S-a lansat Iconic, un proiect de cercetare care investighează influenţa reţelelor de coautori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
conferinta Facultatea de Sociologie

Recent, o echipă formată din membri ai Universităţii din Bucureşti a lansat iCoNiC, un proiect care investighează dacă diferenţele între ţări în privinţa cercetării sunt reprezentative pentru nivelul acelei ţări sau dacă nu există de fapt o influenţă masivă a reţelelor de coautori.

De regulă, evaluarea calităţii unei cercetări se face prin numărul de autori citaţi. Citările, care astăzi sunt esenţiale pentru evaluarea în cercetare, sunt determinate însă nu doar de meritele personale ale cercetătorilor, ci şi de alţi factori, cum ar fi reţelele de coautori.  

iCoNiC contribuie la eforturile European Research Area (ERA) de a formula politici în ştiinţă pentru încurajarea cooperărilor transnaţionale în Europa. 

„În plus, ne aşteptăm ca analiza noastră să crească cunoştinţele cercetătorilor din universităţile Europei de Est. Ar fi o cercetare cu rezultat fructuos mai ales că universităţile est-europene, precum şi organizaţiile de cercetare şi predare, au primit o atenţie marginală în literatura academică”, se arată pe site-ul dedicat proiectului. 

În ultimul deceniu, co-autorii au apărut în lucrările din majoritatea domeniilor de cercetare. 

„Deocamdată, se ştiu puţine despre cum afectează reţelele de coautori distribuţia citatelor între cercetători”.  

O serie de studii sociale au analizat cum îşi selectează cercetătorii colaboratorii. Unele studii au arătat că cectătorii tind să îşi aleagă coautorii bazându-se pe referinţe bibliografice similare, în timp ce alte studii au arătat că autori care nu au dobândit un prestigiu tind să devină coautori cu cercetători care sunt foarte citaţi. 

„...există o înţelegere limitată cu pivire la felul în care aceste efecte ale selecţillor se comportă de-a lungul timpului, în timpul carierelor academice individuale”.

Între 15 şi 26 septembrie, iCoNiC organizează, la Timişoara şi la Bucureşti, workshop-ul internaţional ”Analyzing multiple networks from diverse perspectives” , care abordează subiecte precum reţelele personale, reţelele transnaţionale, reţelele de coautori în ştiinţe şi reţele semantice. 

Invitatul special a fost profesorul Jose Luis Molina (Universitatea din Barcelona, departamentul de Antropologie Socială şi Culturală) care a susţinut două prelegeri în cele două oraşe. 

Programul ultimelor zile ale workshop-ului (Bucureşti) poate fi consultat aici. 

   

Echipa iCoNiC este formată din Marian Gabriel Hâncean (profesor în Departamentul de Sociologie al Universităţii din Bucureşti), Traian Şerbănuţă (profesor asociat la Facultatea de Matematică), Constantin Vică (profesor asistent la Facultatea de Filosofie şi cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a Universităţii din Bucureşti),  Iulian Oană (candidat la doctorat în Sociologie, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), Bianca Mihăilă (masterandă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială), Adelina Stoica (masterandă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială), Paul Hrimiuc (licenţiat al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite