Pandemia scumpeşte studenţia. Măsurile sanitare obligatorii din universităţi pot duce la creşterea taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În anul universitar 2020-2021, cursurile se vor desfăşura online
În anul universitar 2020-2021, cursurile se vor desfăşura online

Învăţământul online nu înseamnă a trimite note scrise pe e-mail sau pe alte platforme. Acela nu mai este învăţământ aşa cum îl înţelegem noi, mai ales la nivelul unui seminar, atrage atenţia Horia Oniţă, preşedintele ANOSR, cu o zi înainte de deschiderea universităţilor.

„Este foarte important ca universităţile să înveţe din experienţa semestrului al doilea, acolo unde se face învăţământ online, să adapteze metodele de predare. Este clar că nu putem avea un învăţământ centrat pe student aşa cum am dori în condiţiile învăţământului online, dar trebuie să ne adaptăm. Asta înseamnă investiţii în resurse educaţionale online, metode de predare adaptate şi feedback”, explică Horia Oniţă. 

Dacă există aceste resurse? „Mi-e greu să spun. Am văzut exemple de bună practică, universităţi care oferă licenţe gratuite, care au achiziţionat anumite softuri, în timp ce la altele, din păcate, în semestrul al doilea nici măcar nu s-a înţeles bine ce înseamnă învăţământ online”, mai spune reprezentantul studenţilor. 

Este nevoie de un feedback mult mai des din partea studenţilor, astfel încât profesorii să-şi adapteze metodele de predare, adaugă tânărul. „Şi, sperăm noi, să fie o organizare mai bună. Dacă vorbim despre învăţământul hibrid, universităţile trebuie să ia măsurile sanitare pentru a garanta siguranţa profesorilor şi a studenţilor. Din fericire, există fonduri puse la dispoziţie de Guvern, prin fonduri europene, la fel ca în învăţământul preuniversitar”, susţine şeful ANOSR. 

Distanţarea reduce numărul de locuri în cămine

O altă discuţie foarte importantă este cea despre cazarea studenţilor. „Noi milităm pentru dreptul studenţilor de a se caza, chiar în contextul unui învăţământ exclusiv online. Sunt studenţi care sunt angajaţi, care vor să facă stagii de practică – o componentă esenţială în învăţământul superior – sau poate care nu au condiţiile adecvate la domiciliu. În acest context credem că nu trebuie închise căminele. Este un efort pentru universităţi, dar este necesar, din punctul nostru de vedere”, susţine Horia Oniţă. 

Cu toate acestea, mulţi studenţi se văd în situaţia de a-şi căuta alternativă la cazare. Unele universităţi, precum Academia de Studii Economice din Bucureşti, au anunţat că nu vor deschide căminele, în timp ce altele, precum Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, că vor caza doar studenţii din primul şi ultimul an de studii. Anul trecut, în cămine au fost cazaţi circa 90.000 de studenţi, pentru ca, în acest an, cifra să fie cu 30% mai mică, ca urmare a respectării măsurilor de distanţare, adaugă reprezentantul studenţilor. 

Tinerii au cerut ca statul să suplimenteze alocaţia de 150 de lei oferită celor care nu prind loc în cămin, însă cererea nu a fost onorată. „Acum, chestiunea subvenţiei este pe plan secund. Noi vrem să ne asigurăm în primul rând că subvenţia de cazare, clasică, pentru cămine/cantine va creşte. Subvenţia de cazare se calculează prin raportare la numărul de studenţi bugetaţi, cazaţi. Iniţial, subvenţia unitară anuală era cam 1.300 de lei, acum este peste 1.700 de lei. Cu cât vor fi mai puţini studenţi cazaţi în cămine, cu atât subvenţia va scădea. Însă, cheltuielile nu vor scădea, ba chiar unele vor creşte, deşi şi astea ar trebuie acoperite din fondurile venite de la Guvern. Cum cheltuielile vor creşte, problema noastră este să nu crească şi regia de cămin, pentru că taxa lunară de cazare se stabileşte prin diferenţa dintre costuri şi subvenţie. Dacă sunt mai puţini studenţi bugetaţi, subvenţia va fi mai mică şi vor creşte taxele”, a explicat şeful studenţilor. 

Beneficiarii de burse sociale aşteaptă tabletele

Potrivit lui Oniţă, în semestrul al doilea al anului trecut, Executivul a iniţiat un program Euro 200 de achiziţionare a echipamentelor electronice necesare educaţiei online care s-a dovedit a fi un eşec. „Sunt foarte puţine persoane eligibile, suma e mică, sunt anumite condiţii extrem de restrictive şi benefiarii sunt puţini. Tocmai de aceea, în semestrul al doilea, multe universităţi au ales să sprijine ele, distinct, studenţii. Au achiziţionat laptopuri din venituri proprii şi le-au dat în comodat studenţilor.”

Speranţele studenţilor din categoriile dezavantajate, beneficiari de burse sociale, de a avea şi ei echipamente au crescut în urma anunţului premierului făcut acum o săptămână cum că va introduce prin programul operaţional competitivitate o linie distinctă pentru decontarea acestor tablete sau laptopuri. „Vom avea o întâlnire în zilele următoare la Guvern pentru a definitiva această metodologie. Este o măsură de sprijin foarte bună, chiar dacă a venit în al doisprezecelea ceas”, a conchid Oniţă. 

Consiliul Naţional al Rectorilor: Majoritatea universităţilor vor deschide anul şcolar în sistem hibrid

Anul universitar 2020/2021 va începe în majoritatea centrelor în sistem hibrid, cu prezenţa fizică a studenţilor la orele de aplicaţii, a anunţat recent şi Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). „În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar în sistem hibrid, cu prezenţa fizică a studenţilor cel puţin la orele de aplicaţii, resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie ating valori foarte mari”, au mai transmis rectorii. Totodată, aceştia au cerut creşterea subvenţiilor pentru cămine şi cantine.

„Se solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine, pentru a evita, pe de o parte, majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare”, se mai arată în comunicatul CNR.

ANOSR: Universităţile nu se vor mai închide la trei cazuri de COVID-19 confirmate

Horia Oniţă, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a declarat că universităţile nu se vor mai închide la trei cazuri de COVID-19 confirmate în formaţii de studiu diferite. Decizia ar fi inclusă într-un ordin comun de ministru ce se află în lucru la Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii.

Potrivit preşedintelui ANOSR, decizia o va lua fiecare unitate de învăţământ superior împreună cu direcţiile de sănătate publică, în funcţie de numărul de cazuri şi unde au apărut, în fiecare situaţie în parte. „Ordinul va conţine în mare parte aceleaşi reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri, cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine şi modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituţia de învăţământ superior. Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar, când ai mai multe facultăţi împărţite în mai multe clădiri. Poţi să ai şi 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri. Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariţia a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuţie cu reprezentanţii direcţiei de sănătate publică pentru a decide, în funcţie de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a explicat Oniţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite