Un grup de profesori de la Universitatea din Bucureşti refuză cei 150 de euro promişi de Guvernul Ponta: „Ar fi o umilinţa sӑ acceptăm aceşti bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După dascălii din preuniversitar care au refuzat să ia banii acordaţi de Guvernul Ponta pentru dezvoltarea profesională, din fonduri europene, au apărut şi profesori din învăţământul superior care au anunţat vineri că refuză cei 150 de euro (700 de lei) de la oficiali, considerându-i o mită electorală pe care nu o pot accepta. În paralel, a fost lansată şi o petiţie online pentru refuzul „subvenţiilor” electorale acordate profesorilor.

Un grup de profesori universitari de la Universitatea din Bucureşti a trimis vineri o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi miniştrilor din Educaţie, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, prin care îi anunţă că refuză cei 150 de euro (700 de lei) oferiţi ca sumă forfetară pentru activităţi de dezvoltare personală, fără a aduce documente justificative, pe motiv că este o formă de mită electorală.

„Vӑ trimitem aceastӑ scrisoare pentru a vӑ informa cӑ noi, semnatarii ei, nu acceptӑm primirea acestei sume. Aceastӑ acţiune a Guvernului, insuficient pregătită şi fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor şi sugerează mai degrabă dorinţa de a potoli nemulţumirea lucrătorilor din învăţământ decât grija sinceră pentru soarta lor”, arată profesorii în scrisoare.

”Cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) şi personalul auxiliar din învăţământ muncesc în condiţii indecente de salarizare. Nu de demagogie şi de măsuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corectӑ a problemelor din Educaţie, inclusiv a celor salariale”, mai spun aceştia.

Petiţie online pentru refuzul ”subvenţiilor electorale”

În plus, a fost lansată şi o petiţie online, intitulată „Refuzaţi „subvenţiile” electorale!”, pentru refuzul „subvenţiilor” electorale acordate profesorilor.

”În contexul alegerilor prezidenţiale din 2014 guvernul României mituieşte profesorii din sistemul universitar şi preuniversitar prin acordarea unei „subvenţii” de 150 Euro. Prin intermediul unui proiect european denumit „Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii”, se acordă o „subvenţie”, care a ajuns deja sau va ajunge în conturile profesorilor înaintea alegerilor prezidenţiale (turul al doilea). Dacă nu eşti de acord cu această practică, în calitate de simplu cetăţean, sau dacă o refuzi, în calitate de profesor, semnează această petiţie! Ea va arăta întregii lumi că profesorii au o conştiinţă care nu poate fi cumpărată sau tranzacţionată ca marfă electorală”, scriu iniţiatorii petiţiei. 

Dascălii reclamă umilinţă şi jigniri

Dascălii din universitar consideră că „ar fi o umilinţa sӑ accepte aceşti bani”, având în vedere problemele care încă macină sistemul de educaţie din România, cum ar fi nerespectarea acordării celor 6% din PIB pentru educaţie, prevăzută de lege, subfinanţarea cercetării, modificarea politicianistă a Legii educaţiei sau ultima decizie a Ministerului prin care studenţii primesc două zile libere pentru a pleca acasă în turul II al alegerilor prezidenţiale 2014.

„Îi înţelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenţii. Mulţi dintre dânşii chiar au mare nevoie de aceşti bani, mulţi o duc foarte greu. Cu toţii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însӑ noi, prin neacceptarea acestei subvenţii, dorim sӑ tragem un semnal de alarmӑ asupra
modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice”, mai spun profesorii.

Scrisoare Deschisa Profesori UB

Refuzuri şi asigurări oficiale

După ce mai mulţi dascăli au refuzat să primească cei 150 de euro pentru dezvoltare profesională, daţi de guvernanţi cu o săptămână înainte de turul II al alegerilor prezidentiale 2014, miniştrii Educaţiei şi Fondurilor Europene au trimis comunicate de presă prin care le transmit dascălilor să ia banii cu încredere, motivând că nu vor fi nevoiţi să-i returneze.

„Resping categoric informaţiile conform cărora «profesorii ar putea fi obligaţi să dea înapoi cei 700 de lei acordaţi pentru dezvoltarea profesională». Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi”, le-a transmis joi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un comunicat oficial.

Ulterior, şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a dat un comunicat în care „dezminte informaţiile apărute în presă în ultima perioadă”.

„Cadrele didactice nu vor înapoia niciun ban din subvenţia de 150 de euro (aproximativ 700 de lei). Proiectul aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane respectă toate regulile europene”, arată oficialii de la MFE.

Acord între sindicate şi Guvern cu promisiuni pentru dascăli

Acordarea celor 150 de euro face parte dintr-un set de promisiuni prevăzute într-un acord semnat de sindicatele din Educaţie la finele lunii octombrie cu mai mulţi miniştri din Cabinetul Victor Ponta.

Acordul conţine o serie întreagă de drepturi promise dascălilor: fond de salarii majorat în şase etape, cu câte 5%, în 2015, 2016 şi 2017, o nouă lege a educaţiei, dar şi deblocarea posturilor din învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite