Toată lumea se dezvoltă personal. Fiecare pentru el

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mi se pare că dezvoltarea personală e la modă, e dans l’air du temps, cam cum e alergatul sau biciclitul prin oraş. Toată lumea se upgradează. Una din cele mai complete metode de autodezvoltare este MBA-ul (Master ȋn Business Administration).

Şi tocmai din cauza acestei noi nevoi de autodezvoltare, spre deosebire de anii de boom economic, acum lumea se ȋnscrie ȋn program mai mult pentru programul ȋn sine (şi mai puţin pentru diplomă) şi plănuieşte să folosească după absolvire mai ales informaţia şi networkingul (şi aproape deloc CV-ul ȋmbogăţit). Dar, dupa părerea mea, faza asta cu dezvoltarea personală nu e de ajuns. E nevoie de un pic mai mult. Să mă explic:

Teoria mea favorită este cea a schimbării non-liniare a societătii romȃnesti, prin atingerea masei critice. Eu cred aşa: că la ȋnceput vor apȃrea 5 insuliţe izolate de schimbare ȋn Bucureşti, 3 la Cluj, 3 la Iaşi, 2 la Craiova, una la Sibiu şi una la Piteşti. Insuliţe alcătuite din cȃţiva oameni curajoşi şi naiv/vizionari, care, ȋn ciuda strȃmbatului general din nas, ȋşi vor amaneta apartamentul pentru a face o platformă de mentorat (am eu un amic), sau vor coagula de bună voie comunităţi care să ȋşi urmeze pasiunea (alt amic), sau vor porni o cruciadă pentru introducerea la liceele de top a Bacalaureatului Internaţional (un domn pasionat şi carismatic), sau vor face, din pasiune şi nevoie, o universitate alternativă ȋn care tu alegi ce ȋnveţi (nişte tineri mişto), sau vor avea curajul să aleaga inovaţia ca principal diferenţiator de business. Şi oamenii ăştia, ca nişte catalizatori, vor mai inspira incă pe atȃţia. Apoi vor mai apărea ȋncă 3 insuliţe de schimbare la Timişoara, Braşov şi Ploieşti şi deodată, bum! masa critică e atinsă şi, brusc, ȋn toată ţara nu mai e cool să fii cȃrcotas, să te bagi primul la stop pe linia de tramvai, sau să te dai mare că dai şpaga. E cool să iei bacul cu notă mare, e cool să deschizi un business creativ, e cool să ai un hobby, e cool să faci antreprenoriat social, e cool să votezi după capul tău, şi nu dupa televizor.

Şi pentru că, dacă ai o viziune, nu trebuie să stai cu mȃinile ȋn sȃn, am pus şi eu un pic umărul la şlefuirea locală a unui program de Executive MBA (EMBA este elita educaţiei de business) care ȋşi propune să pregătească aceşti agenţi de schimbare de care au nevoie mediul de business romȃnesc şi comunitatea. Programul de Executive MBA de care vorbesc, de la Maastricht School of Management-Raţiu,  se axează ȋn principal pe antreprenoriat (parte pentru că e o nevoie organică - suntem dintre ţările europene cu cele mai puţine iniţiative antreprenoriale - , parte pentru că, de cȃţiva ani, cei mai mulţi participanţi ce se ȋnrolează ȋn program nu mai sunt directori de multinaţionale, ci antreprenori care platesc din propriul buzunar). Eu citesc „antreprenori” ca pe „oameni care mişcă lucrurile”.

Programul ăsta, ȋn afară de deprinderile de business pe care le oferă, incearcă să ii facă pe studenţi oameni mai buni. Dar mixul de profesori - unii cu experienţă bogată ȋn business-ul local, alţii care predau la cele mai prestigioase şcoli de afaceri din lume, adaptarea curiculei la nevoile imediate ale Romȃniei, selectarea studenţilor astfel ȋncȃt clasa să devină o echipă, toate acestea sunt paşi necesari, nu suficienţi, spre ȋndeplinirea viziunii noastre de a cataliza schimbarea ȋn societate.

Aceşti oameni trebuie mai ales să fie pregătiţi să ȋşi asume acest rol. Trebuie să inteleagă că e nevoie, ca ȋn Matrix, să curbeze realitatea din jur. Să ȋşi asume un salt ȋnainte nu doar al lor, ci al ȋntregii societăţi, ca la pa’şopt.

Mi se pare că dezvoltarea personală e dans l’air du temps, cam cum e alergatul sau biciclitul prin oras. Şi, fie că vorbim de exercitii de leadership prin tehnici teatrale, cursuri de public speaking şi marketing personal, Executive MBA, sau antrenament pentru maraton, ȋmi doresc foarte tare ca, odată autodezvoltate, elitele romȃneşti să inteleagă că trebuie, prin fapte, prin exemplu personal şi prin energie emanată, să schimbe, măcar un pic, şi lucrurile din jurul lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite