Universitar

articolul anterior articolul urmator

Plagiatorul Cristian Petcu a rămas fără  funcţia de Secretar General al Institutului Cultural Român

0
11 Nov 2019 10:44:38
Autor: Simona Chirciu

Cristian Petcu nu va mai ocupa funcţia de Secretar General al Institutului Cultura Român. Luni dimineaţa a fost emis ordinul prin care încetează numirea lui Cristian Petcu pe această funcţie.

Funcţiile de conducere din instituţiile publice sunt „infestate” de persoane care şi-au plagiat teza de doctorat. Ultimul caz este cel al Institutului Cultural Român, unde plagiatorul Cristian Petcu ar fi urmat să preia funcţia de Secretar General. 

Cristian Petcu, numit în funcţia de Secretar General al Institutului Cultural Român, rămâne fără post după ce ieri dimineaţa a fost emis ordinul prin care încetează numirea acestuia. Concret, prin Ordinul emis ieri, au încetat prevederile detaşării lui Cristian-Vasile Petcu în cadrul ICR. „Începând cu aceeaşi dată, domnului Cristian-Vasile Petcu numit în funcţia de Secretar General - cod COR 111219 în cadrul ICR, îi încetează numirea”, se arată în ordin. Documentul poate fi contestat  în termen de 30 de zile de la data comunicării, la instanţele judecătoreşti competente. Ordinul Institutului Cultural Român (ICR) de numire a lui Cristian Petcu în funcţia de secretar general al instituţiei fusese semnat de vicepreşedintele Bela Krizbai, în ciuda dezacordului exprimat de preşedintele ICR, Mirel Taloş.

Cristian Petcu are două doctorate, în istorie şi teologie, ambele cu probleme de integritate academică. Cu toate acestea, Petcu a mai deţinut şi în trecut aceeaşi funcţie în ICR, iar înainte de asta, a fost secretar de stat în Ministrul Culturii. În anul 2018, Petcu a fost alegerea PNL pentru Consiliul de Administraţie al TVR. 

„Trebuie să existe o verificare prealabilă a acestor gen de situaţii, iar acest lucru este uşor de făcut, dacă ar exista dorinţă la nivelul Ministerului Educaţiei, de a se face o bază de date naţională a lucrărilor de doctorat, idee discutată încă din 2011, de când tezele se cer în format electronic. Aşadar ar fi facilă indexarea lor. Ar fi decent să existe rezumatul şi cuvinte-cheie ale fiecărei teze pentru ca publicul şi persoanele care fac numiri să poată căuta în baza de date”, este de părere lectorul Bogdan Florian, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a SNSPA. Astfel, un registru naţional ar facilita verificarea lucrărilor, asigurând transparenţă şi s-ar evita situaţiile penibile ca cea de faţă, mai punctează Florian. 

  

  

Sub „zodia” plagiatului

Şi fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi-a plagiat teza de doctorat, plagiatul fiind constatat de Universitatea din Bucureşti în luna mai 2019, care a cerut Ministerului Educaţiei să îi retragă titlul de doctor. În iulie, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog a rămas fără titlul de doctor în Management după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor (CNATDCU)  a dat verdictul că acesta şi-a plagiat teza de doctorat. Tot în iulie, CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor în cazul unui profesor care predă la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, lectorul Dumitru Nancu. Şi fostul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a primit verdict de plagiat în teza sa de doctorat. 

Un alt plagiator este Darius Vâlcov, fost consilier al Vioricăi Dăncilă. Nici conducerile univeristăţilor nu sunt ferite de plagiatori. Fostul Rector al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, Adrian Iacob a plagiat trei sferturi din teza de doctorat. Tot atunci, Plenul CNATDCU a decis prin vot, retragerea titlului de doctor pentru 16 persoane care obţinuseră titlul la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”a SRI. Plagiatori se regăsesc şi în Justiţie. Judecătorul Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, a plagiat aproape tot conţinutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, pe care a susţinut-o în 2010 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti. 

Bogdan Licu, procuror general interimar, este o altă figură publică care a fost acuzată de furt intelectual.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările