Universitar

articolul anterior articolul urmator

Operaţiunea „Cărţi contra eliberare anticipată“ - Un simplu subiect de presă?

28
12 Jan 2016 00:09:42
Mircea Morariu

Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit la jumătatea săptămânii trecute, după lungi insistenţe, o obligaţie legală punând la dispoziţia presei lista completă a savanţilor din închisori. Ca şi a cea a supra-savanţilor ce au certificat prin semnătură proprie valoarea ştiinţifică a cărţilor scrise în penitenciar. Indivizi care au facilitat reuşita operaţiunii Cărţi contra eliberare anticipată.

Lista nu e doar consistenţă, ci şi spectaculoasă. Arătând în primul rând cât de ample şi profunde au devenit, în liniştea, răcoarea şi obscuritatea penitenciarelor, competenţele ştiinţifice şi domeniile de cercetare ale unor condamnaţi mai mult sau mai puţin celebri. Sau cât de repede au izbutit respectivii condamnaţi să treacă proba de foc a reconversiei profesionale, ajungând ca, în numai câteva luni, să evolueze de la statutul de licenţiaţi în Educaţie fizică, cu performanţe cunoscute eminamente la proba de dat din gură la congresele aseciste de odinioară ori la aceea de vânzarea a televizoarelor Goldstar, de exemplu, la acela de rafinaţi istorici medievişti.

Spectaculos e şi să constaţi cât de dotate sunt, prin comparaţie cu amărâtele noastre biblioteci universitare, bibliotecile penitenciarelor. Căci numai o asemenea înzestrare ar putea permite scrierea într-un timp record, de natură să îi ruşineze, de pildă, pe toţi membrii titulari şi corespondenţi ai Academiei Române până într-atât încât să îi facă să renunţe la indemnizaţii şi privilegii, a unor cărţi cu note de subsol, cu riguroase citări şi exhaustive liste bibliografice finale. Note, citări şi bibliografii în absenţa cărora, o ştiu mai bine decât noi, muritorii de rând, titani ai ştiinţei dar şi ai plagiatului precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă, adică foşti şi actuali demnitari de rang înalt, o carte nu poate fi catalogată în nici un chip drept ştiinţifică.

Or, ceea ce au scris şi publicat în anii cât au stat în puşcărie persoanele ale căror nume se regăsesc pe listele puse la dispoziţie presei e obligatoriu presupus a fi ştiinţific de vreme ce însuşirea în cauză e certificată nu de universitari de rând, asistenţi şi lectori ale căror salarii dacă ajung la 2.000 de lei pe lună. Ci de rectori, decani, directori de departamente, profesori şi conferenţiari cu experienţă şi locuri de cinste în ierarhia universitară, ba chiar cu funcţii în diplomaţie sau Înalţi Prea Sfinţiţi. Adică oameni cu care ne mândrim, pe care –nu-i aşa? –îi respectăm, drept pentru care îi şi plătim în consecinţă. Somităţi magnanime ce şi-au aflat timpul necesar nu doar pentru a citi, ci şi de a scrie referate al căror rost e acela de a certifica valoarea ştiinţifică a nenumăratelor opere carcerale. Referate fără de care nici o editură acreditată de CNCS, oricât de necunoscută ar fi ea, nu acordă ISBN-ul aducător de reduceri ale pedepselor privative de libertate pe care le au de ispăşit autorii în cauză.

De vineri încoace niciun ziar şi nicio televiziune nu a ocolit subiectul. Dorind să vadă şi să stabilească unde e locul în care se concentrează responsabilităţile şi cum se vor deconta ele.

Într-o singură privinţă, lucrurile sunt clare. Responsabilităţile sunt, în primul rând, individuale fiindcă referatele în cauză implică necondiţionat şi în primă instanţă persoana celui care le semnează. Ceea ce nu înseamnă însă deloc că Universităţile ale căror profesori au acordat referatele în cauză nu ar avea o problemă. Fie ea şi una de imagine.

Deconturile şi felul în care s-ar putea realiza ele sunt însă mult mai puţin lămurite decât responsabilităţile şi palierele acestora. Şi sunt gata să pariez că aşa vor rămâne ele până la capăt. Adică până în clipa în care presa şi opinia publică vor uita problema. Care va rămâne una eminamente de presă.

Duminică seară, cu ocazia unei apariţii la digi 24, ministrul Educaţiei, dl. Adrian Curaj, a trecut cu foarte mare uşurinţă rezolvarea problemei în sarcina Universităţilor pe ale căror State de funcţii se regăsesc numele celor care, prin referatele despre care vorbeam mai sus, au făcut posibilă reuşita operaţiunii Cărţi contra eliberare anticipată. Rectorii şi preşedinţii Senatelor universitare, primii care ar trebui să dovedească fermitate tocmai pentru a salva onoarea instituţiilor pe care le conduc, dau din colţ în colţ, defel dornici să ia taurul de coarne. Fiind intimidaţi, probabil, de anvergura profesională, reală sau numai presupusă, de poziţia academică, socială sau chiar politică a multora dintre referenţi. Care, în urma unor expertize independente nu chiar foarte laborioase, s-ar putea dovedi complici, uneori chiar contra cost şi cu diverse grade de vinovăţie, la înşelăciunile de mare amploare presupuse de punerea în practică a sus-menţionatei operaţiuni.

Mi-e greu să cred că măcar o singură universitate din România, chiar din cele cu tradiţie, va recurge la soluţia radicală a concedierii acelor profesori despre care s-ar putea dovedi că au acordat fără temei referatul izbăvitor. Aşa cum nu fără justificare a propus să se întâmple dl. acad. Nicolae Manolescu. Pe de altă parte, nu cred că ar fi corect ca sancţiunile, în cazul puţin probabil în care vor exista, să fie la bunul plac al unor decidenţi locali, vina fiind, în primă dar şi în ultimă instanţă, aceeaşi. Şi la Craiova, şi la Cluj, şi la Oradea, şi la Bucureşti. Şi la universităile de stat, şi la cele private. Or, pentru vini egale trebuie să existe pedepse egale.

Dacă o implicare a Ministerului în stabilirea unor culpe ar putea implica riscul de a fi calificată drept abuzivă prin prisma autonomiei universitare, de aici, poate, şi o parte dintre rezervele d-lui Curaj, deloc în aceiaşi termeni ar putea fi calificată o decizie a Consiliului Naţional al Rectorilor. Care mă tem că nu va interveni nici el chiar foarte curând pentru simplul motiv că universităţile se află până către sfârşitul primăverii în agitaţie şi campanie electorală.

Sunt, aşadar, cât se poate de sceptic că universităţile vor vrea să găsească  o soluţie radicală pentru depăşirea dificultăţilor de imagine cu care se confruntă, sperând că tăcerea va face uitată problema. Sunt ceva mai optimist în privinţa viitorului. Care, printr-un amendament legislativ pe care mă aştept să îl propună în cel mai scurt timp ministrul Justiţiei, d-na Raluca Prună, ar putea pune pur şi simplu capăt operaţiunii Cărţi contra eliberare anticipată şi tentaţiilor primejdioase presupuse de aceasta.

  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

M Costi
12.01.2016, 06:25:01

Dle M. Moraru din nou principial aveti dreptate insa va folositi de adevaruri spuse partial ( semi-minciuna ! ) pt a va sustine parerile si opiniile ! Va exprimati exact ca un politician... Astfel , nu spuneti nimic despre faptul ca respectiva prevedere privind posibilitatea de a obtine 30 de zile reducere la o pedeapsa cu inchisoare , are peste 40 de ani vechime in legislatia romaneasca . Apoi , profesorii si conferentiarii respectivi nu "...certifica prin semnatura proprie valoarea stiintifica a cartilor scrise in penitenciar.." , asa cum scrieti . Cata vreme nici nu este nevoie de avizul ori aprobarea profesorului/conferentiarului dupa scrierea cartii , cum puteti argumenta afirmatia privind "certificarea" ? Nici eu nu sunt de acord cu chichita legislativa gasita de unii jmekeri ajunsi in puscarii , unii doar absolventi de scoala generala insa scriitori de "lucrari stiintifice" dar nu consider acest lucru un motiv suficient pt a nu spune adevarul in totalitate. Cu orice risc , inclusiv acela de a ma jigni , inca o data. P.S. Daca tot va preocupa problematica "scriitorilor" din puscarii , avand in vedere calitatea de profesor doctor universitar pe care o detineti , precum si de coleg cu "prietenii" puscariasilor , n-ar fi fost mai productiv sa ne spuneti ideile dvs privind modificarea legii , astfel incat aberatii de acest tip sa nu mai fie posibile ?

0 (2 voturi)
Mircea Morariu
12.01.2016, 08:47:39

Presa a preluat si inteles complet gresit cuvintul coordonator. Nu exista nici un fel de coordonare. In mod normal, cind scrierea unei carti este incheiata, inainte de publicare, este nevoie de referate care sa ii certifice calitatile stiintifice. Editurile acreditate CNCS nu au voie sa isi dea acordul de publicare si deci numele daca respectivele referate lipsesc. Asadar, nu e vorba despre coordonatori, ci despre referenti. . Daca ati fi citit nu pe repede inainte, ci serios articolul, ( nu ati facut-o, dovada ca nici numele meu nu il scrieti corect) ati fi inteles ca parerea mea e cit se poate de clara. Sustin eliminarea paragrafelor din lege care dau posibilitatea reducerii pedepselor prin scrierea de carti, prin inventii, inovatii, etc. Pentru simplul motiv ca nu cred ca inchisoarea e locul in care s-ar putea cerceta ori inova.

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.01.2016, 09:34:43

Cum cei 26 de ani de hegemonie postdecembrista a dualismului infractional pesedito-liberal a insemnat si mafiotizarea sistemului de invatamant, e prea putin probabil ca corpul profesoral universitar sa se..descotoroseasca de lichele mafiote care..supervizeaza ”lucrarile stiintifice” scrise in spatele zabrelor de catre alte lichele mafiote..! Dupa 1989 si pana-n prezent, clanurile mafiote din universitati au fost mereu mana-n mana cu clanurile mafiote pesedist-liberale din politica..! Asa se face ca soarta invatamantului romanesc a ajuns pe mana unor ..gropari precum..suava Ecaterina Andronescu (Katiușa, printre intimi), caloriferul Andrei Marga (Andriușka, printre prietenii lui marxisti si sovietici), rândașul Liviu Pop (Hopa Popică, printre plagiatori). Atunci cand ministrul Daniel Funeriu (singurul venit din afara sistemului ticalosit de catre de arivistii si impostorii academici ai PD-lui si PNL-lui), incurajat si sustnut de cartre Basescu, a incercat reformarea invatamantului, destrucurarea acestor clanuri mafiote universitare precum si desfiintarea fabricilor de diplome si doctorate, toti acesti mafioti si lacheii lor din mass-media i-au ..sarit la gâtlej si lui, si Marinarului. Iar unii dintre..prvilegiatiii universitari ai acestor clanuri mafiote (fie politico-infractionale, fie academice) continua sa-si verse umorile si calomniile mizerabile la adresa lor si in ziua azi.. Un lucru e cert..Acesti mafioti universitari se cunosc bine intre ei, isi recomanda unii altora..clientii, iar mânăriile lor ajunse in toata presa Europei si SUA, au dus diplomele si doctoratele romanesti in..derizoriu iar universitatile in care papa banii contribuabilor degeaba (universitatile nu mai produc decat submediocritati intelectulale, culturale sau stiintifice) iar institutiile nationale de invatamant superior in ..subsolul tuturor topurilor europene si mondiale, referitoare la calitatea actului de invatamant superior ..!

+1 (7 voturi)
herr v3.01
12.01.2016, 11:11:40

vanator/de.c. Pe cine crezi ca mai prostesti cu propaganda asta primitiva ? Mafiotii ailalti platesc in timp ce basistii tai nu. Nu mai ai nici un pic de rusine sau esti cu foamea-n gat...

-3 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.01.2016, 11:31:56

herr, pe tine in niciun caz..! In ceea ce te priveste, mai mult decat a facut..natura nu mai poate face nimeni:) E drept ca si factorul ereditar si-a spus cuvantul , oarecum. E demonstrat stiintific faptul ca, inca de la nastere, populatiile se pot incadra in doua categorii. Antenistii si Basistii. "Inca de la nastere" , adica ereditar, cum ar veni. Deosebire e ca inteligenta innascuta a basistilor progreseaza pe tot parcursul vietii. Ceilalti insa, antenistii, nu ..prea pot pretinde ca au dobandit natangia odata cu trecerea anilor. La maturizare, indivizii celor doua tipuri de populatie deja incep sa traiasca in universuri paralele. Si nici asta n-ar fi o tragedie. Insa din cauza ereditatii chestia asta cu natangia antenistilor tinde sa se perpetueze la nesfarsit si risca sa distruga intregul echilibru cosmic. Pentru ca tot tarele ereditare sunt sunt explicatia stiintifica a faptulului ca mama antenistilor e mereu..insarcinata, de aici rezultand si dezechilibrul demografic intre cele doua categorii de populatie, intre cele doua universuri paralele. Practic, in timp ce la basisti natalitatea se pastreza in parametri normali si constanti, la antenisti de dubleaza periodic. Aceste e motivul pentru care, desi populatia globului, per total, tinde sa se dubleze la un interval de timp din ce in ce mai scurt, cantitatea de inteligenta planetara ramane constanta, asigurata si perpetuata de catre basisti.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările