Universitar

articolul anterior articolul urmator

Unii absolvenţi de Medicină care au picat rezidenţiatul cer să fie şi ei admişi. „Ar fi trebuit să fie o medie mai scăzută“

5
23 Nov 2020 10:54:34
Autor: Daniela Serb
Un număr record de studenţi au susţinut anul acesta rezidenţiatul
Un număr record de studenţi au susţinut anul acesta rezidenţiatul

Aproape 1.000 de absolvenţi de Medicină au făcut o petiţie online către minister. Ei cer coborârea pragului de promovabilitate astfel încât să fie declaraţi şi ei admişi.

”Ar fi trebuit să fie o medie mai scăzută”, sunt de părere 776 de absolvenţii medicinişti care au piccat la limită examenul de rezidenţiat, scrie Digi24. Tinerii fac acum demersuri pentru a fi declaraţi şi ei admişi. 

Valentin Moţăţeanu este cel care a iniţiat petiţia, întrucât el este primul sub linie. "Am luat 558 de puncte. Am avut iniţial 561, dar după recorectare mi-au scăzut 3 puncte.(...) Ar fi păcat să se oprească la 559 puncte. Care este diferenţa dintre cel cu 559 de puncte şi cel 558. Adică, ar trebui să fie o medie mai scăzută pentru că aşa este corect şi normal. 500 este o notă de promovare", afirmă Valentin, absolvent de Medicină la Craiova.
 
"Am dat examenul de rezidenţiat, am obţinut 556 de puncte, iar fără trei puncte nu am reuşit să devin medic rezident. Pentru că gradul de promovabilitate a fost de 60% nu de 50%", spune Aurora Floarea este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa. La specializarea unde a susţinut ea examen – medic de familie - au rămas 130 de locuri neocupate.
 
Punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. Ei cer în petiţia lor şi să se revină la procentul de 50%, aşa cum era acum zece ani. 
Aproape 12.000 de absolvenţi au susţinut examenul anul acesta. Au fost peste 9100 de locuri, din care vor fi repartizate aproape 8.600.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Popa Pius
23.11.2020, 11:06:30

Profesorul universitar Dorobăț a fost condamnată pentru primire de șpagă, c-a trecut 124 medici. Daca fapta ei a fost ilegală, atunci de ce nu se revocă diplomele șpăgarilor?

Ludwig
23.11.2020, 16:29:46

E plin de facultati particulare de medicina...Oricum e varza tot invatamantul. Pe pariu ca si astia picati vor fi asimilati la medici de familie, epidemiologi etc...in final daca prinzi un post la stat ai 20 mii salariu

+1 (1 vot)
Beta Alfa
23.11.2020, 12:10:07

Dar de ce sa mai dea examen de rezidentiat ? Dar de ce sa mai faca 6 ani de Medicina ? Pur si simplu dupa bacalaureat cine vrea sa fie doctor sa primeasca direct diploma si post de medic. Aceasta este Romania "educata" si a "lucrului bine facut"....

-2 (4 voturi)
dobrita sorin
23.11.2020, 14:42:57

Mediocritatea salveaza Romania! Urmeaza sa se planga cei cu 3,25, 4,03 si tot asa! Si dup-aia, mergi la ei cu incredere ca sunt medici, si mori din cauza ta, evident.

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
23.11.2020, 16:29:01

Dupa cum e scris textul, probabil si autoarea a trecut examenele tot cu 5-si-un-pic. Eventual, luate de mila. Sau ca sa nu o mai vada la fatza. La un examen cum e rezidentiatul eu le-as pune barem minimum 70, chiar 80% din punctaj, cum se aplica in alte tari. Acolo, in afara de faptul ca facultatea e foarte grea si doar 25-50% din cei ce o incep o si termina, nu intra in rezidentiat decat cei cu adevarat capabili. In Romania au fost ani in care s-a intrat la medicina cu note sub 6 (echivalenta in punctaj), de terminat termina, cumva, cam toti cei ce intra, apoi iau rezidentiatul cu punctaje la limita, o freaca 3-5 ani in rezidentiat, unde nu fac mai nimic, apoi se trezesc tineri specialisti habanisti, numai buni sa omoare oameni cu zile. Am vazut multe generatii de rezidenti si daca gaseai 1 din 10 care sa vrea sa invete si sa faca treaba era mult. Restul fie chiuleau la greu, fie stateau ca oile in saivan si, daca ii chema cineva la treaba era jale mare. Apoi terminau cumva specialitatea, toceau si copiau sa ia examenele de final, iar cand reuseau sa se angajeze - vai de ei, dar si de cei din jur. Daca le povestesti care e viata (de sclav) a rezidentilor din tarile occidentale, se uita la tine cu niste calde priviri bovine si te intreaba ce ai cu ei. Stiti ca exista medici care au facut 5 ani de rezidentiat in chirurgie, apoi au luat examenul de medic specialist, dar ei nu au intrat macar o data in sala de operatie?

Modifică Setările