Studenţii români din străinătate vor beneficia de reduceri la transport, dar nu şi de servicii medicale gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cercetare studenti Galati

Studenţii români care urmează cursurile unei universităţi din străinătate vor beneficia, alături de studenţii care învaţă acasă, de tarife reduse la transportul în comun şi chiar gratuitate la călătoriile pe calea ferată.

Totuşi, spre deosebire de cei ce învaţă aici, studenţii români din străinătate vor beneficia de gratuitate la o singură călătorie dus-întors cu trenul. Măsurile apar într-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit la Senat şi se îndreaptă acum spre votul deputaţilor. Documentul prevede, practic, extinderea facilităţilor la transportul studenţilor, în sensul acordării de reduceri şi gratuităţi şi pentru transportul studenţilor români care studiază în străinătate. 

Astfel, potrivit proiectului, studenţii români înscrişi la universităţile din străinătate recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor putea beneficia cam de aceleaşi condiţii de transport de care se bucură în prezent studenţii din România, fie ei români sau străini. Mai exact, în perioada vacanţelor, cei ce au burse de studii universitare sau postuniversitare în străinătate vor beneficia de reducerea, cu cel puţin 50%, a tarifului pentru transportul în comun de suprafaţă şi subteran, precum şi a transportului intern auto, feroviar şi naval. Studenţii din străinătate vor beneficia  de „gratuitate la o singura calatorie, dus-întors, la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a ll-a”. 

Student la Universitatea din Manchester, Robert Stredie,  preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinatate, spune că organizaţia pe care o conduce nu a cerut niciodată gratuităţi. „Noi am solicitat exclusiv reduceri la aceste bilete pe căile ferate pentru că nu prea credem în gratuităţi. Acum suntem în curs de a pune la punct o platformă pe care studenţii români din străinătate să o poată accesa pentru introducerea unei serii de documente. Pe baza acestora, pentru acordarea reducerilor, noi vom putea certifica responsabililor din ţară care tineri studiază în străinătate. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei va avea şi o situaţie clară a studenţilor români din diaspora pentru că în momentul de faţă se bazează numai pe aproximări”, spune Robert Stredie. 

Nici facturile medicale nu sunt suportate de stat

Preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinatate atrage atenţia că studenţii români din străinătate se confruntă şi cu o altă problemă gravă. „La sosirea în vacanţă în ţară, de exemplu, dacă are ceva probleme de sănătate, un student din diaspora se trezeşte că este obligat să achite orice intervenţie medicală sau chiar şi o vizită la doctor pentru simplul motiv că în sistem figurează ca  neasigurat. Este o lacună legislativă pe care încercăm să o rezolvăm cât mai repede. În lege se spune că au gratuitate la servicii medicale studenţii la zi, dar sunt luaţi în calcul numai cei din ţară pentru că noi nu mai figurăm în evidenţe. Aşadar scoatem banii din buzunar cu toate că părinţii muncesc şi plătesc taxe în România”, a precizat Robert Stredie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite