Universitar

articolul anterior articolul urmator

Scandal în Educaţie. Cele mai mari universităţi din ţară critică legea cu privire la creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani

1
10 Jun 2021 10:50:08
Autor: Lorena Mihăilă
Cele mai importante univeristăţi din România critică priectul de lege referitor la vârsta de pensionare. Foto Shutterstock
Cele mai importante univeristăţi din România critică priectul de lege referitor la vârsta de pensionare. Foto Shutterstock

Cele cinci universităţi din România care fac parte din consorţiul Universitaria au transmis un comunicat prin care critică dur proiectul de lege adoptat de Guvern, prin care angajaţii pot munci până la 70 de ani. Reprezentanţii universităţile spun că este vorba de un abuz, care încalcă autonomia universitară.

Comunicatul este semnat de rectorii Universităţii Bucureşti, Academiei de Sţiinţe Economice, Universităţii de Vest, Universităţii „Babeş Bolyai" din Cluj Napoca şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Membrii Consorţiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, au aflat consternaţi de aprobarea, în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane.

Noi, cele cinci mari universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenţia sa abuzivă într-un domeniu care aparţine exclusiv factorilor decizionali ai unei universităţi.

Nimeni nu are dreptul legal să intervină şi să ştirbească, prin modificarea legislaţiei, autoritatea şi autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic şi de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universităţii, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, şi care prevede ca unic criteriu şi argument o simplă cerere de continuare a activităţii la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Este îngrijorătoare şi contraproductivă această atitudine a decidenţilor de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calităţii şi competitivităţii în mediul academic. Universităţile trebuie să îşi definească autonom politicile de personal didactic şi de cercetare pe baza unor standarde de calitate şi criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiţii.

Membrii Consorţiului Universitaria solicită imperios respectarea legală şi reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calităţii academice în România şi a pregătirii tot mai bune a absolvenţilor noştri.”

Proiectul de lege interzice cumulul pensie-salariu la stat şi creşte opţional vârsta de pensionare la 70 de ani

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat în şedinţă un proiect de lege care va da opţiunea de a continua activitatea, până 70 de ani, pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Totodată, Executivul a adoptat legislaţia care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.

Proiectul pervede că angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie.

Inclusiv în rândul Guvernului sunt numeroşi demnitari care încasează atât pensie, cât şi salariu. De la prevederile proiectului de lege sunt exceptate mai multe categorii de persoane, cum ar fi parlamentarii, primarii, judecătorii CCR sau membrii conducerii Curţii de Conturi a României.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tăunu
10.06.2021, 12:32:54

Ăstora li se taie macaroana, adio cumul pensie salariu !

-2 (2 voturi)
Modifică Setările