Universitar

articolul anterior articolul urmator

PressOne: Planul secret de desfiinţare a CNATDCU. Cine vrea să scape de organismul care acordă şi retrage titlurile de doctor

4
2 Jul 2020 08:43:33
Autor: Călin Gavrilaş
Întâlnirea de lucru a rectorilor şi preşedinţilor de senat din universităţile acreditate, în Bucureşti, miercuri, 15 martie 2017 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Întâlnirea de lucru a rectorilor şi preşedinţilor de senat din universităţile acreditate, în Bucureşti, miercuri, 15 martie 2017 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cel care a lansat ideea desfiinţării CNATDCU este Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Biroul Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a decis organizarea unor referendumuri în universităţi pentru a stabili cine ar trebui să acorde titlurile de doctor: universităţile sau CNATDCU.

Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este instituţia care acordă sau retrage titlurile de doctor şi pe cele de conducător de doctorat. Comisiile CNATDCU sunt cele care analizează suspiciunile deplagiat din tezele de doctorat.

„Nemulţumirea rectorilor a fost accentuată de alte două motive principale, dincolo de cel legat de structura noului Consiliu, care reuneşte membri greu de controlat: faptul că rectorii au fost eliminaţi din procesul de selecţie al CNATDCU, decizie prin care a fost eliminat controlul acestora asupra comisiilor; faptul că Ministerul Educaţiei nu a ţinut cont de existenţa avizelor date de Consiliile de Administraţie ale universităţilor, solicitate de către CNR, prin care persoanele neagreate de conducerile universităţilor puteau fi eliminate din procesul de selecţie”, scrie Emilia Şercan pentru PressOne.

Cine vrea desfiinţarea CNATDCU: Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii „Transilvania” din Braşov, Vasile Sorin Purec, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Smaranda Angheni, fostul rector al Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava,  Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – care este şi preşedintele CNR.

Lor li se adaugă şi trei foşti miniştri ai Educaţiei: Ecaterina Andronescu, Liviu Pop şi Adrian Curaj.

„O poziţie ceva mai nuanţată are Daniel David, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care susţine că este necesară o regândire a întregii arhitecturi a învăţământului superior românesc, care să includă şi eliminarea consiliilor consultative ale Ministrului Educaţiei, printre care se regăseşte şi CNATDCU”, arată PressOne.

Ancheta integrală, pe Pressone.ro

Citeşte şi:

Rectorul Politehnicii Bucureşti, exmatriculat de la două doctorate

Comisie CNATDCU: 23% din teza de doctorat a lui Darius Vâlcov reprezintă preluare din alţi autori. Propunem retragerea titlului de doctor

Decizie CNATDCU în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, la aproape 4 ani de la sesizarea de plagiat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

gmbplay
2.07.2020, 09:09:19

Citi dotori au ramas fara titluri ? Citi ghenerali, amirali au fost degradati ? Citi posesori de speciale au ramas fara banuti? Citi dintre tilharii dovediti au fost condamnati si au returnat banii furati ? Citi politruci care fura si mint de ani de zile nu au mai fost alesi ? Sa continui ?

+3 (3 voturi)
mircea miricioiu
2.07.2020, 09:14:31

pai asta nu e ala care a ramas tot "nedoctor" ? dupa doua tentative de incercare ? si apoi , ce are cu astia ? sunt ca un caine fara colti. maraie, latra discret si atat.

+2 (2 voturi)
gyll
2.07.2020, 09:40:33

Ca să vezi, numai spuma infracționalității academice. În frunte cu Cati și semidoctul de la Maramu.

+5 (5 voturi)
Mironov George
2.07.2020, 11:33:59

Celor enumerati si altora care stau in umbra lor le este teama de exigenta acestui organism neutru, care nu poate fi controlat administrtiv sau politic si atunci fac presiuni pentru desfiintarea lui. Daca s-ar examina tezele de doctorat, s-ar constata ca multe din acestea sunt obtinute fraudulos. Acest lucru se doreste sa fie ascuns. Situatia invatamantului superior din Romania se vede cel mai bine in clasamentul mondial al universitatilor, unde universitatile din Romania sunt la coada clasamentului, ba chiar nici nu apar in clasament. Si in invatamant este ca si-n politica, administratiea centrala si locala, promovare pe principiul PCR, sa.

+1 (1 vot)