Universitar

articolul anterior articolul urmator

Mofturi universitare?

33
7 Feb 2018 08:16:19
Mircea Morariu

Pe vremea când dl. Petru-Daniel Funeriu era ministrul Educaţiei Naţionale, s-a luat decizia democratizării, poate un pic cam hei-rupiste, a vieţii universitare.

Pentru a accede în posturile de decizie, în funcţii de conducere, nu mai era neapărat obligatoriu să fii profesor sau conferenţiar. Puteai să fii şi lector, numai spirit managerial să ai. Gata cu bătrânii, gata cu şefii de şcoală, gata cu gerontocraţia, gata cu autoritarismul, gata cu iobăgia universitară! Începuse o nouă eră! Aceea a iniţiativei.

Antagonismului dintre bugetarii graşi şi cei din sectorul privat pe ai căror umeri stăteau neruşinaţii dolofani, antagonism ridicat la rangul de politică de stat, de religie seculară în regimul lui Traian Băsescu, regim pe care dl. Petru-Daniel Funeriu l-a cauţionat necondiţionat, i s-a adăugat un anume, un pernicios conflict între generaţii pe care dl. ministru cu acelaşi nume l-a promovat nu tocmai responsabil. Se pare că dl. Petru-Daniel Funeriu nu prea mergea la teatru şi nu a văzut nici un spectacol cu Victor sau copiii la putere.

Bun. Tinerii au devenit peste noapte directori de Departamente, decani, chiar rectori. Aşa s-a ajuns şi la aberaţia ca un pesedist, pe vremea aceea copilul de suflet al doamnei Ecaterina Andronescu, un şef de lucrări care nu avea nici măcar titlul de doctor în Ştiinţe - e vorba despre dl. Mihnea Costoiu - să devină rectorul Politehnicii bucureştene, loc în care îl găsim bine-mersi şi astăzi.

Mai departe, atunci când guvernarea a încăput pe mâna tehnocraţilor, ministrul Muncii, dl. Dragoş Pâslaru, a avut năstruşnica idee de a-i salariza altfel pe cei cu posturi de conducere. Da, funcţiile au devenit posturi aşa că gata, s-a spus adio indemnizaţiilor de conducere, acestea fiind înlocuite cu salarii. Şi uite aşa un lector devenit director de Departament a ajuns să încaseze o leafă dublă prin raportare la ceea ce primea colegul lui cu acelaşi grad didactic, dar care nu deţinea nici o dregătorie. Trecem peste faptul că nici un act normativ nu stabileşte numărul minim de cadre didactice care trebuie să facă parte dintr-un Departament pentru ca acesta să existe. Că totul depinde de pixul decanului şi rectorului şi ei interesaţi să aibă cât mai multe curele de transmisie. Observăm doar că uite aşa se face că cineva care are în subordine chiar mai puţin de 10 oameni încasează liniştit în jur de 6000 de lei pe lună.

Culmea e că, la puţină vreme după ce au ajuns şefi, mulţi şi-au descoperit capacităţi suplimentare şi au nutrit dorinţa de avansare pe scara didactico-ştiinţifică. Că director, decan, rector nu e sigur că vei fi o viaţă, dar titlul de conferenţiar, respectiv profesor nu ţi-l mai ia niciodată nimeni. Deşi se plâng cui are vreme şi chef să îi asculte că sunt îngropaţi în hârtii şi sufocaţi de birocraţie, mai toţi lectorii ajunşi directori de Departament au plănuit de-o avansare. Ca recompensă faţă de devotamentul arătat instituţiei. Îndeosebi decanului, rectorului şi preşedintelui Senatului. S-au visat conferenţiari, iar visul le-a devenit realitate. Ajunge să consulţi lista celor care au câştigat concursurile organizate în ultimii doi-trei ani şi ai revelaţia posturilor cu dedicaţie. Ajunge să arunci o privire asupra listei lucrărilor ştiinţifice şi a cărţilor publicate de reuşiţii la respectivele examene şi constataţi că ei au devenit brusc harnici în clipa în care au dobândit certitudinea că merită să publice. Cam tot la fel stau lucrurile şi în cazul dosarelor de abilitare. Au apărut pe neaşteptate Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene care, în vreo trei luni, au publicat trei cărţi. Criteriile de avansare dure ticluite în vremea ministeriatului d-lui Funeriu au devenit dintr-o dată foarte laxe. E drept că din septembrie 2017 încoace iar s-a produs o strângere a şurubului.

Numai că nimeni nu are chef să se ocupe de astfel de aberaţii vizibile cu ochiul liber. Mofturi, dragă, vorba lui nenea Iancu Caragiale. Mofturi universitare!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Vanatorul/d.c.
7.02.2018, 10:51:00

Mda..Bine ca macar ”îmbârligatul” intre universitari merge brici..! ”Esenta” insa ramane aceeasi: parazitism, inutilitate si impostura cata gasesti in invatamantul superior, nu mai gasesti nicaieri..! Practic, invatamantul superior (plin de bisericuțe” si clanuri cu rubedenii promovate functie de nivelul tupeismului si arivismului uscaturilor aflate in coroana arborelui genealogic respectiv) e cu mult mai corupt si mai toxic pentru prezentul si viitorul tarii decat invatamantul liceal. Meschinaria atingerii cu orice pret a intereselor materiale PERSONALE, precum si lichelismul tipic micilor gainari universitari piloși si submedciocri, dar care se vor perceputi si respectati ca..genii, sunt admirabil de bine reprezentate in mediul ”academic” carpato-mioritc. De fapt, daca iei in calcul numarul doctoratelor plagiate (dar si numarul doctoratelor ”pe bune” insa absolut INUTILE, maculatura fara nici un fel de relevanta stiintifica ”de domeniu”), precum si numarul impostorilor universitari pe linie de partid, realizezi ca un instalator, un mecanic auto, un zidar, un tamplar, un croitor, un cofetar-patiser, un electrician si, in general”, orice simplu muncitor care-si stapaneste bine meseria, e mai..demn de respect si incredere dacat acesti politruci si activisti de partid sub acoperire..academica, care functioneaza ca profesori (si doctori pe deasupra) in universitatile romanesti..! O rusine..!

-2 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.02.2018, 11:10:35

Vreti sa radeti..? ”La fiecare un milion de romani, 251 de persoane au o astfel de diploma. Prin comparatie, media europeana este de 200 de doctori la un milion de locuitori. In Polonia, spre exemplu, sunt 87 de titluri de doctor la 1 milion de locuitori, in Bulgaria -79, Ungaria – 127, iar in Cehia – 221. Totusi, toate aceste tari surclaseaza Romania la rezultatele testelor PISA. In plus, Cehia, Ungaria si Polonia au si universitati care se plaseaza in Top 500 mondial, in timp ce in tara noastra nu se afla nicio institutie in acest clasament. Si acum tineti-va bine..! Romania are mai multi doctori decat tari precum Germania, Marea Britanie, Franta si Italia.”(AK-24) La fel de bine stam doar la capitolul..popime..! Si destepti si crediciosi..! Cum sa nu fie Romania o tara atat de prospera si linistita, cu oameni inteligenti, muncitori si bogati , cu ”frica lui Dumnezeu”, adica o tara fara saracie, fara babuinizati semialfabetizati, fara coruptie, fara golani, hoti, si alte tipuri de infractori. Gaudeamus igitur..! (traducere: Să ne bucurăm, așadar..!) Aleluia..!

-2 (8 voturi)
herr v.5.02
7.02.2018, 11:13:59

..iar ai uitat de Iohannis... Halsheimerul probabil :))

+2 (8 voturi)
Radu Mircea
7.02.2018, 11:39:40

# Mircea Morariu Domnule Profesor , Funeriu nu mai este ministru din februarie 2012 . Nu aruncati o initiativa buna in derizoriu numai pentru a mai da un shut umbrei lui Basescu . Se pare ca uitati de feudele universitare unde pina la Funeriu posturile si dregatoriile erau pe viata si se mosteneau asemeni parohiilor de catre baietii popicului titular .

-3 (9 voturi)
L--- Lara
7.02.2018, 11:18:43

Sa zicem ca sefii sunt asa cum sunt, de la simplul responsabil de echipa cu 10 membri in subordinea sa, pana la rector. Dar ceilalti unde sunt si mai ales cum sunt? Nu am vazut nici o luare de pozitie fata de, faimoasa de acum scrisoare de sustinere semanata de cei 44 de rectori pentru la fel de faimosul Valentin Popica de Suceava cu publicatii la celebra editura-gunoi Intech si acuzat de autoplagiat! Un singur profesor universitar de la UMf Cluj si-a dat demisia din nu stiu ce comitet in semn de protest, niste studenti clujeni au protestat si ei intr-o prima faza cand au vazut ca rectorul UBB-Cluj aparea ca semnatar al scrisorii si rectorul universitatii bucurestene si-a dat demisia dintr-o comisie nationala. Atat. In rest liniste mormantala. Ce asteapta universitarii romani, cei care pretind ca sunt corecti? Sa protesteze altii in locul lor? 44 de universitati cu zeci de mii -probabil- de universitari au fost facute de ras de semnaturile rectorilor respectivi. Unde sunt reactiile? Ca doar nu sunt toti responsabili, decani, prodecani, prorectori etc.....

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările