Un precedent de zile mari: LS Iaşi a reuşit suspendarea alegerilor de la Universitatea „A.I. Cuza“ în instanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
silvian emanuel man ls iasi

Pentru că au redactat şi votat un regulament pentru alegeri care contravine Legii Educaţiei şi Statutului Studentului, acesta din urmă fiind un document normativ adoptat prin ordin de ministru, managerii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au primit un premiu din partea Tribunalului Iaşi: suspendarea tuturor alegerilor din universitate şi facultăţile ei.

Este un precedent istoric care dă un semnal puternic în mediul universitar din toată ţara: nu vă mai jucaţi cu alegerile studenţeşti pentru că vă frigeţi! Extrapolez la nivel naţional deoarece multe universităţi şi facultăţi au metodologii proaste şi abuzive de alegere a reprezentanţilor în consiliile facultăţilor şi în senatele universitare, redactate fără nicio jenă de anumiţi profesori fără cultură democratică.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi asta s-a întâmplat: au adoptat pe 26 noiembrie 2015 o Metodologie de organizare a alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică, Liga Studenţilor (LS Iaşi) a atacat această hotărâre de senat în instanţă, iar Tribunalul Iaşi a decis la primul termen suspendarea efectelor metodologiei, deci automat suspendarea tuturor alegerilor: rector, senatul universităţii, consiliul de administraţie, consiliul pentru studii de doctorat, consiliul facultăţii, consiliile departamentelor, consiliile şcolilor doctorale. Tot!

Regulamentul cu probleme îl găsiţi aici.

Neregulile, semnalate de Liga Studenţilor din UAIC (LS Iaşi):

  • conform Metodologiei de organizare a alegerilor, votată de către Senatul Universităţii “Cuza” pe 26 noiembrie 2015 fără ca studenţii senatori să aibă ceva de obiectat (şi pentru asta ar trebui traşi de urechi de către studenţii pe care îi reprezintă), cei care vor să candideze trebuie să aibă minimum media 8 la admiterea în ciclurile de studii sau în anii anteriori şi să fi promovat integral examenele. Astfel, conducerea universităţii urmăreşte să nu ajungă reprezentanţi neapărat cei doriţi de studenţi, ci doar tineri supuşi conducerii actuale, care să deţină aceste funcţii pur formal, pentru a nu divulga neregulile din interiorul instituţiei şi care să nu militeze în mod real pentru drepturile studenţilor  
  • la majoritatea facultăţilor nu se cunosc nici datele, nici sălile unde se vor desfăşura alegerile;  
  • la Facultatea de Istorie, studenţii vor avea doar patru ore la dispoziţie pentru a-şi vota reprezentanţii, în condiţiile în care alegerile se vor desfăşura în plină sesiune, iar studenţii ajung mai greu la vot;  
  • la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de conducerea Facultăţii,lucru care încalcă total Statutul Studentului, care interzice la art. 12 alin. 3 implicarea personalului didactic şi administrativ în alegerile studenţeşti (sancţiunile pot merge de la avertisment scris până la destituirea din funcţie).

Cadrele didactice universitare şi managerii de instituţii de învăţământ superior ar trebui să se abţină pe viitor de la abuzuri de genul “le permitem să candideze numai studenţilor cu 10 pe linie deoarece ăia sunt ascultători” pentru că uite ce se întâmplă: vine unul ca Silvian-Emanuel Man, depune o plângere în numele ligii studenţilor pe care o reprezintă şi suspendă regulamentul, deci toate alegerile din universitate.

Bravo, LS Iaşi! Bravo, Silvian-Emanuel Man! Continuaţi să luaţi atitudine pentru că este foarte bine ceea ce faceţi nu doar pentru studenţii din Iaşi, ci pentru cei din toată ţara.

Conform hotărârii nr. 6 din 12.01.2016 a instanţei de Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Iaşi, prin care a fost admisă cererea de suspendare a LS Iaşi, precizez că soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” în termen de 5 zile de la comunicare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite