Soarta instituţiei care alocă fondurile în cercetare. Cîmpeanu: "În cel mai scurt timp vom lua o decizie finală, există un proiect de hotărâre de guvern"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UEFISCDI a fost înfiinţată în 2010 prin comasarea celor trei instituţii care se ocupau de alocarea fondurilor în educaţie  FOTO: Shutterstock
UEFISCDI a fost înfiinţată în 2010 prin comasarea celor trei instituţii care se ocupau de alocarea fondurilor în educaţie  FOTO: Shutterstock

Soarta instituţiei care alocă fondurile în cercetare, UEFISCDI, a fost din nou amânată la Senat, proiectul fiind retrimis la Comisiile Senatului pentru raport suplimentar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru "Adevărul" că foarte curând, Ministerul Educaţiei va lua o decizie finală printr-o Hotărâre de Guvern, care va decide dacă UEFISCDI rămâne intactă sau dacă va fi împărţită în alte două instituţii.

Proiectul de lege privind Respingerea Ordonanţei de urgenţă 74 prin care s-a înfiinţat în 2010 UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a fost retrimis la Comisiile Senatului pentru raport suplimentar.

Dacă actul normativ va fi respins definitiv în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă descentralizată, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii, aşa cum a explicat pentru "Adevărul" Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat.

Între timp, până se decid senatorii, Ministerul Educaţiei pregăteşte o hotărâre de Guvern care va reglementa situaţia direct, potrivit declaraţiilor Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Am solicitat colegilor să ni se pună la dispoziţie o analiză cu privire la reglementarea structurilor de finanţare a cercetării în ţările europene. UEFISCDI este o structură profesionistă. Din categoria cealaltă de argumente, având în vedere necesitatea lansării mai multor competiţii, există punctul de vedere conform căruia două agenţii ar putea să organizeze mai multe competiţii. Asta este ceea ce luăm în considerare în acest moment fără să avem un punct de vedere final. Nu trebuie să se teamă nimeni de lipsa de transparenţă, nu se pot aloca banii altfel decât cu maximă transparenţă. Mai mult decât atât, această repartiţie a responsabilităţilor ajută la consolidarea transparenţei, adică cine finanţează să nu monitorizeze, cine organizează competiţia să nu finanţeze.", a spus ministrul Educaţiei pentru "Adevărul".

"Pe de altă parte au fost şi minusuri (ale UEFISCDI) pe care le luăm în considerare. Spre exemplu, actualul Consiliu Naţional al Cercetării are un număr de membri, iar membrii acestui consiliu nu pot participa la competiţie în calitate de director pentru că ar fi conflict de interese. Aceasta este o reglementare actuală, în 2010 această incompatibilitate nu a fost reglementată. Pe cale de consecinţă, am avut membrii ai Consiliului Naţional al Cercetării care au organizat şi competiţii şi au obţinut şi proiecte. Vă asigur că tot ce se va face, va fi în spiritul creşterii transparenţei şi al corectitudinii alocării fondurilor şi al creşterii eficienţei utilizării fondurilor în cercetare, indiferent ce decizie se va lua. În cel mai scurt timp vom lua o decizie finală, există un proiect de hotărâre de guvern", a încheiat Cîmpeanu.

Cercetătorii trag semnale de alarmă

Reprezentanţii cercetătorilor atrag atenţia că desfiinţarea UEFISCDI ar avea un impact profund negativ asupra cercetării româneşti şi a imaginii României în lumea cercetării pe plan internaţional. Mai mult decât atât, corupţia din sistem ar urma să crească, iar transparenţa finanţării cercetării nu ar mai fi aceeaşi.

UEFISCDI a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani, prin comasarea a trei instituţii care alocau banii în cercetare. Acestea erau Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe (subordonat Ministerului Educaţiei) şi Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic, care avea sediul la Universitatea Politehnică (AMCSIT - Politehnica).

Cercetătorul Ligia Deca, doctorand la Universitatea din Luxemburg, care lucrează la UEFISCDI, a explicat pentru "Adevărul" că cea mai importantă schimbare care a avut loc după înfiinţarea UEFISCDI priveşte procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor câştigătoare.

"Spre deosebire de perioada 2008-2009, când proiectele de cercetare au fost evaluate numai de către evaluatori naţionali (cu alte cuvinte, dacă o universitate depunea spre finanţare un proiect de cercetare în domeniul tehnic de nişă, proiectul era evaluat de alţi cercetători din acelaşi domeniu de nişă, din ţară), începând cu anul 2011, noua instituţie a implicat evaluatori internaţionali pe toate programele administrate. Astfel, din totalul evaluatorilor, aproximativ 81% lucrează în alte ţări, în universităţi sau institute de prestigiu", a explicat ea. Mai mult, imparţialitatea şi transparenţa în acordarea fondurilor de cercetare este cheie în procesul de alocare a fondurilor europene şi provenite de la state donatoare, precum Elveţia sau Norvegia.

"În eventualitatea desfiinţării UEFISCDI, aceste fonduri vor trebui să fie distribuite de către MECS, deşi înţelegerea cu statele donatoare este ca evaluarea să fie internţională, conform practicilor similare Comisiei Europene prin DG Research", a mai explicat Ligia Deca.

Nivelul de corupţie şi finanţarea cercetării

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, atrage atenţia că există o legătură directă între nivelul de corupţie al unei ţări şi modul în care statul respectiv îşi gestionează resursele în cercetare. Pippidi a explicat în amănunt acest lucru într-un articol publicat în revista Nature. "Dacă v-aţi uita unde se plasează România în comparaţie cu celelalte 28 de ţări UE, aţi vedea dovezile clare că oamenii care conduc politic cercetarea românească asasinează pur şi simplu inovaţia şi capacitatea cercetării de a contribui la dezvoltare. Controlul politic al cercetării, cum fac doamna Andronescu şi domnul Prisăcaru poate fi considerat o formă instituţionalizată de corupţie", a spus Mungiu-Pippidi pentru "Adevărul". Ea a explicat că toată comunitatea de cercetare ar trebui întrebată ce este de făcut pentru a schimba această stare de lucruri, "nu schimbi pe şest o lege  ca să reduci şi mai mult autonomia agenţiei de cercetare".

Directorul Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, a explicat la rândul său că cercetarea în România se confruntă cu o insuficienţă de fonduri. "Indiferent de ce structură se face, depinde de modul în care se  organizează competiţiile, modul în care se evaluează şi modul în care se monitorizează. Nu e atât de importantă structura, cât activitatea care se face. Activitatea desfăşurată de UEFISCDI a fost mult mai bine organizată decât înainte", a spus Zamfir.

Cum ar putea fi împărţită UEFISCDI

Senatorul Ecaterina Andronescu a explicat pentru "Adevărul" că UEFISCDI ar urma să fie înlocuit cu alte două instituţii, care vor împărţi practic competenţele UEFISCDI. Spre exemplu, o instituţie se va ocupa de evaluare şi alta de monitorizare, a exemplificat Andronescu.

"Doresc să subliniez că nu se întoarce nimic la Politehnică, cum s-a speculat în presă. În ceea ce priveşte votul din plen, s-ar putea să ne întoarcem la comisie, să aşteptăm o ordonanţă de urgenţă sau o hotărâre de guvern care să reglementeze cele două instituţii. Nicăieri în lume nu este o singură entitate care să gestioneze toate resursele din cercetare, dacă spargem în două instituţii, nu vom avea la un loc toate resursele", a spus Andronescu.

Referitor la declaraţiile Ecaterinei Andronescu, fostul şef al cercetării Anton Anton a explicat că ar fi adevărat că nimeni în lume nu are agenţii de tipul UEFSCDI, dacă lumea s-ar restrânge la Republica Moldova, care are o agenţie de evaluare şi una de finanţare. "Poate ne uităm şi noi la Finlanda, la Germania, care au cercetare. Ce vor să facă acum? Să desfiinţeze ceva care este bun. Miza o reprezintă banii, care sunt puţini şi trebuie alocaţi în continuare pe criterii de competiţie, cu evaluare internaţională. UEFISCDI este o instituţie care a crescut, care s-a dezvoltat şi care a pus la punct un sistem de evaluare, de urmărire a modului de cheltuială a banilor, de monitorizare a proiectelor, de publicare a rezultatelor. E o chestie care e transparentă, care e europeană, care e civilizată", a spus Anton.

La rândul său, Ligia Deca a explicat că "UEFISCDI este structurată şi funcţionează în baza principiilor implementate în agenţii similare de prestigiu internaţional, precum National Science Foundation din SUA, European research Council, German Research Foundation sau Agencie National de la Recherce din Franţa. UEFISCDI, la fel ca aceste agenţii, organizează competiţii pentru proiecte de cercetare şi ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanţare. Aceste agenţii internaţionale de finanţare au un grad ridicat de independenţă, în comparaţie cu UEFISCDI", a explicat Deca. Ea a mai adăugat că spargerea în două agenţii, propusă de senatorul Ecaterina Andronescu, este o “noutate” în domeniu şi fără nicio legătură cu bunele practici internaţionale. "Doar Republica Moldova are agenţie separată pentru evaluare şi agenţie separată pentru monitorizare, ambele sub Academia de Ştiinte a Moldovei", a spus Deca.

UEFISCDI, coordonatorul administrativ pentru programe de cercetare din Planul NaŢional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare, gestionează 416.823.601 lei, aproximativ 22% din fondurile publice alocate activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare. Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2015, bugetul total este de 1.913.680.000 lei, din care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice gestionează 1.461.498.000 lei. Alocarea acestor fonduri se face exclusiv pe bază de competiţie, evaluarea fiind făcută cu cercetatori străini de prestigiu. Pentru o competiţie, costul total al procesului de evaluare este de aproximativ 1,5% din valoarea competiţiei, echivalent unui proiect finanţat (ceea ce este extrem de puţin în comparatie cu costurile în alte sectoare).



Asociaţia Ad-Astra acuză controlul politic în alocarea fondurilor din cercetare

Scandal politic pe banii din cercetare

Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis miercuri desfiinţarea UEFISCDI. Cum a fost hotărâtă într-un minut soarta gestionării banilor din cercetare

Andronescu preferă descentralizarea finanţării cercetării. Raportul final legat de posibila desfiinţare a UEFISCDI, amânat în Camera Deputaţilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite