Universitar

articolul anterior articolul urmator

Un cercetător cere explicaţii ministrului Cercetării şi Inovării privind lipsa finanţării pentru proiectele ştiinţifice

5
15 Apr 2019 19:47:09
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Cercetătorul Lucian Pintilie a trimis o scrisoare deschisă ministrului Cercetării şi Inovării, prin care îi adresează câteva întrebări referitoare la bugetul alocat pentru domeniul cercetării ştiinţifice în România.

„Când se va deschide finanţarea la proiectele contractate în anii trecuţi? Bugetul de Stat a fost aprobat de ceva timp dar pe pagina Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) nu a fost făcut public bugetul alocat şi nici repartizarea acestuia pe diferitele programe şi linii de finanţare”, se arată în scrisoarea deschisă. 
 
Semnatarul scrisorii aduce în discuţie faptul că proiectele au echipe de implementare iar cercetătorii din aceste echipe ar dori să ştie ce se întâmplă, de ce se întârzie deschiderea finanţării. „Cu tot respectul, vă atrag atenţia că aceşti oameni nu au alte surse de venit decât ceea ce câştigă pe proiecte. Întârzierea finanţării înseamnă întârziere în plata salariilor. Apoi, derularea proiectelor se face cu nişte costuri legate de infrastructură (energie, apa, gaze tehnice, piese de schimb, reparaţii, etc.). Fără finanţare nu le putem acoperi. Rezultă că nu putem utiliza corespunzător infrastructura, ceea ce pune în pericol realizarea proiectelor”, atrage atenţia Pintilie. 
 
O altă întrebare, la care cercetătorul aşteaptă răspunsul ministrului se referă la data când va fi operaţionalizată o nouă tranşă de Nucleu. „Poate nu ştiţi, dar pentru Institurile Naţionale de Cercetare-Dezvoltare (INCD-uri) este esenţială finanţarea Nucleu, în lipsa finanţării pe proiecte. Am ajuns la limita liniilor de credit acordate de bănci, dupa aceea nu vom mai avea bani pentru salarii şi funcţionare. Găsiţi că este normal ca un INCD, instituţie de drept public, să traiască din credite pentru a nu pierde resursa umană şi a pune pe butuci infrastructura?”, adaugă acesta. 
 
Pintile îl întreabă pe ministru, prin intermediul scrisorii deschise şi despre competiţiile de proiecte în cadrul PN3. 
 
Suntem în 2019, şi în tot ciclul 2014-2020 s-a organizat un singur rând de competiţii, şi acelea cu restrictii de participare din partea unor componente importante din sistemul national de cercetare. Competitiile, desfasurate corect si nedsicriminator, sunt o sursa importanta de finantare pentru acele organizatii de cercetare care nu au alocari bugetare directe.

- Când se va începe lucrul la viitoarea Strategie Nationala CDI şi la viitorul Program National CDI? Intarzierea in aprobarea noii Strategii si a Programului asociat va duce la imposibilitatea lansarii de competitii de proiecte dupa terminarea actualului ciclu. Daca cele doua acte normative nu se aproba in 2020, in 2021 nu se vor putea lansa competitii, ceea ce va diminua serios sursele de finantare pentru toate organizatiile de cercetare din ţară.

- Ce mesaj transmite MCI către tinerii cercetatori? Insecuritatea finantarii si lipsa ei de predictibilitate genereaza ingrijorare si face cariera in cercetare putin atractiva pentru tinerii care ar avea potential de succes in aceasta cariera. Sunt foarte multe organizatii de cercetare care au facut eforturi pentru a atrage tineri bine pregatiti din tara si diaspora si care sunt puse acum in dificultate in ceea ce priveste mentinerea acestor tineri in activitatea de cercetare. Un nou brain-drain catre exterior este foarte posibil daca nu se schimba cat de cat nivelul de finantare in cercetare si daca finantarea nu devine mai predictibila.

Vă solicit să vă faceţi timp pentru a raspunde la aceste întrebari, nu neaparat pentru mine cât mai ales pentru tinerii din cercetare care asteapta un semn din partea Ministrului Cercetarii si Inovarii pentru a sti daca isi fac bagajele sa plece din tara sau raman sa isi continue activitatea aici. Si inca o precizare, daca pana la 30 iunie nu angajati/cheltuiţi cel putin jumatate din bugetul alocat veţi pierde banii. 

Cu stimă,
Lucian Pintilie, Cercetător Ştiinţific grad 1”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Comandor Gherghisan
15.04.2019, 20:00:46

De fapt ce cercetati voi si pentru cine. In afara de Inst. Cantacuzino care este sub subordinea armatei nu vad de ce ne-ar interesa cercetarea ptr firmele straine. Statul roman aproape ca nu mai detine nimic sau daca detine sunt in actionariat cu privatii. Cati bani dau cei interesati (actionarii) ptr cercetare? 0 lei? Pai 0 lei da si statul. Am vazut la CET Sud o institutie de cercetare in domeniul.... energiei. Cand noi platim energia electrica la pret de bursa de ce ne-ar interesa sa o producem? O putem importa. Reteaua este a ENEL Italia. Nici asta nu ne intereseaza.

0 (2 voturi)
Corneliu
16.04.2019, 00:09:42

Domnule Comandor, Dupa intrebarea pe care o puneti si argumentele pe care le aduceti, demonstrati clar ca faceti parte dintr-o alta lume si dintr-o alta epoca. O astfel de mentalitate este demna de tari nefericite, autosuficiente in izolarea, ignoranta si saracia lor. Vreti sa aflati ce fac cercetatorii si ce cerceteaza ei? Luati si cititi, documentati-va, nu mai faceti pe inchizitorul! Luati la rand jurnalele stiintifice de chimie, fizica, biologie, matematica, nanostiinte si nanotehnologie si cate si mai cate. Acolo veti vedea ca exista niste romani care contribuie la un efort global care se numeste cercetare stiintifica. La ce ne trebuie rezultatele muncii cercetatorilor? Vedeti dumneavoastra, in unele tari s-a gasit raspuns la aceasta intrebare. Acestea sunt tarile cele mai dezvoltate de pe aceasta planeta. Va place sa credeti sau nu, nu cu lipsa de educatie si incultura se ajunge unde au ajuns ei. Desigur ca aceste lucruri costa BANI si TIMP. Unele popoare au inteles acest lucru inca din vechime. Altele mai tarziu. Dar cand au inteles, au investit masiv in cercetare. Iar acum folositi in fiecare zi produsele lor, inclusiv calculatorul prin intermediul caruia va permiteti sa luati la rost o intreaga categorie sociala. Va propun sa luati la rand toate celelate categorii si sa le puneti aceeasi intrebare. La ce ne trebuie invatamant? Ce atata matematica, fizica, chimie, etc. cand in Romania avem nenumarate exemple ca se reuseste in viata foarte bine si fara studii... Bani sa iasa. La ce ne trebuie justitie, ca oricum la noi legile nu sunt pentru toti... La ce ne mai trebuie ministerul sanatatii, ca multi ies din spitale poate mai bolnavi decat s-au internat. Hai sa desfiintam tot! Vad ca laudati militarizarea institutului Cantacuzino... Propuneti o solutie de acest gen in toate sectoarele? Asa-i ca v-ar tenta o dictatura militara?

0 (2 voturi)
Dream Pervertor
16.04.2019, 08:15:17

@ cornelus: RELANSIN? MENER? etc. Eu vin din interior si nu ma lua pe mine cu chestii din astea, cu inchizitia si comunismu' tine-le pentru nevasta-ta daca te-o mai asculta si aia! Cercetarea romaneasca, azi, se face de cine are chef sa cerceteze si se face bine fara sprijin de la Guvern ( adica banii nostrii )@! Restul, nepoti, nepoate, amante, freaca menta in asa zisele institute de cercetare ( ISPE, ISPH, CEPROCIM, ICPE, etc...), studii si cercetari, contributii la...ZERO BARAT! La munca trantorilor! ...si nu mai lasati fierbatoarele in priza!

-1 (3 voturi)
Schrödinger Erwin
16.04.2019, 08:36:15

Amice, esti idiot. Stai jos ca te faci de rusine.

+1 (1 vot)
Comandor Gherghisan
16.04.2019, 10:10:27

"luati la rand jurnalele stiintifice de chimie, fizica, biologie, matematica, nanostiinte si nanotehnologie si cate si mai cate" Foarte bine. S-au aplicat descoperirile/ cercetarile astea in Romania? Da sau nu. Daca nu atunci de ce sa bagam bani in cercetare daca nu profitam de rezultatele ei? Uite exista o firma PRIVATA care a creat Roboscanul. Un aparat de temut ptr paza a tot ce intra intr-o tara. Aparatul "vede" inclusiv prin metal gros de 40 de mm. Oamenii aia au vandut sute de instalatii Roboscan si au continuat sa investeasca in cercetare. Angajatii sunt numai oameni cu studii in domenii de top. Ptr ce sa dea statul bani la unii care sunt de exemplu la cercetarea in industria chimica pe care nu o mai avem. Ne intereseaza pe noi ca acei cazaci de la Petromidia ar putea obtine mult mai multi bani daca ar aplica XYZ solutii descoperite de Institutul de cercetari chimice? Cine vrea sa devina faimos , sa descopere ceva sa o faca cu fonduri proprii. Gloria si banii castigati nu-i imparte cu mine.

-1 (1 vot)