Topul companiilor mondiale care au investit cel mai mult în cercetare în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volkswagen şi Samsung investesc cel mai mult în cercetare    FOTO: Shutterstock
Volkswagen şi Samsung investesc cel mai mult în cercetare    FOTO: Shutterstock

Primele trei companii care au investit cel mai mult în cercetare în Uniunea Europeană sunt Volkswagen, Samsung şi Microsoft, potrivit EU Industrial R&D Investment Scoreboard, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Volkswagen se află în fruntea clasamentului pentru 2013 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investiţii de 9,5 miliarde EUR în 2012.

Pe locul al doilea se află Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investiţie de 8,3 miliarde.

Printre primele 10 întreprinderi din clasament se numără şi cinci societăţi cu sediul în Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson şi Pfizer), două cu sediul în Elveţia (Roche şi Novartis) şi o societate din Japonia (Toyota).

În ansamblu, întreprinderile cu sediul în UE (527 de societăţi) au intensificat investiţiile în cercetare şi dezvoltare cu 6,3%, puţin peste creşterea înregistrată în medie de cele 2.000 de întreprinderi care figurează în tabloul de bord. Cu toate acestea, la fel ca şi anul trecut, întreprinderile au rămas în urma celor din SUA.

Companiile germane investesc cel mai mult în cercetare, în UE

Societăţile din UE au înregistrat niveluri de performanţă variabile în funcţie de sector – s-au observat creşteri puternice ale investiţiilor în cercetare şi dezvoltare pentru anumite sectoare, dar şi stagnare sau declin în altele. Întreprinderile care au făcut obiectul sondajului preconizează că investiţiile lor în cercetare şi dezvoltare vor creşte în medie cu 2,6% pe an în perioada 2013-2015, ceea ce reprezintă o diminuare a aşteptărilor în comparaţie cu anul precedent.

„În ceea ce priveşte investiţiile private în cercetare şi dezvoltare, UE este încă în urma principalilor săi concurenţi; există anumite semne îngrijorătoare în aceste ultime rapoarte. În ciuda rezultatelor pozitive obţinute de companii din UE foarte performante care activează în sectoare industriale importante precum cel al automobilelor, avem în continuare performanţe prea slabe în sectoarele de înaltă tehnologie, precum biotehnologia şi software-ul”, a declarat Comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

Rezultatele pozitive, în ansamblu, ale UE au fost determinate în mare măsură de creşterea ratei investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate de companiile germane, în special în sectorul automobilelor.
 

SUA este lider în investiţiile în cercetare-dezvoltare

O analiză a tendinţelor observate în ultimii 10 ani arată o creştere continuă a specializării SUA în sectoare în care cercetarea şi dezvoltarea se realizează în mod intensiv, cum ar fi sectorul TIC şi cel al sănătăţii (investiţiile întreprinderilor americane reprezintă 70% din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate de întreprinderile din tabloul de bord în 2012, comparativ cu 64% în 2004).

În ciuda faptului că SUA au o poziţie clară de lider în aceste sectoare în care cercetarea şi dezvoltarea se realizează în mod intensiv, o examinare mai atentă a poziţiilor mai puţin importante din clasament ocupate de întreprinderi din UE arată un număr semnificativ de societăţi care au obţinut rezultate bune în sectoare cum ar fi cel al software-ului şi cel al biotehnologiei; aceste societăţi ar putea deveni lideri în viitor.

Cum este realizată clasificarea

Tabloul de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard) este publicat anual de Comisia Europeană (DG Cercetare şi Inovare şi Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2013 se bazează pe un eşantion de 2 000 de societăţi, lideri în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare, care realizează împreună investiţii ce reprezintă mai mult de 90% din cheltuielile totale pentru cercetare şi dezvoltare ale întreprinderilor din întreaga lume.

Acesta măsoară valoarea totală a investiţiilor globale ale acestora pentru cercetare şi dezvoltare finanţate cu fonduri proprii, indiferent de locul în care se desfăşoară cercetarea şi dezvoltarea relevante. Eşantionul cuprinde societăţi care au investit peste 22,6 de milioane EUR în cercetare şi dezvoltare în 2012 şi care au sediul în UE (527), SUA (658), Japonia (353) şi în alte ţări (462), inclusiv în China, Coreea de Sud, Elveţia, India, Canada, Australia, Israel, Norvegia şi Brazilia.

Rezultatele anchetei publicate în 2013 se bazează pe 172 de răspunsuri oferite în principal de societăţi mai mari din grupul primelor 1 000 de societăţi cu sediul în UE repertoriate în tabloul de bord pentru 2012 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană. Aceste răspunsuri au fost colectate între aprilie şi iunie 2012.


Cercetătorii români vor beneficia de fonduri nerambursabile de la norvegieni în valoare de 20 de milioane de euro

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro prin intermediul programului „Cercetare în sectoarele prioritare”, în conformitate cu prevederile acordului de implementare a programului „Cercetare în sectoarele prioritare" prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei (MEN).

România a cheltuit în jur de 0,5% din PIB pe cercetare-dezvoltare în 2012, de patru ori mai puţin decât media europeană

Cheltuielile făcute anul trecut în România pentru cercetare-dezvoltare au fost, în total, de 2,872 miliarde lei (0,49% din PIB), sumă care este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite