Politehniştii încep noul an universitar cu gândul la o slujbă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii încep de azi cursurile noului an universitar, unii pentru prima dată
Studenţii încep de azi cursurile noului an universitar, unii pentru prima dată

Tinerii care aleg să studieze domenii ale ştiinţelor exacte spun că se gândesc mai întâi care sunt specializările viitorului şi, evident, domeniul IT este cel mai căutat dintre toate. În schimb, cei care se îndreaptă spre specializări umaniste o fac „din pasiune” fiind un domeniu pe care au vrut să-l studieze de când erau copii şi spun că vor să dea şi ei ceva înapoi societăţii.

Umanişti sau realişti, studenţii care au intrat marţi în noul an universitar speră că facultatea reprezintă şansa unui viitor mai bun, fie aici, în România, fie peste hotare. 

Dacă studenţii care îşi aleg ştiinţele exacte vor să plece în străinătate, umaniştii vor să rămână în ţară.

La Universitatea Politehnică din Bucureşti, mii de studenţi au înfruntat ploaia şi vântul puternic şi au venit la deschiderea anului universitar care s-a ţinut în clădirea Rectoratului din complexul Politehnicii, unde s-au întâlnit cu noii lor colegi şi cu profesorii. Deşi, în general, la facultăţile Politehnicii găseşti mai mulţi băieţi decât fete, ceea ce era evident şi în aglomeraţia de studenţi de la ceremonia de deschidere, sunt destule tinere care vor să aibă o carieră de viitor în domeniul IT.

IT, domeniul viitorului

Ana Stomatiu, spre exemplu, şi-a ales Facultatea de Automatică şi Calculatoare fiindcă deja avea o pregătire din liceu, unde a urmat profilul mate-info şi fiindcă s-a gândit că este un domeniu de viitor. „În orice situaţie, programatorii au un loc de muncă. În alegerea facultăţii m-am gândit în primul rând la ce se caută pe piaţa muncii şi că salariul o să fie unul bun având în vedere că domeniul IT este în continuă dezvoltare. Cred că este o meserie din care poţi câştiga binişor odată ce termini facultatea şi nu trebuie să aştepţi câţiva ani ulterior”, a explicat Ana. Deşi a terminat Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc” din Capitală, unde limba engleză este predominantă ca obiect de studiu, Ana şi-a ales să studieze franceza şi germana la facultate fiindcă vrea să plece la master în Franţa.

Alexandru Vasile a terminat liceu teoretic „Benjamin Franklin” din Capitală şi a ales, de asemenea, să studieze domeniul IT la Politrehnică. A intrat la Facultatea de Energetică, a doua opţiune după Facultatea de Automatică, dar a fost redistribuit fiindcă nu avea media destul de mare. „Sunt pasionat de domeniul IT şi aici voi studia informatică industrială, deşi programarea de calculatoare mă interesează cel mai mult. Am făcut alegerea asta fiindcă, după părerea mea, este un domeniu care nu o să se stingă niciodată”, spune Alexandru, care, la rândul lui, vrea să plece în străinătate.

Un alt politehnist, Ciprian Filiopoiu, a intrat la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice unde şi-a ales specializarea Inginerie Industrială în limba engleză. „Mă încântă un pic ideea de iniginerie în altă limbă în primul rând şi în al doilea rând, se găsesc locuri de muncă. M-am gândit la cât de bine voi fi plătit şi că sunt oportunităţi pentru carieră”, spune Ciprian care a venit din Curtea de Argeş şi va locui la cămin în Bucureşti. El spune că i-a fost uşor să îşi găsească un loc, dar că organizarea din cămine lasă de dorit. Nu toţi studenţii de la Politehnică urmăres neapărat un job cât mai sigur. Sorin Păun, spre exemplu, este student în anul I la Inginerie Aerospaţială şi a ales facultatea a ceasta din curiozitate. „Mi s-a părut cea mai interesantă şi unică dintre facultăţile Politehnicii, plus că sunt pasionat de avioane şi vreau să învăţ să le construiesc”, spune Sorin.

Umaniştii vor să schimbe România

De cealaltă parte, în zona umanistă, bobocii Facultăţii de Drept de la Universitatea din Bucureşti vor să rămână în ţară şi să facă ceva pentru binele societăţii româneşti.

Ana Maria Niculoi, Mihaela Popa şi Olga Malciu au fost colege de liceu la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti şi acum vor fi colege de facultate la Drept.

„De când sunt mică îmi doresc să urmez facultatea asta şi am reuşit să intru. Mă gândesc să fac notariat mai departe, dar să văd cum decurg anii, dacă o să mă răzgândesc pe parcurs. Nu m-am gândit cum să intru în câmpul muncii, a fost o pasiune mai mult”, spune Ana-Maria.

Colega ei, Mihaela, a ales Dreptul fiindcă vrea să schimbe ceva în România şi crede că prin intermediul Justiţiei se poate face asta, dacă eşti suficient de bun. „Vreau să mă fac procuror, să dau la INM. Sunt destul de hotărâtă că continui pe drumul acesta”, spune ea.Olga a ales Dreptul fiindcă i s-a părut „o provocare, fiind una dintre cele mai grele facultăţi” şi vrea să devină procuror sau judecător, dar spune că aşteaptă să vadă pe parcurs ce o atrage mai mult.

Sfaturi pentru boboci: „Să înveţe mult şi cât mai devreme”

Ramona Tudor şi Victor Iulian Maier au intrat în anul IV la Facultatea de Drept şi spun că experienţa a meritat până acum, că profesorii sunt foarte buni şi că secretul este să înveţi pe rupte de la bun început, altfel nu vei face faţă.

„O să le fie greu celor din anul I, trecerea de la liceu la facultate o să fie foarte bruscă, dar dacă învaţă şi se ţin de treabă nu or să aibă nicio problemă”, spune Ramona, care a venit la Drept pentru simplul fapt că îi place şi vrea să ajungă avocat.

Colegul său de an, Victor Maier vrea să se facă judecător şi are la rîndul lui câteva sfaturi pentru boboci. „Aici, colectivul profesoral are grijă să respecte dorinţele studenţilor, adică ce vrem să ne facem când terminăm facultatea, fie ca avocaţi, fie ca notari, fie ca judecători, asta însemnând materiale specializate, colaborare intensivă cu studenţii şi, de asemenea, o deschidere mult mai mare a colectivului profesoral către studenţi, faţă de alte facultăţi. În ceea ce priveşte efectiv pregătirea noastră este o facultate exigentă, este o facultate mai grea, dar pe termen lung, merită. Bobocilor le-aş spune să înveţe cât mai mult şi cât mai devreme”, spune Victor.


UPDATE: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, consideră că Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) este deja "o şcoală de guvernare" care trebuie să îşi contureze mai clar profilul regional, european şi internaţional. Ministrul Educaţiei, care nu a dorit să se adreseze audienţei în calitate de ministru, ci de fost absolvent şi de profesor al acestei Universităţi, a mărturisit că a fost inspirat să urmeze cursurile SNSPA de o broşură de prezentare a Universităţii, scrie Agerpres.

"Practic, mi-a schimbat viaţa faptul că am venit la SNSPA, fiind inspirat de o broşură simplă alb-negru, dar care radia de informaţii interesante—cursuri relaţii internaţionale, diplomaţie, comunicare, campanii politice, administraţie, management—cursuri pe care cu greu le găseai atunci în alte universităţi", a spus Pricopie.

El a precizat că este cunoscut în administraţia publică şi în minister mai mult în calitatea de fost profesor, decât în calitate de ministru al Educaţiei.

"Oriunde mă duc, în Parlament, la Guvern, în diferite agenţii guvernamentale, cineva vine şi îmi spune: "Bună ziua, dom' profesor". Acesta mă bucură pentru că e o formă de respect, nu în primul rând pentru mine, ci este o formă de respect pentru instituţie—SNSPA. Acelaşi lucru se întâmplă în ambasadele României", a adăugat Pricopie.

UPDATE:  "Din estimările de până acum, numărul studenţilor la universităţile publice a crescut faţă de anul trecut cu circa 10%", a afirmat luni, pentru Agerpres, ministrul Mihnea Costoiu, care a precizat că este vorba atât despre locurile de la buget, cât şi cu taxă. El a adăugat că se observă o orientare a studenţilor către învăţământul public.

Potrivit unor date publice în anul 1995 erau 336.141 de studenţi atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare, în 2007 numărul acestora era de 907.353, în timp ce în 2012 în România învăţau 464.592 de studenţi.

"Odată cu explozia economică au fost foarte mulţi care au dorit să îşi completeze studiile şi numărul universităţilor private a proliferat fără să fie urmărite sub nicio formă în 2005, 2006. Acum piaţa se reaşează. Universităţile bune performează", a susţinut Mihnea Costoiu.

UPDATE: Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, care a inaugurat tot azi noul an universitar, le-a transmis studenţilor că vrea să ducă universitatea în Top 500 mondial, unde România nu mai e prezentă de câţiva ani.

„Sǎ nu uitaţi nicio clipǎ care este ţelul vostru ȋn aceastǎ şcoalǎ. Vreau sǎ vǎ ȋndemn sǎ ȋnvǎţaţi bine şi sǎ conştientizaţi faptul cǎ trǎiţi o perioadǎ minunatǎ din viaţǎ dumneavoastrǎ. Aţi venit din toatǎ ţara la UMF Carol Davila şi sper sǎ percepeţi aceastǎ şcoalǎ ȋn care ȋnvǎţaţi, ca pe un adevǎrat edificiu de strǎdanii şi performanţe. Dorinţa mea este ca UMF Carol Davila, cu o atȃt de bogatǎ tradiţie şi cu atȃtea personalitǎţi compleşitoare, sǎ acceadǎ ȋntr-un viitor nu foarte ȋndepǎrtat, ȋn topul celor 500 de universitǎţi din lume,” a declarat Acad. Ioanel Sinescu marţi.

Şi Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, cadru didactic la UMF Bucureşti, le-a urat bun venit bobocilor: „Fiţi bineveniţi, sǎ dea Dumnezeu sǎ fiţi sǎnǎtoşi ca sǎ puteţi la rȃndul dumneavoastrǎ sǎ ȋnvǎţaţi sǎ deveniţi medici ce provin dintr-o şcoalǎ de medicinǎ care este recunoscutǎ din punct de vedere al potenţei ştiintifice, al intelectului şi al caracterului oamenilor care activeazǎ ȋn UMF Carol Davila. Avem un singur obiectiv, sǎ ȋncercǎm sǎ vǎ creǎm o viaţǎ profesionalǎ normalǎ!”

UPDATE: Prezentă la deschiderea anului universitar de la Politehnica din Bucureşti (UPB), fostul ministru al Educaţiei şi preşedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu, a ţinut să le mulţumească în primul rând studenţilor pentru că au ales să rămână în România.

”Noi vom Încerca să vă sfătuim din ce am învăţat şi noi de la profesorii noştri, din cărţile pe care le-am citit. Şi profesorul este întotdeauna privilegiat fiindcă are în faţa sa o generaţie tânără, inteligentă şi acest lucru reprezintă un stimulent extraordinar de important. Sper să nu vă antagonizaţi niciodată în raport cu profesorii voştri. O relaţie interumană pe care o stabileşte profesorul cu studenţii săi joacă un rol foarte important în însuşirea materiei pe care studentul o preia de la profesor. Ca această relaţie să funcţioneze, ambele părţi trebuie să înţeleagă că nimeni nu este mai presus şi că fiecare are ceva de câştigat”, le-a transmis Andronescu.

De asemenea prezent la festivitatea de la UPB, ministrul pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, fost rector la Politehnică, le-a spus studenţilor UPB că ”nu vor vedea niciodată o comunitate atât de unită”. ”Aici veţi vedea o mare familie şi sperăm să preluaţi din acest spirit, care durează de 200 de ani”, le-a transmis Costoiu.


În jur de 450.000 de studenţi au intrat într-un nou an universitar, o parte chiar de luni, deşi deschiderea oficială este programată în fiecare an pentru data de 1 octombrie.

Dintre aceştia aproape 340.000 de studenţi învaţă în universităţile de stat pe locurile bugetate şi pe locurile cu taxă, iar aproximativ 110.000 de studenţi - în universităţile particulare, potrivit Agerpres.

Festivităţi de deschidere a anului universitar 2013-2014 vor avea loc marţi în Bucureşti la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde au mers ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi fostul ministru Ecaterina Andronescu, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, la Academia de Studii Economice, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, dar şi Universitatea din Bucureşti, care se va bucura de prezenţa ministrului Educaţiei Remus Pricopie.

Schimbări în universităţi în noul an

Ministrul Costoiu a anunţat deja, de vineri, schimbările pe care oficialii le pregătesc în sistemul universitar, de la un niu sistem de admitere, care ar urma să fie stabilit în decembrie, până la o nouă clasificare a universităţilor, în care angajabilitatea absolvenţilor şi sportul vor cântări.

Premierul Victor Ponta a transmis şi el marţi un mesaj studenţilor şi profesorilor la începutul anului universitar, atrăgând atenţia asupra responsabilităţii pe care o au în crearea viitoarei elite a României.

”În numele Guvernului României, urez tuturor studenţilor un an plin de realizări, iar cadrelor didactice care îi vor îndruma - putere de muncă, înţelepciune şi răbdare, pentru că au o responsabilitate enormă în a pregăti viitoarele elite româneşti”, se arată în mesajul oficial al premierului.

"Mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca şcoala românească superioară să atingă acel nivel de performanţă pe care ni-l dorim şi de care societatea românească are nevoie. Am însă încredere că vom reuşi. Suntem pe drumul cel bun şi, dacă vom acorda mai mult respect profesorilor şi studenţilor, atunci vom vedea şi rezultatele. Sunt conştient de faptul că învăţământul românesc se confruntă în continuare cu lipsuri, dar evoluţiile pozitive sunt simţite în mod cert. Guvernul a crescut absorbţia fondurilor europene, cu care putem aduce un sprijin finanţării educaţiei superioare, chiar dacă bugetul este încă prea mic", afirmă Ponta.

Despre angajabilitate şi piaţa muncii

Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj pe aceeaşi temă, în weekend, în care a pus accent pe nevoia adaptării ofertei educaţionale din universităţi la cerinţele pieţei muncii.

"Oferta educaţională a universităţilor moderne trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţii muncii. De aceea, universităţile moderne au şi obligaţia faţă de societate de a intui dezvoltările viitoare şi de a forma tineri încrezători în puterea lor de a schimba România, tineri care să-şi asume curajos acest salt în viitor", a transmis Băsescu.


Ministrul Costoiu: "Continuăm curăţenia în universităţi. Sportul va fi condiţie la acreditarea programelor de studii"

În anul universitar 2013-2014 va continua "curăţenia" în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea "masivă" a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii. Aşa susţine ministrul Mihnea Costoiu care arată că analiza "atentă" a tuturor specializărilor de licenţă şi de master va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Traian Băsescu: oferta universităţilor, adaptată cerinţelor de pe piaţa muncii

România are nevoie de resurse umane bine pregătite, de o tânără generaţie căreia spiritul de elită şi competitivitatea să îi ghideze evoluţia viitoare şi oferta educaţională a universităţilor trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţei muncii, a transmis, duminică, preşedintele României, cu ocazia deschiderii noului an universitar pe 1 octombrie.

Noul an universitar e...nou?

”Nu am argumente pentru a răspunde afirmativ. Seamănă cu anul trecut destul de bine. O serie de declaraţii recente ale dlui ministru Mihnea Costoiu, dincolo de informaţiile, nu odată obturate de stilul oral, privind intenţii sau acţiuni în curs, unele credibile, altele mai puţin sau deloc, oferă şi câteva paradoxuri sau contradicţii”, scrie profesorul universitar Marian Popescu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite