Recensământul gândacilor în căminele Universităţii Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce arată studenţii (Cămin A- Grozăveşti)
Ce arată studenţii (Cămin A- Grozăveşti)

După ce a fost amendată cu 15.000 de lei pentru condiţiile improprii din cămine, Universitatea din Bucureşti se laudă că a făcut curat şi că a început lucrările de reabilitare. Studenţii se plâng însă că le colcăie gândacii în camere.

GALERIE FOTO

Universitatea din Bucureşti şi-a plătit amenzile în valoare de 15.000 de lei emise de Direcţia de Sănătate Publică, luna trecută, pentru nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare din cămine. În plus, reprezentanţii instituţiei de învăţământ anunţă că au început reparaţiile pentru grupurile sanitare şi promit că până în 2020 toate clădirile vor avea bucătării şi săli de lectură. De cealaltă parte, studenţii sunt sceptici şi spun că nici măcar problemele gândacilor şi ale mizeriei nu au fost rezolvate.

Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a emis o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare din căminele Grozăveşti, respectiv 5.000 de lei pentru căminul din Fundeni.

Iar, miercuri, ca să arate care este situaţia reală din cămine, din perspectiva lor, şi unde se fac reparaţii, reprezentanţii Universităţii Bucureşti au organizat pentru presă un tur al căminelor din Complexul Grozăveşti.

Gândaci şi mizerie

„Ne-am plătit amenzile şi suntem în plină desfăşurare a lucrărilor de reabilitare a grupurilor sanitare. Nu ne-am apucat din vară din cauza unor complicaţii birocratice. Potrivit unui ordin de ministru emis în 1995, toate căminele ar trebui să aibă spaţii pentru gătit, respectiv pentru depozitarea maşinilor de spălat, dar şi săli de lectură. Însă Căminele C şi D nu au astfel de spaţii pentru că au fost construite în anii '60, adică înainte de adoptarea acestor reglementări“, a explicat Sorin Costreie, prorector al Universităţii Bucureşti.

Întrebat de ce lucrările de restructurare a spaţiilor căminelor nu s-au făcut până acum, răspunsul prorectorului a fost scurt şi la obiect: nu sunt bani de la Ministerul Educaţiei, şi nici nu primesc finanţări de la primărie, aşa cum se întâmplă în Cluj-Napoca sau în Iaşi.

„Situaţia din căminul C este foarte rea. Cel puţin aseară am vrut să fac duş şi nu s-a putut. Canalizarea de la băi se înfundă de multe ori şi nu sunt curăţate zilnic. Asta, în condiţiile în care suntem 80 de studenţi pe palier şi doar câteva cabine de duş. În plus, uşile de la băi nu se închid cum trebuie, ceea ce înseamnă că nu avem pic de intimitate când ne spălăm. E mucegai pe pereţi. O altă problemă de care nu scăpăm sunt gândacii“, l-a completat pe oficial o studentă în anul 3 cazată în Căminul C, care a  adăugat că o curăţenie mai serioasă s-a făcut în cămine cu câteva ore înainte să vină presa.

Şi nu este singura care se plânge de situaţia din cămine.

„Principala problemă este mizeria. E adevărat că şi unii dintre studenţi nu păstrează curăţenia, dar nici femeile de serviciu nu-şi fac datoria. Un alt lucru care mă deranjează este atitudinea administratorului. Dacă te duci să-i reclami că nu e curat sau că sunt gândaci, se uită la tine de parcă îl deranjezi. Nu în ultimul rând, este revoltător că nu s-a făcut o dezinsecţie completă. Ar putea să execute acest procedeu cât timp studenţii sunt la cursuri sau la muncă. În schimb, tot noi, studenţii, trebuie să dăm bani pentru soluţii care să înlăture gândacii“,  reclamă o altă tânără.

O altă studentă adaugă că, în comparaţie cu alte cămine din Bucureşti, cele din Grozăveşti sunt decente. „Dacă mergeţi în căminele din Regie care aparţin de Politehnica, o să vedeţi că e şi mai grav acolo. „Este şi mai multă mizerie. Sunt şi mai mulţi băieţi. Ce să mai? E dezastru!“

Dezinsecţia nu se face din cauza din cauza studenţilor

În replică, Florin Ion, responsabilul căminelor din Complexul Grozăveşti, spune că nu poate să facă o dezinsecţie completă din cauza studenţilor. „Este foarte greu să obţii acordul tuturor studenţilor ca să faci o dezinsecţie completă. Mulţi refuză să intri în camera lor. Şi-atunci, tu degeaba faci în doar câteva camere pentru că gândacii vor ajunge în cele din urmă şi în camerele unde s-a făcut dezinsecţia“, susţine Florin Ion.

Cât despre problema mizeriei, responsabilul cu căminele se justifică prin următoarea afirmaţie: „Contractul de muncă al personalului care face curăţenie este de luni până vineri. Nu vine nimeni să îţi lucreze doar în weekend din cauză că salariile sunt extrem de mici.“, încheie Florin Ion.



 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite