Universitatea de Apărare „Carol I“ nu a deschis nicio anchetă în cazul suspiciunii de plagiat privind doctoratul lui Tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a dat de înţeles că analiza tezelor de doctorat suspectate de plagiat şi retragerea titlurilor de doctor vor trece în responsabilitatea universităţilor, Universitatea de Apărare „Carol I“ a spus într-un răspuns pentru „Adevărul“ că nu a demarat nicio anchetă internă în privinţa suspiciunilor de plagiat privind teza de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă.

Mai mult, Universitatea spune că nu îi poate retrage titlul de doctor, dacă se confirmă că ministrul s-a abătut de la normele academice.

Dacă Universitatea din Bucureşti s-a autosesizat în cazul plagiatului lui Victor Ponta, Comisia de Etică realizând un raport detaliat în care arată că fostul premier şi-a plagiat o parte din teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională", raport pe care l-a înmânat de două ori Ministerului Educaţiei cerând retragerea titlului de doctor, Universitatea de Apărare „Carol I" nu a făcut acelaşi lucru în cazul actualului ministru de Interne, Petre Tobă.

Într-un răspuns oficial dat ziarului „Adevărul", Universitatea spune:

„Comisia de etică a universităţii nu s-a autosesizat şi nu există nicio anchetă în derulare, deoarece conform prevederilor legale în vigoare, după acordarea titlului de doctor, în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, trebuie întocmite rapoarte de evaluare externe, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, măsurile fiind luate la nivelul ministerului. În privinţa retragerii titlului de doctor, vă informăm că acesta poate fi retras doar de autoritatea care l-a acordat (Ministerul Educaţiei)". 

Asta în condiţiile în care Consiliul Naţional de Etică (CNE), cel care practic i-a scăpat pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea de ştampila oficială de plagiatori, a fost revocat la începutul lunii decembrie de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, urmând să fie înlocuit cu un nou mecanism.  

Care va fi cadrul legislativ ce va înlocui Consiliul Naţional de Etică

La mai bine de o săptămână după revocarea Consiliului Naţional de Etică, cel care verifica suspiciunile de plagiat în cazul doctoratelor, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că din luna ianuarie, ministerul va veni cu un cadru legislativ de procedură clară în cazul acordării şi revocării titlului de doctor. Schimbarea principală este că de anul viitor, autonomia universitară se va extinde în zona aceasta, responsabilitatea acordării titlului de doctor revenind universităţilor, întocmai ca în străinătate. Însă, procedura va fi monitorizată şi de o instituţie centrală, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care va prelua în esenţă ceea ce făcea Consiliul Naţional de Etică, adică va verifica rapoartele de similitudini semnalate de softul antiplagiat şi va verifica CV-urile membrilor din comisiile de doctorat. În ceea ce priveşte soarta Consiliului Naţional de Etică, acesta va fi păstrat, însă va avea alte atribuţii, a mai menţionat ministrul Educaţiei. „Universităţile sunt cele care au toată răspunderea morală şi materială în legătură cu doctoratele, deci este normal ca responsabilitatea să rămână la ei. Cadrul legal va da posibilitatea pentru ca orice situaţie de suspiciune de plagiat să fie lămurită. Este o problemă de sistem care cere o abordare de sistem, iar responsabilitatea aceasta este naturală pentru autonomia universitară“, a spus Curaj pentru „Adevărul“.

Ministrul de Interne, acuzat de plagiat

Ministrul de Interne Petre Tobă ar fi copiat cuvânt cu cuvânt, fără să citeze sursa, peste 250 de pagini din totalul de 390 ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii. Potrivit unei analize realizată de jurnaliştii de la pressone.ro, mai bine de jumătate dintre cele 390 de pagini care formează corpul scris al lucrării sunt copiate ad litteram din diferite surse inclusiv introducerea, care este identică cu cea a tezei colegului de doctorat, comisarul de poliţie Ionel Tucmuruz. Acesta a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Tobă şi a avut acelaşi coordonator, în persoana chestorului general Anghel Andreescu.

Mai mult, bibliografia tezei lui Petre Tobă demonstrează că autorul nu cunoaşte semnificaţia şi utilitatea particulei „apud”, care în practica academică de citare înseamnă „după” sau „după cum apare la” şi se foloseşte pentru citatele preluate. Mai exact, ministrul de Interne a trecut la litera A a bibliografiei finale doi autori faimoşi, Joseph Stiglitz şi Barry Buzan punând înaintea numelor lor „Apud”.

Premierul Dacian Cioloş declara că i-a cerut ministrului Educaţiei să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.


„Nu ştiu detalii, ştiu ce mi-a spus dânsul, ştiu opinia şi poziţia dânsului. Am cerut şi domnului ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, şi vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Nu să mă bazez pe ce îmi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru”, a spus premierul Cioloş.

Tobă: Resping cu tărie acuzaţiile de plagiat

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat că respinge „cu tărie“ toate acuzaţiile de plagiat, că teza sa de doctorat respectă toate normele şi că au fost spuse „multe neadevăruri“ în ceea ce îl priveşte.

„Eu resping cu tărie toate aceste acuzaţii. Eu am respectat legea şi toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat (...) Au fost spuse multe neadevăruri şi, chiar aş putea spune, multe calomnii", a declarat ministrul Petre Tobă.

În plus, Tobă a spus că, atunci când va fi înfiinţat un alt for care să analizeze tezele de dectorat ale demnitarilor, va cere o noua analiză a lucrării sale de doctorat. „Eu am solicitat Comisiei de Etică să facă această evaluare. Comisia a fost desfiinţată. Aştept creionarea acestui nou mecanism şi, în momentul în care acesta va fi operaţional, voi solicita imediat o nouă analiză", a adăugat Tobă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite