Se prefigurează predarea la distanţă în facultăţi, în primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe universităţi se gândesc la cursuri online în primul semestru al anului universitar 2020-2021
Cele mai multe universităţi se gândesc la cursuri online în primul semestru al anului universitar 2020-2021

Felul în care vor începe cursurile în facultăţi va depinde de decizia Senatelor universitare, în baza autonomiei de care se bucură instituţiile de învăţământ superior.

 Pe 19 august, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării au adoptat Ordinul comun nr. 141, care modifică Legea Educaţiei naţionale în vederea instituirii unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în instituţiile de învăţământ.

Potrivit acestui document, în funcţie de situaţia epidemiologică şi de specificul fiecărei universităţi, desfăşurarea activităţii didactice cu prezenţa fizică a studenţilor la cursuri se hotărăşte de Senatul universitar, cu respectarea ordinului comun şi a reglementărilor generale din UE privind minimul orelor de practică.

„Doar activităţile obligatorii vor fi faţă în faţă“

Universităţile mari din ţară au avansat deja câteva scenarii de începere a cursurilor universitare. Astfel, conducerea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a anunţat că lecţiile se vor desfăşura online, iar laboratoarele şi alte activităţi care necesită prezenţa fizică a studenţilor şi a profesorilor vor fi organizate astfel încât riscul de infectare să fie diminuat.

Prudenţă şi la Universitatea Bucureşti, unde multe dintre cele 19 facultăţi tind să organizeze cursuri online, cel puţin în primul semestru. „Facultăţile au termen până pe 10 septembrie să ia deciziile proprii, după care vom decide într-o şedinţă de Senat săptămâna viitoare, pe 16. Lucrurile evoluează de la o zi la alta şi noi trebuie să reducem riscurile. Deja se conturează decizii de 100% cursuri online şi sunt facultăţi din zona ştiinţelor socio-umane care au decis ca şi seminariile să fie online. Aşa cum altele, care au laboratoare şi alte activităţi ce nu pot fi predate online, au decis să meargă pe varianta mixtă. Vă spun că aceasta este direcţia: vor fi activităţi limitate, doar cele care sunt obligatorii vor fi faţă în faţă, în rest, semestrul acesta vom merge pe predare la distanţă“, a explicat prof.dr. Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti.

„În foarte multe universităţi nu s-a luat încă decizia“

În rândul studenţilor domneşte o stare de nemulţumire pentru că deciziile se iau fără ca ei să fie consultaţi. Horia Oniţă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, ANOSR, spune că termenul impus de şapte zile în care facultăţile trebuie să anunţe felul în care organizează cursurile este unul derizoriu şi că ar fi nevoie de minimum două săptămâni.

Şeful ANOSR admite că, la o evaluare rapidă a datelor epidemiologice publicate luni, referitoare la ratele de infectare pe zone, mare parte din centrele universitare - spre 60% - se încadrează în scenariile verde şi galben. „Dar dacă ar fi să ponderăm şi cu populaţia de studenţi, probabil, vom ajunge undeva spre jumătate scenariul galben, având în vedere că Bucureştiul şi Iaşiul sunt pe galben, Clujul şi Timişoara sunt pe verde. Din păcate, în foarte multe universităţi nu s-a luat încă decizia, este foarte târziu şi aşteptăm să se realizeze aceste consultări şi să decidă Senatul“, conchide preşedintele ANOSR.

Studenţii îşi doresc cursuri faţă în faţă

Un sondaj făcut de platforma Studentnews.info arată că 52% dintre studenţi îşi doresc să revină în amfiteatre odată cu deschiderea noului an universitar, chiar dacă sunt conştienţi de pericolul infectării cu noul coronavirus, aproape 70% dintre respondenţi precizând că SARS-CoV-2 este un virus foarte periculos. „În ciuda faptului că la nivel mondial oamenii cred că învăţământul online este viitorul, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. Lipsa interacţiunii student-profesor, a comunicării nonverbale şi toate aceste lucruri se pare că îi afectează foarte mult pe studenţi. Lor le lipseşte foarte mult interacţiunea socială, atât cea dintre ei, cât şi cea cu profesorii“, a spus Marcel Vulpoi, asociat în cadrul platformei StudentNews.info, citat de ZF.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite