Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia de admitere la colegiile postliceale organizate de universităţi, în premieră din acest an, unde pot intra şi tinerii care nu au obţinut o diplomă de Bac. Diplomele oferite de aceste colegii vor fi însă asimilate învăţământului preuniversitar, deci nu sunt echivalente cu studiile universitare şi nici nu vor fi egale creditele de la colegiu cu cele din facultate.

UPDATE: Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru „Adevărul“ că nu se pot considera echivalente creditele obţinute la colegiul postliceal universitar cu cele obţinute la facultate. „Chiar dacă un elev obţine 60 de credite la colegiu, în spatele acestor credite se află un alt număr de ore şi un alt tip de activitate, care se aseamănă o şcoală profesională în ceea ce priveşte partea practică, adică se cere ca două treimi din activităţile educaţionale de la colegiu să fie de ordin practic. Astfel că este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate“, a spus Cîmpeanu.

El a mai spus că ideea de colegiul postliceal universitar este bine venită la Universitatea pe care o conduce, Universitatea de Ştiinţe Agronomice, fiindcă aceasta este strâns legată de piaţa muncii şi se cer tehnicieni şi meseriaşi în domeniul agriculturii de care România duce lipsă şi care se formează prin educaţie practică. 

În schimb, rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, spune că instituţia pe care o conduce nu va deschide astfel de colegii fiindcă nu este încă foarte clar cum se pot organiza acestea şi ce vor însemna. „Nu cred că este potrivit pentru o universitate să finalizeze studiile liceale ale tinerilor“, a spus Dumitru.

Nici Universitatea „Spiru Haret“, instituţie privată, nu va organiza astfel de colegii. „Poziţia rectorului este clară, o facultate poate fi urmată numai de cineva care a luat Bac-ul“, a spus puurtătorul de cuvânt, Gavrilă Inoan. 


ordonanţa de urgenţă din iunie care a modificat radical Legea Educaţiei.

În plus, actul normativ mai prevede că aceştia pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior. Universităţile pot organiza postliceale cu o durată cuprinsă între 1 - 3 ani, în funcţie de profil şi de curs.

Prin noua metodologie, se arată că învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma de învăţământ cu frecveţă pentru calificările profesionale şi ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Naţional al Calificarilor. 

Iniţiativa înfiinţării nivelului de învăţământ terţiar nonuniversitar se realizează prin hotărârea Senatului instituţiei de învăţământ superior acreditate, la propunerea Consiliului de administraţie. 

De asemenea, învăţământul terţiar nonuniversitar poate fi organizat în colegii, numai în domeniile şi calificările pentru care instituţiile de învăţământ superior care le organizează au programe de studii universitare de licenţă acreditate sau autorizate.

Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea Consiliului de administraţie din instituţia de învăţământ superior acreditata şi se aprobă prin hotărâre a Senatului. 

image
image

Pe aceeaşi temă:

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite