Transparenţa şi democraţia de la Facultatea de Drept sunt puse sub semnul întrebării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunteţi îngrijoraţi de practicile actualei clasei politice în aplicarea principiilor statului de drept şi respectarea drepturilor cetăţenilor? Foarte bine! Trebuie însă să fim şi mai atenţi la tinerii de astăzi, elevi sau studenţi. Unii dintre aceştia înţelegând democraţia într-un mod aparte, lucru observabil în procesul de desemnare a reprezentanţilor studenţilor din Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Facultatea de Drept din Bucureşti este acea instituţie de învăţământ superior care formează viitorii procurori şi judecători, persoane care încă din timpul studenţiei ar trebui să adopte o ţinută morală exemplară.

Sunt un fin observator al alegerilor în rândul studenţilor şi elevilor şi n-am cum să nu scriu despre situaţia alegerilor studenţeşti de la Facultatea de Drept. Dacă n-aş vorbi, aş băga sub preş nişte lucruri pe care le ştiu şi care ar trebui să ne ridice nişte semne de întrebare despre generaţiile viitoare de practicieni din domeniul juridic.

Scriam anul trecut pe blogul personal că alegerile pentru funcţiile de reprezentanţi ai studenţilor la Facultatea de Drept sunt organizate de o structură care cică reprezintă studenţii acestei facultăţi, Asociaţia Studenţilor în Drept.

Am mulţi prieteni care învaţă la Drept, dar şi care se implică în ASD. Ştiu că amicii mei n-au treabă cu alegerile, cum de altfel mai ştiu că aceştia nu sunt de acord cu secretomania din spatele procesului. N-au ce face, merg pe burtă, căci ASD-ul e stat în stat. Asta e părerea mea. Dacă pui pretenţii şi eşti relativ nou, gaşca bătrână îţi arată uşa.

Nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut.

Conform Regulamentului de alegere a reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere ale Universităţii din Bucureşti, procesul electoral este organizat, la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul U.B., de către asociaţia studenţească legal constituită. La Facultatea de Drept, e vorba de Asociaţia Studenţilor în Drept (ASD). Nimeni n-ar avea nicio problemă cu această structură dacă ea ar fi un simplu arbitru al acestor alegeri, nu şi jucător.

Realitatea tristă a democraţiei de la Facultatea de Drept e că dacă nu faci parte din ASD, n-ai nicio şansă să fii ales reprezentant de an, în Consiliul Facultăţii sau în Senatul Universităţii. Asta pentru că ASD nu doar că organizează întreg procesul, ci şi îl controlează. Cum?

  • 1. limitând promovarea alegerilor, adoptând un regulament care le interzice candidaţilor să se promoveze în mediul online, fiind astfel avantajaţi membrii cu notorietate ai ASD;
  • 2. promovându-şi membrii pentru alegerea în funcţiile reprezentative, chiar dacă ar trebui doar să organizeze şi să privească procesul;
  • 3. interzicându-le propriilor membri "mai curajoşi" să candideze, votând în şedinţă persoanele care "au voie" să participe la scrutin;
  • 4. afişele candidaţilor ASD au acelaşi şablon + sigla ASD, ca să nu existe confuzii.
image

Chiar dacă regulamentul adoptat de Senatul Universităţii nu face nicio referire în acest sens, Asociaţia Studenţilor în Drept a fost mai cu moţ şi s-a gândit să le interzică studenţilor candidaţi pentru funcţiile reprezentative de la Facultatea de Drept să se promoveze în mediul online.

Vă citez din articolul 5 al Metodologiei pe care a adoptat-o ASD pentru alegerile care vor avea loc miercuri, 12 noiembrie:

(4) Este interzisă orice formă de campanie pe grupurile de an pe Yahoo/Facebook, grupurile de serie sau orice alte grupuri constituite în folosul studenţilor Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, indiferent de platforma online pe care sunt create ori de administratorul acestora. De asemenea, este interzisă campania pe paginile personale de Facebook ale candidaţilor pe paginile terţilor sau pe pagini special create în scop de campanie ori pe site-ul/pagina de Facebook a ASD. (5) Este interzisă postarea de linkuri pe paginile enumerate mai sus care să redirecţioneze la o adresă unde se face promovare electorală unui candidat.

Da, aţi citit bine. În secolul 21, nişte tipi şi tipe pe la vreo 20-21-22 de ani ce conduc o asociaţie studenţească interzic studenţilor pe care îi reprezintă să se promoveze în online. E clar că recurg la această prevedere pentru a limita candidaţilor nesusţinuţi de ASD şansele să ocupe funcţii reprezentative.

Celor din ASD le este frică de succesul unor studenţi care vor începe să îi întrebe ce fac cu miile de euro pe care le strâng periodic la balurile pe care le organizează. De oameni care să le spună lor, celor din ASD, că evaziunea fiscală pe care o fac la aceste evenimente nu este deloc ok. De oameni care să pună sub semnul întrebării rapoartele de activitate în care ASD se laudă fără jenă cu petrecerile acelea ce seamănă mai mult cu nişte orgii. Apropo: dacă tot au câştigat un premiu de la USR cu acel raport de activitate filmat, de ce l-au scos de pe YouTube?

Să vă mai spun cum au adoptat metodologia asta abuzivă şi comunistă, care ţine procesul electoral "in house"? Vă spun! ASD-istul Thomas Laurenţiu Nicolae, preşedintele Comisiei Electorale, a semnat metodologia pe 28 octombrie 2014, în timp ce articolul 11 spune că metodologia de faţă intră în vigoare pe 27 octombrie. Cum poate intra în vigoare o metodologie pe 27 octombrie dacă ea a fost semnată pe 28? Faza şi mai tare e că a fost publicată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Studenţilor în Drept pe 29 octombrie.

Dacă aceşti oameni vor trăi cu impresia că e ok ce fac cu alegerile pentru reprezentanţii studenţilor, nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla când vor ajunge pe la birourile electorale în calitate de magistraţi.

P.S.: La preşedinţia ASD candidează o singură persoană, pe modelul brevetat în ultimii ani de partidele politice de pe scena politică românească, împrumutat ce-i drept de la nenea Nicu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite