Organizaţiile de tineret acuză Ministerul Tineretului de lipsă de transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) acuză Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) de ignoranţă şi lipsă de responsabilitate în relaţia cu tinerii şi organizaţiile neguvernamentale de tineret prin lansarea a numeroase apeluri publice care au termene limită prea scurte pentru a putea fi onorate.

Anunţul organizaţiilor vine după ce, conform unei analize ANOSR disponibile online, o treime din termenele limită impuse de Minister au fost de sub cinci zile calendaristice.

„În aceste situaţii o diseminare adecvată a apelurilor în rândul tinerilor şi al organizaţiilor de tineret nu este posibilă, afectând şansa acestora de a se implica şi ridicând astfel suspiciunea că unele dintre ele sunt folosite pentru a ascunde abuzuri sub pretextul unor false consultări. De asemenea, majoritatea întâlnirilor din acest an la care ministerul a invitat organizaţiile de tineret au fost anunţate de pe o zi pe alta, lucru ce a îngreunat participarea reprezentanţilor tinerilor la respectivele consultări”, se arată într-ubn comunicat ANOSR.

Ultima astfel de situaţie se referă la apelul pentru organizaţiile care participă în calitate de observatori la procesul de selecţie al delegaţilor de tineret la Naţiunile Unite, apel publicat în data de 26 august şi având termen limită în 28 august la ora 12:00.

În plus, niciun membru cu drept de vot al comisiei de selecţie nu este delegat de organizaţiile de tineret, deşi în metodologie există o prevedere conform căreia „Selecţia este un proces transparent şi democratic. La selecţia Delegaţilor de Tineret contribuie în egală măsură reprezentanţi ai instituţiilor statului cât şi ai societăţii civile”. Mai mult, apelul nu a fost publicat în pagina principală a ministerului, pentru a nu putea fi observat imediat, fiind disponibil doar într-o subsecţiune a site-ului ministerului. Alte situaţii asemănătoare au inclus în special apeluri de participare la diferite tabere/şcoli de vară, precum şi la alte programe gestionate de MTS.

„Din păcate, Ministerul Tineretului şi Sportului este o instituţie de stat pentru care profesionalismul şi transparenţa par a fi opţionale. De-a lungul acestui an ne-am confruntat cu apeluri de a participa la tabere cu termen de înscriere două zile, cu invitaţii la şedinţe şi consultări de azi pe mâine, cu o lipsă de interes clară de a comunica transparent cu organizaţiile de tineret relevante de la nivel naţional. Considerăm că această situaţie trebuie să se schimbe radical în viitor, şi solicităm Ministrului Tineretului şi Sportului să ia măsurile necesare pentru ca angajaţii MTS responsabili de sectorul de tineret să fie mai responsabili şi să îşi facă treaba aşa cum trebuie”, a spus Vlad Cherecheş, preşedinte ANOSR.

„Uneori avem senzaţia că Ministerul Tineretului şi Sportului consideră că singurul lucru de care ne ocupăm este să le acoperim proasta organizare internă acceptând să lucrăm cu termene limită de 2 zile. E timpul să îşi schimbe modul de lucru şi să asigure o şansă reală de a se implica în activităţile gestionate de Minister tuturor celor interesaţi”, a declarat Mihai Dragoş, preşedinte CTR.

„Un Minister al Tineretului şi Sportului ar trebui să urmeze cel puţin viziuni ce se apropie de cele ale tinerilor, în loc să dea dovadă de practici desuete prin folosirea vechilor metehne de a detransparentiza procesul decizional. Nu descopăr motivul pentru care MTS a decis să acorde un termen atât de scurt de înscriere ca observator la delegarea reprezentantului tinerilor la ONU, şi pot suspecta fie dorinţa de a participa puţine organizaţii, fie lipsa de responsabilitate. Am speranţa că ministerul va înţelege importanţa unui proces realmente transparent, nu doar teoretic”, a adăugat Horia Şerban Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite