Universitar

articolul anterior articolul urmator

Protest în legătură cu nivelul inacceptabil al standardelor naţionale minimale pentru acordarea titlului de doctor

0
10 Dec 2018 09:55:11
Ad Astra

Asociatia Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naţionale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acest Consiliu a fost înfiinţat din dorinţa de a asigura standarde uniforme de calitate tezelor de doctorat, indiferent de şcoala doctorală emitentă.

Din păcate, ultimele acte emise de guvern lasă comisiilor de specialitate ale CNATDCU un rol birocratic, pur simbolic. Conform noilor reglementari, dacă au fost adoptate standarde specifice atunci comisiile nu mai au posibilitatea să respingă o teză pentru neajunsuri de ordin calitativ. Astfel, simpla îndeplinire a unor standarde cantitative (care poate fi verificată de orice funcţionar, indiferent de calificare) obligă comisiile să accepte orice teză, indiferent de calitatea acesteia. Pe de altă parte, recentele standarde minimale au fost formulate adesea în mod arbitrar, fără să reflecte punctele de vedere ale membrilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU. De exemplu, conform Ordinului nr 5.510/2018 emis de Ministerul Educaţiei în data de 17 septembrie 2018, condiţia minimala pentru acordarea titlului de doctor la disciplinele „Biologie si Biochimie“ este următorul: „cel puţin unul dintre articole trebuie publicat într-o revista indexată Web of Science BDI în calitate de coautor şi cel de-al doilea articol trebuie publicat intr-o revista indexată BDI în calitate de prim-autor“.

Această formulare contravine cu solicitarea Comisiei CNATDCU de Biologie şi Biochimie care solicită, prin scrisoarea ei din 23 aprilie 2018, ca standard minimal „publicarea a minimum două articole în domeniul tezei de doctorat, unul într-o revistă indexată Web of Science în calitate de coautor şi altul într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor“. Astfel, în conformitate cu aceste prevederi, titlul de doctor poate fi acordat în prezent şi unui un student doctorand care a publicat doar 2 articole în reviste nerecenzate din BDI (ca de exemplu „Biharean Biologist“, „Analele Universităţii din Oradea – Fascicula Biologie“, „Lucrări Ştiinţifice: Zootehnie si Biotehnologii“ etc.). Este posibil ca în revistele nerecenzate să apară şi articole decente din punct de vedere ştiinţific. Cu toate acestea, neexistând certificarea lor ca reviste indexate Web of Science, articolele publicate în astfel de reviste nu prezintă nicio garanţie a corectitudinii demersului ştiinţific. Introducerea unor criterii minimale de acest gen creează circumstanţe optime realizării unor teze de doctorat submediocre, cu mult sub standardele internaţional recunoscute.

Deşi Comisia a sesizat Conducerea CNATDCU prin Scrisoarea din 28 septembrie 2018 în privinţa acestei greşeli flagrante, până în prezent nu a primit niciun răspuns. În semn de protest faţă de situaţia creată, preşedintele, vicepreşedintele şi alţi 7 membri ai Comisiei şi-au dat demisia.

Asociaţia „Ad Astra“ cere Ministerului Educaţiei Naţionale reformularea de urgenţă a standardelor minimale pentru acordarea titlului de doctor cu respectarea stricta a recomandărilor Comisiilor de specialitate ale CNATDCU în acest sens.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările