Universitar

articolul anterior articolul urmator

Un promis „mai bine“ care mie îmi dă fiori încă de astăzi

21
26 Jun 2020 08:00:24
Mircea Morariu

Cum-necum, pare-se că ajungem la liman şi cu Bacalaureatul acesta. Cam tot la fel cum am făcut-o şi cu aşa-zisa Evaluare naţională. Principiul de bază al reuşitei fiind acela al închisului ochilor. Să admitem că nu s-ar fi revenit, totuşi, la formula copiatului cu „binecuvântare“. Dar nici exigenţă nu a fost.

Este de domeniul evidenţei că s-au formulat subiecte aşa-zis „omenoase“, „prietenoase“ care nu au depăşit nivelul acelora de la o teză dată unei clase fără pretenţii.

Am fost asiguraţi de tot felul de oameni „de bine“ că se putea lesne lua un 5 sau chiar un 6, chiar şi în absenţa celebrelor meditaţii. Pe care până şi înalţii oficiali ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării le socotesc, e drept, cu jumătate de gură, a fi “normale“.

Nici în învăţământul superior nu s-au înregistrat catastrofe. Examenele semestriale s-au desfăşurat online şi cel, puţin scriptic, şi aici lucrurile stau bine. În unele locuri chiar mai bine decât în anii trecuţi, atunci când ele se desfăşurau scris sau oral, cu studenţii şi profesorii examinatori faţă în faţă. Nu mă îndoiesc că la fel de bine vor sta lucrurile şi în cazul examenelor de licenţă sau de dizertaţie. Lista de subiecte a fost de multă vreme coafată strategic, s-a „scos“, preventiv, cam tot ceea ce ar fi trebuit „predat“ în ultimul semestru.

Am văzut-o zilele trecute pe doamna Monica Anisie, ministrul Educaţiei, la un post de televiziune, radiind de satisfacţie. Precum activiştii de partid de odinioară, doamna ministru a tras o concluzie generatoare de optimism. „Totul a fost bine şi o să fie şi mai bine“. Or, tocmai acest ‘’mai bine“ mie îmi dă fiori încă de astăzi. Şi nu doar fiindcă devine tot mai limpede că şi pe mai departe ne vom fura căciula.

Nimeni nu ştie cum va evolua pandemia în săptămânile şi lunile viitoare. OMS contrazice azi prognoza făcută cu doar 24 de ore mai înainte. La fel procedează şi epidemiologii şi virusologii noştri. Unii vorbesc despre iminenţa unui al doilea val, de infectare alţii îl neagă categoric, o a treia categorie spun că noul Coronavirus este pur şi simplu imprevizibil. Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, dl. Nelu Tătaru, aproxima venirea unui al doilea val în jurul datei de 15 octombrie. Or, aceasta înseamnă că, la nici două săptămâni de la reluarea activităţii în Universitate, vom fi obligaţi să tragem iarăşi obloanele. Să ne întoarcem la formula cursurilor şi seminarelor online care, chiar făcute cu conştiinciozitate, tot nu au cum să fie asemenea celor din versiunea standardizată. Nu o spun eu. Au spus-o nu mai departe decât pe data de 23 iunie, miniştrii Educaţiei din ţările UE care, în comunicatul dat publicităţii la finalul unei videoconferinţe, au admis că învăţământul la distanţă nu poate înlocui experienţa de predare şi învăţare interactivă.

Dar chiar şi în care prognoza d-lui ministru va fi infirmată de realitate, mă întreb cum se va putea realiza practic respectiva reluare. De pildă, facultatea la care lucrez dispune de trei amfiteatre de mare capacitate. Suficiente în condiţii normale. Mai avem şi un număr de săli de capacitate mai mică, bune pentru seminare, cursuri practice, la o adică chiar şi pentru acele cursuri magistrale şi cursuri speciale frecventate de 15-20 de studenţi. Numai că, dacă aşa-numitele norme de distanţare socială vor rămâne şi de la 1 octombrie de actualitate (or, în acest privinţă pare-se că avem de-a face cu o tristă, dar realistă unanimitate) sus-menţionatele săliţe vor fi pur şi simplu inutilizabile. Asta dacă nu le vom cere studenţilor să vină la cursuri prin rotaţie. Cel mult 5 sau 6. În consecinţă, ne vom bate pe mai sus-menţionatele trei amfiteatre. Vom programa activităţi didactice şi sâmbăta, şi duminica. Şi tot nu vom avea suficient spaţiu.

Cum vor sta lucrurile în ceea ce priveşte spaţiile de cazare? În această privinţă, lucrurile vor fi încă şi mai dramatice. Şi nu doar la Universitatea în care îmi desfăşor eu activitatea. Situaţiile din anii anteriori, când Televiziunile difuzau reportaje cu cozile de la Serviciile sociale ale Universităţile din întreaga, ţară vor deveni motiv de nostalgie. Vor provoca exclamaţii de genul „Doamne, ce bine era odinioară! Chiar dacă stăteam 5 sau 6 în cameră, chiar dacă şi pentru astfel de condiţii mai trebuia să dăm administratorilor şpagă!“ Parcă îi şi văd pe politicieni vorbind despre greaua moştenire, despre faptul că plătim factura lipsa investiţiilor în Educaţie. În infrastructura necesară. Numai că respectivele exclamaţii făcute largo desolato nu vor ţine în nici un caz loc de soluţii concrete.

Lucrurile vor arăta aidoma şi în învăţământul preuniversitar. Marea întrebare este dacă strategii Ministerului au soluţii. Doamna ministru ne dă asigurări că situaţia este în analiză. Că problemele se cunosc şi că se caută soluţii. Să vedem cât de realiste vor fi ele. Şi cât de îndepărtate de metoda umblatului cu cioara vopsită.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.06.2020, 08:12:16

Haos, discordie, saracie, impostura si improvizatii pompieristice peste tot..! Asta a adus Romaniei regimul Iohannis- Orban-Noua Securitate..!

-4 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.06.2020, 08:15:16

Dupa 6 ani de regim tradator de neam si tara Iohannis-Noua Securitate cele mai importante deziderate nationale sunt din ce in ce mai ..indepărtate. Iohannis si cei care l-au plantat la Cotroceni cu ajutorul Noii Securitati au facut tot ce-au putut impotriva Reintregirii Neamului (unirea cu Basarabia), impotriva intrarii in spatiul Schengen, impotriva intrarii in zona euro, impotriva suveranitatii si unitatii teritoriale, impotriva solidaritatii si cocordiei nationale, impotriva pastrarii si consolidarii demnitati, credibilitatii si respectabilitatii statului roman, impotriva pastrarii resurselor naturale si umane in tara, impotriva integrarii europene, impotriva prosperitatii si emanciparii populatiei..! Transformarea Romaniei in ”ultima gaina” UE, saracirea, invrajbirea si babuinizarea populatiei , precum si ”colonizarea” resurselor naturale, agriculturii, industriei si in general a intregii economii romanesti au fost dezideratele de căpătâi ale lui Iohannis si ale celor l-au plantat in fruntea mafiei liberal-neosecuristice, iar mai apoi la Cotroceni. Si sigur ca da, oricât de gunoaie ar fi lichelele tradatoare din politica, se vor gasi intotdeauna niste gunoaie si lichele mai mici, care sa incerce sa distraga atentia de la tradarile, incompetenta tampa si escrocheriile politicienilor respectivi, sa le bagatelizeze nemernicia si samavolniciile, sa le sara in aparare si sa le ”repereze onoarea”.

-2 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.06.2020, 08:39:09

Sentimentul de ”antipesedism” trait (pe buna dreptate) de catre o parte dintre romani, nu justifica in niciun fel sustinera unor escroci si cozi de topor care au fost in repetate randuri (si inca sunt) in cardasie cu mafiotii boschetului cu 3 trandafiri, escroci si coi de topor care-si spun ”liberali” si care la multe capitole se dovedesc a fi mai ”toxici” pentru Romania chiar si decat pesedistii..! Nu devine nimeni mai destept, nici mai onest, nici mai mai patriot, nici mai responsabil si mai..respectabil facand asta..! Din contra, devine mai blamabil decat un votant pesedist de la sat, care pur si simplu nu stie pe ce lume traieste..! Sustinand in deplina cunostiinta de cauza pe niste derbedei politici cu care mafiotii pesedistii au fost in cardasie de nenumarate ori (si inca mai sunt) la tot felul de jafuri si mânarii, te descalifici in mod automat..!

0 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.06.2020, 09:09:48

Nimic nu justifica sustinerea cu ”ochii inchisi” a unei cozi de topor cu evidente sentimente antiromanesti si antinationale, un escroc tupeist care arata cu degetul si striga in toate directiile ”Penalii..!”, desi el insusi a fost cercetat penal in nu mai putin de 17 dosare si s-a imbogatit din postura de bugetar ..! Sustinand un astfel de politruc impostor, nu esti cu nimic mai bun decat pesedistii..!

-1 (9 voturi)
Constantine Constantine
26.06.2020, 08:33:06

Ce mai conteaza? Elevii invatamitului preuniversitar de azi stiu ca si cu putina scoala se poate ajunge politician. Bacul or sa si-l ia pe la 30-40 de ani .Apoi odata intrati in structurile politice in cadrul unor grupuri de interese vor avea bani sa faca o facultate particulara si sa se trezeasca cu o diploma fara macar sa treaca pe la cursuri. Mai merita sa te obosesti sa inveti cu adevarat?

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)