Un cercetător cere explicaţii ministrului Cercetării şi Inovării privind lipsa finanţării pentru proiectele ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul Lucian Pintilie a trimis o scrisoare deschisă ministrului Cercetării şi Inovării, prin care îi adresează câteva întrebări referitoare la bugetul alocat pentru domeniul cercetării ştiinţifice în România.

„Când se va deschide finanţarea la proiectele contractate în anii trecuţi? Bugetul de Stat a fost aprobat de ceva timp dar pe pagina Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) nu a fost făcut public bugetul alocat şi nici repartizarea acestuia pe diferitele programe şi linii de finanţare”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Semnatarul scrisorii aduce în discuţie faptul că proiectele au echipe de implementare iar cercetătorii din aceste echipe ar dori să ştie ce se întâmplă, de ce se întârzie deschiderea finanţării. „Cu tot respectul, vă atrag atenţia că aceşti oameni nu au alte surse de venit decât ceea ce câştigă pe proiecte. Întârzierea finanţării înseamnă întârziere în plata salariilor. Apoi, derularea proiectelor se face cu nişte costuri legate de infrastructură (energie, apa, gaze tehnice, piese de schimb, reparaţii, etc.). Fără finanţare nu le putem acoperi. Rezultă că nu putem utiliza corespunzător infrastructura, ceea ce pune în pericol realizarea proiectelor”, atrage atenţia Pintilie. 

O altă întrebare, la care cercetătorul aşteaptă răspunsul ministrului se referă la data când va fi operaţionalizată o nouă tranşă de Nucleu. „Poate nu ştiţi, dar pentru Institurile Naţionale de Cercetare-Dezvoltare (INCD-uri) este esenţială finanţarea Nucleu, în lipsa finanţării pe proiecte. Am ajuns la limita liniilor de credit acordate de bănci, dupa aceea nu vom mai avea bani pentru salarii şi funcţionare. Găsiţi că este normal ca un INCD, instituţie de drept public, să traiască din credite pentru a nu pierde resursa umană şi a pune pe butuci infrastructura?”, adaugă acesta. 

Pintile îl întreabă pe ministru, prin intermediul scrisorii deschise şi despre competiţiile de proiecte în cadrul PN3. 

Suntem în 2019, şi în tot ciclul 2014-2020 s-a organizat un singur rând de competiţii, şi acelea cu restrictii de participare din partea unor componente importante din sistemul national de cercetare. Competitiile, desfasurate corect si nedsicriminator, sunt o sursa importanta de finantare pentru acele organizatii de cercetare care nu au alocari bugetare directe.

- Când se va începe lucrul la viitoarea Strategie Nationala CDI şi la viitorul Program National CDI? Intarzierea in aprobarea noii Strategii si a Programului asociat va duce la imposibilitatea lansarii de competitii de proiecte dupa terminarea actualului ciclu. Daca cele doua acte normative nu se aproba in 2020, in 2021 nu se vor putea lansa competitii, ceea ce va diminua serios sursele de finantare pentru toate organizatiile de cercetare din ţară.

- Ce mesaj transmite MCI către tinerii cercetatori? Insecuritatea finantarii si lipsa ei de predictibilitate genereaza ingrijorare si face cariera in cercetare putin atractiva pentru tinerii care ar avea potential de succes in aceasta cariera. Sunt foarte multe organizatii de cercetare care au facut eforturi pentru a atrage tineri bine pregatiti din tara si diaspora si care sunt puse acum in dificultate in ceea ce priveste mentinerea acestor tineri in activitatea de cercetare. Un nou brain-drain catre exterior este foarte posibil daca nu se schimba cat de cat nivelul de finantare in cercetare si daca finantarea nu devine mai predictibila.

Vă solicit să vă faceţi timp pentru a raspunde la aceste întrebari, nu neaparat pentru mine cât mai ales pentru tinerii din cercetare care asteapta un semn din partea Ministrului Cercetarii si Inovarii pentru a sti daca isi fac bagajele sa plece din tara sau raman sa isi continue activitatea aici. Si inca o precizare, daca pana la 30 iunie nu angajati/cheltuiţi cel putin jumatate din bugetul alocat veţi pierde banii. 

Cu stimă,

Lucian Pintilie, Cercetător Ştiinţific grad 1”.

 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite