Studenţii din toată ţara protestează faţă de ideea eliminării gratuităţii pe tren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa   FOTO: LSUMC
Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa   FOTO: LSUMC

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa s-au adunat, miercuri, să protesteze faţă de ideea Guvernului de a reduce subvenţia pentru transportul feroviar al studenţilor. Zilele trecute mai multe organizaţii studenţeşti atrăgeau atenţia că măsura nu este justificată şi anunţau că vor organiza acţiuni de protest.

„La începutul anului 2017, prin Hotărârea Nr. 42/2017, studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România au primit gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor”, precizează reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa

Aceştia arată că datele primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii şi impactul bugetar al acestei măsuri, se constată că impactul bugetar este unul redus reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021. 

„Deşi domnul prim-ministru Cîţu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenţia pentru studenţi, adevărul este că subvenţia nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. O creştere a preceptului de calitate a învăţământului nu se va realiza niciodată prin reducerea sau tăierea unor drepturi. Evoluţia nu va însemna niciodată întoarcerea la ce a fost înainte. Aşa că vă întreb, de ce este necesar un regres? În condiţiile în care peste 30% din studenţii români provin din familii cu situaţie financiară moderată, cum se poate garanta că aceşti studenţi îşi vor finaliza studiile şi vor încerca să se dezvolte prin participarea la activităţi externe. Gratuitatea călătoriilor pe căile ferate pentru studenţi reprezintă o deschidere mai mare pentru toate tipurile de studenţi, creşte gradul de incluziune al studenţilor veniţi din mediu socio-economic cu risc ridicat şi facilitează mobilităţile în scop educaţional, cultural şi social al studenţilor. Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa critică dur discuţiile avute de Guvernul României şi speră ca acestea să nu se materializeze.” declară Cristian-Stelian Avram, Preşedinte LSUMC.

De altfel tot mai multe organizaţii studenţeşti sunt de părere că măsura nu este justificată şi afirmă că se gândesc să organizeze acţiuni de protest.

Horia Oniţa, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a declarat că măsura nu este justificată şi ca îndeamnă toţi studenţi să trimită mail-uri către premier în care să îşi exprime opoziţia. 

„Aparent vorbim de o obsesie a domnului premier Cîţu care şi în anii anteriori spunea că ar trebui desfiinţată această facilitate, deşi în 2017 senatorul Florin Cîţu spunea că impactul bugetar este unul redus. Ne punem întrebarea ce s-a întâmplat de s-a răzgândit”, a precizat Oniţa. 

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, întrebat ce discuţii au fost cu privire la gratuitatea de transport pentru studenţi, că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem şi anume decontarea unui anumit număr de călătorii „cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite