Universitar

articolul anterior articolul urmator

Studenţilor, la început de an universitar

6
2 Oct 2017 10:50:54
Liliana Popescu

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

Fiecare dintre voi aveţi planuri, gânduri de viitor, aspiraţii. Mulţi dintre voi vă gândiţi că poate veţi reuşi să plecaţi în afară, însemnând înspre vest, unde vă poate aştepta o viaţă mai uşoară şi mai predictibilă. Dar oriunde veţi pleca veţi fi în acelaşi „sat global“. Şi dacă plecaţi poate vă va fi mai bine, poate că nu. Poate că răul din societăţi sărăcite şi obidite de sute de ani migrează către locuri mai luminoase, sau aparent mai luminoase. Nu mai putem fi insensibili la suferinţele lor.

Poate că unii dintre voi veţi alege să faceţi în viaţă ceea ce vă îndeamnă chemarea lăuntrică. Fiecare dintre noi avem adânc înăuntrul fiinţei noastre o chemare şi un har unic pentru a face ceva bun în lume. Alegerea de a merge pe un drum acceptabil social (acceptat de către familie, de către canoanele sociale, de către cei din jurul nostru care au autoritate în viaţa noastră) sau de a merge pe o cale proprie pe care ne străduim să ne-o găsim fiecare dintre noi – este a noastră. Uneori aceste căi coincid. De multe ori nu. Uneori nici nu ştim că avem această alegere şi că ea ne este la dispoziţie oricând. Adesea nu ştim cum să ne găsim această cale. Facultatea, profesorii, colegii, învăţătorii spirituali şi mai ales iubirea, ne pot ajuta să ne găsim calea. 

Unii dintre voi aveţi mari probleme materiale şi lucraţi în timp ce studiaţi şi uneori nu sunteţi înţeleşi – de către familie, de către profesori, de către colegi. Uneori nici de către prieteni. Acelea sunt momentele în care aveţi cea mai mare nevoie de voi înşivă, de credinţă. Credinţa în voi, în puterile voastre, în dreptatea a ceea ce căutaţi. Unii dintre voi vă orientaţi în viaţă în funcţie de perspectiva banilor pe care îi veţi putea câştiga şi atunci transformaţi viaţa voastră şi banul în „măsura tuturor lucrurilor“. Este o opţiune.

Suntem cu toţii parte a unei lumi vii, interconectate, mai interconectate decât oricând înainte. Acum vedem şi simţim acest lucru mai mult ca niciodată. Trăim timpuri tulburi. Dacă acum 20 de ani, 10 ani şi chiar 5 ani lucrurile erau relativ aşezate din punct de vedere politic regional şi internaţional, o serie de mişcări ale unor plăci tectonice economice şi politice au tulburat suprafaţa stabilităţii. Mai mult ca niciodată înainte vedem lumea aceasta vie în mişcare şi pentru a merge mai departe avem nevoie să ne sincronizăm sau să decidem să mergem împotriva curentului pentru că simţim că duce către rău. Şi aici aveţi o alegere pe care va trebui să o faceţi. Întotdeauna există opţiunea „by default“, dar e tot alegere.

Oriunde veţi pleca în această lume veţi lua România cu voi în suflet. Nu veţi putea să o pierdeţi chiar dacă veţi vrea. România e o ţară nu numai frumoasă, dar şi bună. Dacă avem onestitatea să ne uităm pe glob şi să vedem cum trăiesc miliardele de oameni pe glob, câtă sărăcie, foamete, mortalitate infantilă şi necazuri sunt, vom recunoaşte că România este un pământ binecuvântat. Nu lipsit de necazuri şi răutăţi, dar binecuvântat. Şi în România sunt oameni care fac mai multe lucruri bune sau mai multe lucruri rele, oameni care fac minunăţii şi oameni care fac ticăloşenii. Alegerea este a noastră, din nou.

Trăim în România, iar România a devenit în ultimul sfert de veac şi mai individualistă decât în perioada numită comun „comunistă“. Este momentul să reflectăm asupra acestui lucru şi să facem o schimbare înăuntrul nostru. Schimbările încep întotdeauna dinăuntru. Cum scria pe o lozincă din Piaţa Universităţii în perioada protestelor: „Singura soluţie, propria evoluţie!“

Vă urez mult bine în noul an universitar, cu drag! :)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

pathfinder
2.10.2017, 13:33:14

"La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare." hi hi hi hi hi List of countries by tertiary education attainment (%) Canada 54 Russia 54 Israel 49 Japan 48 Luxembourg 46 South Korea 45 United States 44 Australia 42 Finland 42 Norway 42 United Kingdom 42 Ireland 41 Switzerland 40 Sweden 39 Estonia 38 Belgium 37 Iceland 37 Lithuania 37 Denmark 36 New Zealand 36 Spain 35 Netherlands 34 France 32 Austria 30 Latvia 30

-2 (2 voturi)
Hawkeye...
2.10.2017, 22:10:22

Pathfinder 1% la nivel mondial... Credeam ca nu exista analfabeti functional..Iaca..ca exista..Reciteste textul..! Sau macar fraza pe care ai citat-o..!

+1 (1 vot)
pathfinder
2.10.2017, 13:36:27

"Facultatea, profesorii, colegii, învăţătorii spirituali şi mai ales iubirea, ne pot ajuta să ne găsim calea." IUBIREA! hi hi hi "Trăim timpuri tulburi." hi hi hi hi hi hi "...vom recunoaşte că România este un pământ binecuvântat." Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
2.10.2017, 22:14:56

Comentariu considerat abuziv.

K M
2.10.2017, 14:04:08

Pe scurt , "check your privilige" , bizonilor !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările