Studenţii români, printre cei mai doriţi de universităţile din vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de studii World Education Fair care se va desfăşura în acest weekend, la Hotel Athenee Palace Hilton, Bucureşti FOTO Adevărul
Târgul de studii World Education Fair care se va desfăşura în acest weekend, la Hotel Athenee Palace Hilton, Bucureşti FOTO Adevărul

Peste 45.000 de studenţi români studiază în străinătate şi se numără printre cei mai doriţi studenţi de către universităţile din Vest, alături de bulgari, greci sau de cei din ţările baltice. Cel puţin aşa susţine Svetlan Danev, organizatorul târgului anual de studii în străinătate, World Education Fair.

“Studenţii români sunt foarte bine percepuţi în mediul academic: sunt conştiincioşi, ambiţioşi şi se adaptează repede. De asemenea, faptul că stăpânesc foarte bine limba engleză şi că, în general, mai cunosc şi a doua limbă de circulaţie internaţională, îi face pe români să fie printre cei mai doriţi dintre studenţii străini”, a declarat Danev.

De altfel, numărul de studenţi care au ales să studieze în străinătate a crescut constant în ultimii cinci ani, iar destinaţia de studii preferată a rămas Marea Britanie, a mai adăugat organizatorul târgului. Doar în 2014, numărul elevilor şi al studenţilor care au ales să aplice pentru această ţară a crescut cu 25% faţă de anul anterior, la aproape 3.000 de persoane.

Guvernul Marii Britanii oferă până la 9.000 de lire sterline pe an pentru studii de licenţă, rambursabili doar după terminarea studiilor, găsirea unui loc de muncă şi atingerea unui anumit nivel salarial.

În topul primelor destinaţii de studiu se menţin, pe lângă Marea Britanie, Danemarca, unde învăţământul este gratuit şi Olanda, care subvenţionează 80% din valoarea taxelor şcolare de 10.000 de euro pe an.

Cele mai căutate specializări de către românii care pleacă să studieze în străinătate sunt arhitectura, economia, domeniul IT, dreptul internaţional, dreptul european, turismul şi cele cu profil tehnic.

“Studenţii români sunt conştienţi de faptul că nu trebuie să se bazeze doar pe poziţia pe care o universitate o ocupă în clasamentele internaţionale, ci şi de locul pe care îl ocupă specializarea pentru care optează. De asemenea, sunt importante stagiile de internship la marile companii pe care le oferă universitatea, deoarece reprezintă o ocazie bună pentru obţinerea unui job”, a spus organizatorul World Education Fair, târgul de studii care se va desfăşura în acest weekend, la Hotel Athenee Palace Hilton, Bucureşti.

De altfel, tot mai multe universităţi aleg să facă publice date statistice referitoare la gradul de angajabilitate al absolvenţilor lor. Pentru 2015 în top se află Cambridge University, Oxford şi St. Andrews cu rate de peste 79%.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite