Plagiatori, copiaţi în pace! Ministrul Curaj veghează pentru voi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de OUG privind doctoratele, supus dezbaterii publice, este un mare pas inapoi, o invitaţie la plagiat cu garanţia ca hotii nu vor pati nimic. Esenţa schimbarilor o reprezintă autorizarea universitatilor sa devoaleze  plagiatele din tezele de doctorat acordate chiar de universitate, sa acorde titluri doctorale in conditii cel putin dubioase, fara ca aproape nimeni din afara sa poata interveni.

Nu aceasta este soluţia, pentru ca este utopic să crezi ca vreo universitate va accepta să-şi terfeleasca numele (caci de renume nu poate fi vorba), recunoscand din proprie iniţiativa că a acordat doctorate fraudate.

Soluţia potrivita ar fi fost si este înca sa încredintam controlul calitatii si autenticitatii tezelor de doctorat unor echipe de specialisti romani si straini independenti, cu larga recunoastere internationala si cu  reputatie de integritate nestirbita.

In loc de aceasta solutie, ce face dl ministru Curaj?

1. Atribuie universitatilor dreptul de elaborare a unui regulament de organizare şi de sfăşurare a programelor de studii universitare de doctorat şi în concordanţă cu reglementările prevăzute în codul studiilor universitare de doctorat”.  (art. 168(1))

Doar ca acest Cod, aprobat prin HG 551/ 2011 era coerent cu Legea Educatiei Nationale din prima varianta, nu cu aceea pervertita prin numeroase OUG, ultima fiind propusa acum de ministrul Curaj.

Mai este coerent Codul studiilor universitare din 2011 cu forma Legii dupa aprobarea acestui OUG? Sa ne explice cei care au facut propunerea.

2. Art. 168(5) din Legea Edicatiei Nationale este abrogat, asa ca nu mai exista comisia de doctorat care trebuia „alcătuită din cel puţin 5 membri (…)” si care verifica „dacă studentul-doctorand a îndeplinit toate cerinţele prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică şi aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului”.

3. Noul articol introdus, (168(1^1)), spune ca titlul doctoral este acordat  de către „instituţia organizatoare de doctorat prin dispoziţia rectorului sau, după caz, a preşedintelui Academiei Române”, „după primirea notificării din partea CNATDCU care atestă respectarea cerinţelor procedurale de acordare a titlului de doctor.”

Cu alte cuvinte nici CNATDCU nu mai are rolul de a verifica existenta unor eventuale fragmente de teza plagiate, ci doar cerintele procedurale. Adica semnaturi, stampile, numere de inregistrare si alte de astea.

Atunci cine verifica daca o teza a fost plagiata? Nimeni! Se merge pe mâna si cinstea universitatilor si a conducătorilor de doctorat.

4. Articolul168 (9^1) nou introdus lasă în mod evident la latitudinea universităţilor modul şi orizontul de timp prin care teza devine document public,  prin introducerea ”condiţiilor şi etapelor” prin ”care teza de doctorat devine document public”.

Asadar  teza de doctorat nu mai este automat un document public, cum prevede art. 168 (9), rămas în noua versiune, si care stipulează faptul că ”teza de doctorat este un document public.”

Nu,  teza de doctorat este document public, dar  in „conditiile si etapele” decise de universitate. Eventual la Sfantu asteapta!

5.     Desi CNATDCU este declarata instanta de apel, poate verifica doar aspectele procedurale, nu si continutul tezei, pe care nimeni nu-l mai poate verifica!

6.     Indiferent cate sesizari s-ar face pe caracterul de noutate si autenticitate al tezei de doctorat, nu exista prevazuta in OUG vreo instanta care sa analizeze eventuale segmente plagiate. Aici este smecheria OUG, nu mai exista nici macar acel CNE, Consiliul National de Etica, care mai controla, cu voie de la stapanire, autenticitatea unei teze de doctorat. De acum inainte toate tezele se prezuma a fi originale, necopiate! Tare gaselnita!

7.     Art. 170 alin. 7 spune: "din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului, diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice".  Doar din momentul comunicarii retragerii, (din motive procedurale). Se intelege ca plagiatorul ramane cu banii luati de-a lungul multor ani, in baza titlului de doctor, chiar daca i se retrage acest titlu la un moment dat.

In concluzie, noua varianta a reglementarilor titlurilor doctorale ii fereste pe posesori de devoalarea plagiatelor, retragerea titlurilor poate fi facuta doar pe motive de vicii  procedurale, iar banii obtinuti fraudulos, pana in momentul retragerii titlului raman la cel care a fraudat.

Dl ministru Curaj ii face fericiti prin aceste prevederi pe toti cei care au plagiat teza de doctorat, ba ii mai lasa si cu banii castigati in baza titlului.

Frumos aranjament, dar nu cred ca poate trece prin parlament si de CCR un aranjament care miroase de la o posta a coniventa cu hotii de doctorate!

Multumesc doamnei dr. Oana Lupu pentru sprijinul acordat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite