datorită devotamentului faţă de meserie şi studenţi, datorită sfaturilor de încurajare venite din sinceritate care m-au ajutat mai mult decât am crezut.

Aş putea povesti condiţiile în care există această facultate, dar e prea mult de scris. Pe scurt, nu avem lifturi funcţionale, aparatură "performantă" sau aş putea spune doar aparatură, că şi aia lipseşte, săli cât sufrageria, practica nu e ceva relevant, dar totuşi e obligatorie, şi după tot acest timp pierdut, ajungi să termini facultatea şi descoperi că nu te angajează nimeni pentru că nu ai experienţă... Ce trebuie schimbat în cazul ăsta? Poate prostia de licenţă. Singurul scop al licenţei este să dovedească faptul că ştii să dai copy-paste de pe net sau din cărţi, dar să nu pară plagiat. Sublim de penibil. Pe parcursul facultăţii mi-am exprimat frustrările legate de tot sistemul şi am constatat din remarcile profesorilor că ei sunt ok cu situaţia, sunt confortabili, banii vin bine, totul e bine. Nimeni nu sare la schimbare, măcar de mentalitate, totuşi, ai putere ca profesor să schimbi o persoană. Asta e realitatea, din păcate. Sunt atât de săturată de ipocrizie şi poze cu chestii pe cap şi #absolvent(ă)...Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Capsunaru Gigi
16.06.2018, 12:09:08

Asta nu merita ni o matura. termina facultatea de jurnalism și utilizează "mega prost" ?

+5 (5 voturi)
anaidas anaidas
16.06.2018, 14:30:51

Daca avea fata "idei si initiativa", facea ceva, nu statea sa se planga ca proasta pe net si sa-si etaleze nemultumirile si frustrarile. Guess what? La tăţ ni greu. Ce-ai crezut? Ca dupa festivitatea de absolvire te asteapa angajatorul cu limuzina la poarta sa te duca la noul loc de munca super bine platit, ca ai reusit sa-ti termini tu facultatea? Te asteptai la intalniri cu presedintele, poze la revista si sarbatoare cu rosu-n calendar? Lasa-ma sa-ti spulber visele: nu esti superioara cum te-ai descris pentru ca ai terminat o facultate; erai inferioara daca n-o terminai. Eu am mai facut si-un master dupa si tot n-am avion particular. Welcome to the real world. This is life. Don't worry, it'll get worse. Si treaba cu "nu ma ia nimeni ca n-am experienta" e valabila peste tot in lume, inclusiv studentii SUA se plang de situatia asta. Asa-i creata lumea, n-o schimbi tu, n-o schimba nimeni. Get used to it. Pana acum n-ai gasit de cuviinta sa te plangi? Normal ca nu. Camin platit de mami si tati, pachetel, bani de buzunar, mancarea calda pe masa cand ajungi acasa... Daca nu-ti convine viata asta, gaseste consolare-n ideea ca mai vine una dupa (daca esti crestin). Daca esti ateu... tough luck. In viata poti sa stai ca prostul si sa-ti plangi de mila, sau poti sa faci ceva sa-ti schimbi situatia. One day, or day one; your choice. Citeste George Cosbuc - Lupta Vietii. Sau, in Spania la capsuni.

+3 (5 voturi)
dracon
16.06.2018, 12:33:52

Dupa 1990 toate fufele erau absolvente de drept ,au urmat niste ani si fufele au trecut la absolvit managementul si stiintele comunicarii,ultima fita este ziaristica si ATF- urile, toate fufele sant actrite ,a ajuns actoria de ras !

+1 (5 voturi)
Lucifer
16.06.2018, 12:59:24

Prea mulţi "jurnalişti", prea mulţi popi, prea mulţi jurişti, prea mulţi ticăloşi- asta e nenorocirea României de azi.

+1 (3 voturi)
Alexandru Preda
16.06.2018, 13:05:08

Creativitatea adevărată se dezvolta în urma acumulărilor de cunoștințe, trebuie sa înveți întâi, ca să ai un fundament solid. Geniile(care sunt în număr mic în toate timpurile) procedeaza invers.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările