Universitar

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei, răspuns la interpelarea unui senator: Autorii manualelor unice au încasat chiar şi 10.000 de euro

1
17 Jan 2019 17:24:22
Autor: Florinela Iosip
Ecaterina Andronescu - FOTO Eduard Enea
Ecaterina Andronescu - FOTO Eduard Enea

În urma unei interpelări a senatorului ieşean Dan Lungu către Ministerul Educaţiei privind costurile editării şi tipăririi manualelor unice, pline de greşeli elementare, ministrul Ecaterina Andronescu a comunicat onorariile autorilor sau grupurilor de autori care au realizat aceste manuale. Onorariile pornesc de la 25.000 de lei brut şi ajung la 45.000 de lei brut, scrie Hotnews.

"Pentru manualele şcolare la disciplinele de învăţământ primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 de lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată a fost de 35.000 de lei (brut). În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remuneraţia pentru autorul/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 de lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână - 3.5000 de lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână 45.000 de lei (brut)”, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale într-un răspuns semnat de ministrul Ecaterina Andronescu, citat de Hotnews.

Potrivit senatorului USR, cum ministerul nu a precizat şi tipul de contracte încheiat cu grupurile de autori, se poate presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situaţii, astfel că, eliminând cota forfetară de 40% şi aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei şi 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuţii la sănătate şi nici la pensii.

În condiţiile în care selecţia s-a făcut doar intern, bazându-se pe o evaluare a Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, iar selecţia autorilor nu a fost nici transparentă şi nici nu există garanţia că au fost aleşi cei mai buni specialişti care lucrau cu editurile de pe piaţa liberă, onorariile nu sunt justificate, afirmă Dan Lungu.

"Privită din exterior, fără a interpreta contextul politic, situaţia pare una «clasică». Un ministru pasager la Educaţie se decide să implementeze manualele unice, şi astfel concentrează toată finanţarea care era distribuită în urma procedurilor transparente de achiziţie publică în mâinile Editurii Didactice şi Pedagogice printr-un procedeu dacă nu ilegal, atunci cu siguranţă anti-concurenţial. Manualele produse de editura respectivă sunt înţesate de greşeli fundamentale, nu de redactare, sunt criticate, ministrul pleacă, vine următorul care decide să scoată manualele unice. Dar banii au fost deja încasaţi şi de autori, şi de edituri. Bineînţeles, nimeni nu e tras la răspundere pentru acest eşec”, mai spune senatorul ieşean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

m lupascu
17.01.2019, 20:27:17

- criminala de la educatie

Modifică Setările