Reprezentantul studenţilor din Consorţiul „Universitaria“ şi senatorul Universităţii Bucureşti: Continuăm protestele. Nu excludem greva generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul studenţilor din Consorţiul „ Universitaria“, Horia Oniţă, şi preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, au vorbit la Adevărul Live despre efectele tăierii locurilor bugetate şi soluţiile la care vor să recurgă pentru a-i ajuta pe studenţi. Ei au afirmat că vor continua acţiunile de protest, luând în calcul şi declanşarea unei greve generale, dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei.

Tăierile de locuri bugetate îi afectează pe studenţii care vor să dea admiterea la universităţile cu lungă tradiţie , cât şi facilităţile oferite de acestea studenţilor precum burse, cantine sau cămine. Cel puţin aşa au susţinut reprezentantul studenţilor din Consorţiul „ Universitaria“, Horia Oniţă, şi preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda.

„Ministerul Educaţiei a schimbat cifrele din anii anteriori fără niciun fel metodologie clară pe care să o publice înainte şi fără să discute cu universităţile. De pildă, la Universitatea Bucureşti numărul de locuri bugetate la master este redus cu 335 de locuri, la doctorat cu 59 de locuri, iar la licenţă cu 60 de locuri. Iar aceste locuri tăiate merg către universităţi unde, cel mai probabil, studenţii noştri nu se vor duce.

Dacă un student termină licenţa sau masteratul la Universitatea din Bucureşti, sunt puţine şanse să se ducă după aceea la o universitate din Suceava. În schimb, ministrul a acordat locuri suplimentare pentru universităţile care l-au susţinut prin acea scrisoare (după ce a declarat că plagiatul nu este o problemă importantă în mediul academic). Aceasta tăiere este o răzbunare vizavi de universităţile care ţin să fie autonome“, a afirmat preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda.

Scad sumele alocate pentru burse, cantine şi cămine

La rândul său, reprezentantul studenţilor din Consorţiul „Universitaria“, Horia Oniţa, spune că tăierea locurilor bugetate aduce şi alte daune studenţilor. „Tu, ca student la licenţă la masterat, te trezeşti cu aceste locuri tăiate cu trei luni înainte de admitere, ştiind că de patru-cinci ani încoace există acelaşi număr de locuri bugetate. Acest lucru evident că nu aduce încredere studentului în şansele sale de admitere la un ciclu superior de studii. De asemenea, scăderea numărului de studenţi afectează universităţile, în general, în sensul de servicii pe care le acordă studenţilor. Ministerul Educaţiei foloseşte numărul de studenţi la buget ca bază de calcul în mai multe atribuiri de fonduri: burse studenţeşti, subvenţii pentru cămine şi cantine etc. Or, dacă numărul de studenţi la buget se va diminua, vor scădea şi sumele de bani alocate pentru aceste servicii“, a explicat Oniţa.

Cei doi membri ai mediului academic au mai afimat că vor pune în aplicare noi forme de protest dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei. „Noi vom continua greva japoneză. În zilele următoare o să apară bannere cu mesaje de protest pe clădirile Universităţii din Bucureşti prin care să arătăm că instituţia noastră este persecutată de ministrul Educaţiei. De asemenea, vom trimite ca argumente studii cantitative şi calitative legate de performanţa universităţii către Ministerul Educaţiei şi sperăm că o să se revină la cifrele de şcolarizare din anii trecuţi. Dacă nu se va face acest lucru, vom da în judecată ministerul. Nu excludem pe termen mediu şi lung, chiar intrarea în grevă generală, dar asta după finalizarea anului universitar. Noi sperăm să nu fie nevoie“, a declarat Marian Preda, susţinut de reprezentantul studenţilor.

Tu, ca student, te trezeşti cu aceste locuri tăiate cu trei luni înainte de admitere , ştiind că de patru-cinci ani încoace există acelaşi număr de locuri

Mai multe universităţi din Consorţiul Universitaria- Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi- se află în grevă japoneză.

Iniţiativa are ca scop protestarea faţă de tăierea de locuri bugetate (licenţă, masterat, doctorat) de către Ministerul Educaţiei.

Aproximativ 1.200 de locuri au fost tăiate de la opt instituţii de învăţământ superior, cele mai afectate fiind cele din Consorţiul „Universitaria“.  În schimb, Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava al cărei rector supendat este ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a primit mai multe locuri finanţate de stat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite