Propunere legislativă USR: Rectorii şi prorectorii nu pot deţine funcţii de conducere în partidele politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Rectorii şi prorectorii universităţilor nu pot deţine funcţii de conducere în partide politice la nivel local, judeţean sau naţional, prevede un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor de mai mulţi parlamentari ai USR.

Propunerea legislativă iniţiată de USR modifică art. 214 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi este semnată de 16 parlamentari ai USR, informează agerpres.ro. 

Conform proiectului, „rectorul şi prorectorul nu pot deţine, pe perioada exercitării mandatului, funcţii de conducere în cadrul unui partid politic la nivel local, judeţean sau naţional”.

„În învăţământul universitar, depolitizarea funcţiilor de rector şi prorector este imperioasă, în contextul în care în ultima perioadă fondurile publice necesare au fost alocate discriminatoriu, inechitabil şi în contradicţie vădită cu criteriile meritocratice şi de performanţă, care ar trebui să stea la baza mecanismului de finanţare. În 2018, Ministerul Educaţiei Naţionale a schimbat modalitatea de alocare a fondurilor pentru cifrele de şcolarizare a universităţilor din România. Pe baza unor argumente inexplicabile din punct de vedere legal şi etic, conducerea Ministerului a alocat sumele de bani pe baza afinităţilor politice, nicidecum în funcţie de performanţele academice", susţine senatorul USR Cristina Iurişniţi.

Senatorul USR a precizat că prin acest proiect se propune „consfinţirea prin litera legii a incompatibilităţii funcţiei de conducere politică cu cea din mediul educaţional universitar”.

„Sistemul de învăţământ românesc nu are nevoie de un management care să pună mai sus de interesele educaţionale interese politice, ci are nevoie de un leadership competent, meritocratic. Implicarea politică în spaţiul educaţional nu trebuie să existe”, a argumentat senatorul USR.

Proiectul a fost depus luni la Camera Deputaţilor şi se află în consultare publică, urmând să intre apoi în dezbaterea forului legislativ, Senatul fiind Cameră decizională.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite