Universitar

articolul anterior articolul urmator

Ministrul de Interne: Cei peste 500 de angajaţi de la Interne care au titlu de doctor vor trebui să respecte normele de integritate. Cât este sporul de doctorat

8
19 Apr 2019 15:03:53
Autor: News.ro
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Carmen Dan, a anunţat vineri că a iniţiat modificarea ordinului de ministru pentru ca toţi cei peste 500 de angajaţi care deţin titlul de doctor şi primesc sporul de doctorat să îşi desfăşoare activitatea în domeniul pentru care deţin titlul.

„Nu cred că e normal ca un poliţist care lucrează în zona operativă şi are titlu de doctor în mecanică, de exemplu, să beneficieze de acel spor de doctorat”, a spus Carmen Dan, care a adăugat că lunar ministerul plăteşte 550.000 de lei spor de doctorate.

”În contextul demarării procesului de evaluare a lucrărilor de doctorat de la Academia de Poliţie, am considerat că impunerea unor norme de integritate faţă de angajaţii care primesc acest spor nu se poate limita numai la cei care şi-au obţinut doctoratele în Academia de Poliţie. În acest sens, am iniţiat modificarea ordinului de ministru prin care ne vom asigura că toţi cei peste 500 de angajaţi care deţin titlul de doctor şi care primesc sporul de doctorat respectă condiţia prevăzută de legea 153/2017 şi anume, că îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţin respectivul titlu”, a declarat, vineri, Carmen Dan.

Potrivit acesteia, nu este corect ca un poliţist care lucrează în zona operativă şi are titlu de doctor în mecanică, să beneficieze de acel spor de doctorat plătit de MAI.

”Mi se pare corect ca instituţia să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului angajat pot fi valorificate în munca pe care acesta o prestează pentru instituţie. Cu toţii ne dorim angajaţi calificaţi şi bine pregătiţi, iar această supra-calificare în domeniul de activitate înţelegem că trebuie retribuită. Angajatorul nu poate plăti, însă, faptul că un angajat îşi finalizează doctoratul într-un domeniu care nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o prestează”, a mai spus Carmen Dan.

Ea a precizat că MAI plăteşte în prezent pentru sporurile de doctorate peste 550.000 de lei lunar.

În mai 2018, Carmen Dan a anunţat că vor fi verificate toate lucrările de doctorat eleborate la Academia de Poliţie în perioada 2007-2011, iar pentru început vor fi verificate aproximativ 80 de lucrări de diplomă care aparţin unor angajaţi ai ministerului care primesc indemnizaţia pentru studii de doctorat.

Ea a spus că nu pleacă de la premisa că aceste lucrări sunt plagiate, ci de la ideea că trebuie verificate pentru a înlătura suspiciunile apărute în spaţiul public.

La începutul lunii aprilie 2019, ministrul de Interne a anunţat că, în aproape şase luni, au fost evaluate şi s-au emis puncte de vedere pentru numai 6 lucrări de doctorat de la Academia de Poliţie, de aceea se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces.

În 25 martie, PresOne a scris că rectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, Adrian Iacob, a plagiat aproape 70% din teza de doctorat, iar întreaga sa carieră academică se bazează pe titlul de ”doctor” obţinut în baza acesteia.

De asemenea, în 28 ianuarie 2019, PressOne relata că şeful DGA, chestorul Cătălin Ioniţă, a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, la o lună după ce News.ro a scris că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, intitulată "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicaţie juridică.

Potrivit Digi 24, Ioniţă a obţinut în instanţă plata retroactivă a sporului pentru titlul de doctor, deşi este acuzat că a plagiat teza de doctorat. Ioniţă s-a judecat doi ani cu Inspectoratul General de Poliţie. În septembrie 2018 a câştigat definitiv la Curtea de Apel Bucureşti.  Instanţa a decis ca acestuia să îi fie plătiţi retroactiv banii pe perioada 2014 – 2016.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Alfa Omega
19.04.2019, 15:22:13

Pai da ca daca secretara kkrmen nu are nici subordonati ei nu au voie sa aiba !Simplul in lumea prostilor un doctorat se anuleaza cu un ordin de ministrul incompetent ! Jegmania si kkrmia subjuga Romania !

-3 (3 voturi)
geek-a-contra
19.04.2019, 15:58:24

„Nu cred că e normal ca un poliţist care lucrează în zona operativă şi are titlu de doctor în mecanică, de exemplu, să beneficieze de acel spor de doctorat” Citeste mai mult: adev.ro/pq7i2p mi se pare normal. si o asemenea decizie ar trebui extinsa in toate domeniile de activitate. in Ro doctoratele nejustificate, cind nu sint pur si simplu frauduloase prin plagiat, au ajuns o adevarata molima destinata spolierii bugetului.

+4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
19.04.2019, 16:12:04

SPORUL de doctorat plagiat a impins milioanele de cokalari in cursa asta nebuneasca sa fie ca "tovarasa" mult iubita....Elena Ceausescu....

+4 (4 voturi)
mitrut
19.04.2019, 17:38:27

Mai sunt angajati fara titlu de doctor, in Minister?

+3 (3 voturi)
Cel Mare Scarambeu
19.04.2019, 18:05:33

Bai nene,parca a plouat cu doctori in Politia Romana.Dar oare tot asa si-au luat titlul de doctor cate 2 pentru o diploma asa cum e traditia in politie,unul stie sa scrie si altul stie sa citeasca???

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)