Tânărul de la Drept a depus joi plângerea penală pentru actul normativ care îi trimite pe studenţi acasă în turul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au stat la cozi ore în şir pentru a vota în turul I al alegerilor prezidenţiale
Studenţii au stat la cozi ore în şir pentru a vota în turul I al alegerilor prezidenţiale

Alexandru Bajdechi, student în primul an la Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti, a depus joi plângerea penală la DNA pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta şi a miniştrilor care au promovat actul normativ ce prevede acordarea celor două zile libere pentru studenţi în perioada turului II de la alegerile prezidenţiale 2014.

Alexandru Bajdechi, un constănţean în primul an la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a depus joi plângerea penală împotriva guvernanţilor, acuzându-i de abuz în serviciu pentru emiterea unei Hotărâri de guvern care îi trimite pe studenţi acasă, relatează HotNews.ro.

În plângerea depusă la DNA, studentul la Drept îi acuză pe premierul Victor Ponta, pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi pe ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, de abuz în serviciu, iar pe ministrul Muncii, Rovana Plumb, de complicitate la abuz în serviciu. Primul termen de judecată ar urma să fie pe 4 decembrie.

Mai exact, arată studentul în plângerea penală, oficialii au încălcat Legea privind transparenţa decizională, având în vedere că actul normativ nu a fost publicat spre dezbatere cu 30 de zile înainte de Ministerul Educaţiei, Legea educatiei nationale, care prevede că deciziile ce ţin de structura anului universitar se iau de către senatul fiecărei universităţi, în virtutea autonomiei universitare, dar şi Constitutia României, care consfinţeşte că dreptul la educaţie este asigurat prin „învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”.

Gest pentru intimidarea studenţilor

În opinia sa, gestul guvernanţilor are un motiv ascuns. „Scopul este destul de clar: studenţii să nu mai fie concentraţi în centrele universitare pentru a nu participa la protestele ce se anunţă şi, eventual fiind acasă şi petrecând, să nu mai meargă nici la vot“, a declarat miercuri Bajdechi pentru adevarul.ro.

„Ca student din Constanţa ce învaţă în Bucureşti, pot şi voi vota exact unde doresc. Nu era nevoie ca Guvernul sa-mi suspende cursurile vineri şi luni, pentru ca ulterior să mă pună să le recuperez sâmbăta. Este un abuz şi mă voi adresa organelor competente ale statului“, a mai spus studentul.

Minivacanţă decisă de la minister

Guvernul a aprobat marţi propunerea Ministerului Educaţiei de a le acorda studenţilor două zile libere, vineri şi luni, motivând că îi ajută pe cei care vor să voteze acasă.

Decizia i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii studenţilor, care spun că nu au fost consultaţi şi că se miră, având în vedere că, la alegerile parlamentare, s-au rugat de Ministerul Educaţiei ca să primească o zi liberă, pentru că nu puteau vota decât acasă.

Prim-vicepreşedintele ACL, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că Victor Ponta face un abuz în serviciu prin acordarea unei minivacanţe studenţilor la turul al doilea al prezidenţialelor, el arătând că premierul nu vrea să le ofere acestora trei zile libere, ci doreşte să "nu-i ştie grupaţi", scrie Mediafax.

Cozi în campusuri pentru studenţii cu vize de flotant

În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare, studenţii au aşteptat la coadă pentru a vota în primul tur, din 2 noiembrie 2014, fiindcă secţiile nu au avut destule formulare tipizate pentru declaraţiile pe propria răspundere, necesare votului pe liste suplimentare.

Astfel de probleme au fost şi în alte centre universitare din ţară, unde tinerii au stat ore întregi la coadă. 

Probleme au avut şi studenţii şi tinerii din străinătate: centrele de votare s-au dovedit insuficiente, iar mulţi dintre ei nu au mai apucat să voteze duminică, deşi au stat la coadă multe ore.

Ca atare, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor şi Absolvenţilor Români) au depus, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o petiţie pentru respectarea dreptului la vot atât în ţară cât şi în străinătate, petiţie semnată de peste 4.000 de persoane.


Pe aceeaşi temă:

Plângere penală pentru liberele acordate studenţilor la vot. Student la Drept: „Este un abuz să ne suspende cursurile“

E oficial: studenţii au liber vineri şi luni să plece acasă. ANOSR se miră şi îi îndeamnă pe tineri să meargă la vot

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite