Universitar

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

3
10 Sep 2014 16:26:16
Autor: Ioana Nicolescu
Universităţile pot organiza postliceale cu o durată cuprinsă între 1 - 3 ani
Universităţile pot organiza postliceale cu o durată cuprinsă între 1 - 3 ani

Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia de admitere la colegiile postliceale organizate de universităţi, în premieră din acest an, unde pot intra şi tinerii care nu au obţinut o diplomă de Bac. Diplomele oferite de aceste colegii vor fi însă asimilate învăţământului preuniversitar, deci nu sunt echivalente cu studiile universitare şi nici nu vor fi egale creditele de la colegiu cu cele din facultate.

UPDATE: Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru „Adevărul“ că nu se pot considera echivalente creditele obţinute la colegiul postliceal universitar cu cele obţinute la facultate. „Chiar dacă un elev obţine 60 de credite la colegiu, în spatele acestor credite se află un alt număr de ore şi un alt tip de activitate, care se aseamănă o şcoală profesională în ceea ce priveşte partea practică, adică se cere ca două treimi din activităţile educaţionale de la colegiu să fie de ordin practic. Astfel că este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate“, a spus Cîmpeanu.

El a mai spus că ideea de colegiul postliceal universitar este bine venită la Universitatea pe care o conduce, Universitatea de Ştiinţe Agronomice, fiindcă aceasta este strâns legată de piaţa muncii şi se cer tehnicieni şi meseriaşi în domeniul agriculturii de care România duce lipsă şi care se formează prin educaţie practică. 

În schimb, rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, spune că instituţia pe care o conduce nu va deschide astfel de colegii fiindcă nu este încă foarte clar cum se pot organiza acestea şi ce vor însemna. „Nu cred că este potrivit pentru o universitate să finalizeze studiile liceale ale tinerilor“, a spus Dumitru.

Nici Universitatea „Spiru Haret“, instituţie privată, nu va organiza astfel de colegii. „Poziţia rectorului este clară, o facultate poate fi urmată numai de cineva care a luat Bac-ul“, a spus puurtătorul de cuvânt, Gavrilă Inoan. 


Documentul publicat în Monitorul Oficial marţi seară prevede că universităţile acreditate pot organiza cursuri postliceale, la care pot să intre şi absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac, aşa cum a fost prevăzut de altfel în ordonanţa de urgenţă din iunie care a modificat radical Legea Educaţiei.

În plus, actul normativ mai prevede că aceştia pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior. Universităţile pot organiza postliceale cu o durată cuprinsă între 1 - 3 ani, în funcţie de profil şi de curs.

Prin noua metodologie, se arată că învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma de învăţământ cu frecveţă pentru calificările profesionale şi ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Naţional al Calificarilor. 

Iniţiativa înfiinţării nivelului de învăţământ terţiar nonuniversitar se realizează prin hotărârea Senatului instituţiei de învăţământ superior acreditate, la propunerea Consiliului de administraţie. 

De asemenea, învăţământul terţiar nonuniversitar poate fi organizat în colegii, numai în domeniile şi calificările pentru care instituţiile de învăţământ superior care le organizează au programe de studii universitare de licenţă acreditate sau autorizate.

Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea Consiliului de administraţie din instituţia de învăţământ superior acreditata şi se aprobă prin hotărâre a Senatului. 
Pe aceeaşi temă:

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

tampa_killer
11.09.2014, 08:45:49

nu poate exista o forma de invatamant post-liceal in lipsa unei diplome de bacalaureat. Un personaj care nu a reusit sa isi ia examenul final dupa ciclul liceal nu are capacitatea de a asimila alte cunostinte teoreetice .. pot face forme de invatamant in care sa capete cunostinte practice- genul scolilor de ucenici!

+1 (1 vot)
Radu Palade
11.09.2014, 09:01:56

Intr-un clasament neoficial, tara noastra ar avea cei mai multi analfabeti, numarul acestora ar fi egal cu numarul total al analfabetilor din tarile europene luati la un loc. De asemenea numarul celor care au absolvit o facultate este la fel cel mai mic situand Romania pe ultimul loc. Subliniez ca nu este opinia mea Asa cum am subliniat informatiile le-am cules din presa de la noi. De asemenea circula informatia potrivit carora cetatenii nostri de la sate traiesc si gandesc la nivelul evului mediu.. Raspunderea este a politicienilor care conduc destinele statului nostru, a teodorestilor cu barba si ochelari , sociologi nemernici rafinati de ideologia fostului regim continua sa dea sfaturi celor care se lupta pentru un os cat mai mare. Am fost in Grecia si am constatat ca zona rurala a fost urbanizata. Cetatenii si-au construit imobile ultramoderne si in fiecare curte se afla cate un tractor sau o masina agricola. Am intrebat cum si cand s-a intyamplat aceasta modernizare. Mi s-a raspuns ca au fost finantati de Japonia cu zeci de miliarde pe care ulterior n-au mai ceruit rambursarea lor. Avem acum un comisar pe fonduri europene pentru dezvoltare, Sa profitam si sa vorbim cu fiecare gospodar sa solicite fonduri nerambursabile pentru modernizare pe baza unor proiecte zonale. D.p.v. al educatiei sa se schimbe programele de televiziune. Sa se renunte la manele si la taranismele cu impact negativ asupra subiectilor de pe intreg teritoriul nostru national. Sa se extinda arenda si proiectele de dezvoltare mentala.

sandel62
11.09.2014, 09:09:21

Felicitari pentru tovarasa Andronescu care ne lanseaza pe primul loc in lume privind invatamantul superior pentru toti tampitiI din tara aceasta.Nu conteaza ce rebuturi vor rezulta conteaza doar sa se mentina nr de profesor iuniversitari bine platiti de parintii celor vai de mama lor .Bravos tovarasa Andronescu....

Modifică Setările