Universitar

articolul anterior articolul urmator

Petiţie a studenţilor de la Medicină din Iaşi faţă de accesul la examene pe bază de adeverinţă de vaccinare sau test RT-PCR: „Este neconstituţional!”

4
12 May 2021 10:59:29
Autor: News.ro
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi Imagine: UMF Iaşi / Facebook
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi Imagine: UMF Iaşi / Facebook

Mai mulţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi sunt nemulţumiţi de varianta ca susţinerea examenelor să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, considerând că este o decizie discriminatorie.

Studenţii au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi, fiind iniţiată şi o petiţie online în acest sens.
 
Autorii scrisorii îşi arată dezacordul faţă de posibilitatea ca susţinerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverinţe care să ateste antecedente de infecţie COVID-19.
 
„Discuţia lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie şi, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză. Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi”, arată studenţii care au iniţiat documentul.
 

Ce spun studenţii despre testul RT-PCR

Ei afirmă că nici alternativa prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă, întrucât supune studenţii la un stres financiar, psihic şi emoţional.
 
„Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activităţile la care au dreptul şi colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi nici nu poate fi ostracizat de către societate şi instituţia din care face parte. Totodată, studenţii nu pot fi opriţi din a-şi desfăşura activităţile necesare evoluţiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri şi examene, deoarece acest lucru ar depăşi cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acţiune discriminatorie faţă de un număr considerabil de studenţi”, se mai arată în document.
 
Studenţii susţin că adoptarea deciziei prin care s-ar condiţiona prezentarea certificatului de vacinare la examene sau a unui test PCR negativ încalcă propriul regulament de funcţionare al UMF Iaşi, dar în acelaşi timp i-ar afecta pe studenţii care au o situaţie financiară precară şi nu îşi permit efectuarea unui test, dar şi pe cei care au diverse afecţiuni şi nu li se recomandă vaccinul.
 

Cum văd studenţii de la medicină desfăşurarea examenelor

Studenţii de la UMF Iaşi solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecţie, respectiv purtarea corectă a măştii, folosirea dezinfectantului şi păstrarea distanţei minime de 1,5 m între persoane.
 
Conducerea UMF Iaşi nu a luat încă o decizie privind modalitatea în care se va face accesul studenţilor la examenele din sesiunea de vară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ludwig
12.05.2021, 11:58:21

Astia sunt admisii pe baza de taxa sau pe baza de dosar? Ce facultate era medicina odata si ce hazna a ajuns!

-5 (13 voturi)
Schnauzer Berger
12.05.2021, 21:46:35

Si din astia vrem sa iasa felceri? Aferim soldovenilor!

-6 (6 voturi)
Stanila Ion
13.05.2021, 12:11:24

Desigur este vorba de cativa idioti, dupa mantea lor putina este constitutional sa-i infectezi pe ceilalti...

Radu Gheorghe
16.05.2021, 10:48:01

Eu cred ca petiția organizațiilor studențești este neconstituțională deoarece încalcă autonomia universitara. Au 25% din senat, se pot opune acolo la "ce vor mușchii lor", dar dacă se votează, s-a votat și gata!

Modifică Setările