Universitatea Bucureşti, amendă de 10.000 de lei pentru condiţiile din cămine. Alte zeci de şcoli au fost penalizate cu 13.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Bucureşti, amendă de 10.000 de lei pentru condiţiile din cămine. FOTO Arhivă
Universitatea Bucureşti, amendă de 10.000 de lei pentru condiţiile din cămine. FOTO Arhivă

Universitatea din Bucureşti a primit amendă de 10.000 de lei pentru condiţiile igienico-sanitare neadecvate din căminele Grozăveşti. Cel puţin aşa a declarat pentru „Adevărul“ directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Cristina Pelin. Din acelaşi motiv, 25 de unităţi din învăţământul preuniversitar din Capitală au fost amendate cu un total de 13.000 de lei.

„Universitatea din Bucureşti a primit o amendă de 10.000  de lei pentru condiţii igienico-sanitare improprii în căminele din Grozăveşti. Undeva în luna iulie a fost făcută o sesizare de către un student. Colegii mei au făcut un control şi au lăsat o listă cu măsuri pe care administratorii căminelor ar fi trebuit să le aplice pentru a remedia situaţia până la începerea anului universitar 2018-2019.

Lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Iar zilele acestea, în perioada în care se efectuează mai multe controale în instituţiile de învăţământ, s-a constatat că acele nereguli există în continuare în căminele Universităţii Bucureşti, motiv pentru care s-a dispus sancţiunea de 10.000 de lei“, spune Cristina Pelin.

Concret, neregulile găsite de instituţie în cadrul căminelor UB sunt: infiltraţii la nivelul grupurilor sanitare şi teraselor, camere cu pavimentul degradat şi pereţi neigienizaţi. De asemenea, unele dintre grupurile sanitare nu sunt dotate cu hârtie igienică sau săpun, iar personalul de curăţenie nu este suficient. Totodată, DSP reclamă că anumite spaţii de studiu au fost transformate în camere de cazare.

Dacă s-ar respecta legea, unele dintre cămine ar fi închise

„Există şi alte nereguli în căminele studenţilor, în afară de cele confirmate de DSP. Dacă ar fi ca instituţia să respecte legea întocmai, unele dintre cămine ar fi închise. Problema ţine şi de voinţa politică. De pildă, căminele din Bucureşti sunt dezastruoase în comparaţie cu cele din Cluj-Napoca, dar asta şi pentru că de-a lungul anilor primăria a finanţat universităţile spre deosebire de  PMB“, a atras atenţia reprezentantul studenţilor Universităţii Bucureşti, Horia Oniţa.

De altfel, într-un raport recent, unde au fost chestionaţi studenţii din căminele Universităţii Bucureşti, se arată că problemele de locuire cele mai mari sunt: lipsa de dezinsecţii, băi murdare şi stricate, fum pe holuri, gândaci, calorifere neadecvate, lipsa sălilor de lectură, a bucătăriilor dotate sau a maşinilor de spălat, mobilierul învechit, spaţiile de locuit mici, lipsa apei calde şi o relaţie defectuoasă cu administraţia căminului.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Edu Cer a afirmat că probleme sunt în majoritatea căminelor studenţeşti. „Sunt cămine vechi, multe dintre ele fiind construite în perioada comunismului şi nu se mai potrivesc standardelor actuale. Să faci reparaţii substanţiale te costă mii de euro, dar nu este imposibil. În orice caz, amenzile nu rezolvă problema de fond. Până la urmă, acestea sunt plătite tot din banii noştri fie că vorbim de universităţi sau şcoli“, a conchis Ştefan Vlaston.

În replică, la solicitarea „Adevărul“, reprezentanţii Universităţii Bucureşti au transmis următoarele: „Vom plăti această amendă şi vom remedia, în paralel, situaţia de acolo. Nu în ultimul rând, ne vom asigura că în celelalte cămine lucrurile sunt în regulă.“

Nereguli găsite şi în zeci de şcoli din Capitală

Luna trecută, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus acţiuni de control în mai multe unităţi din învăţământul preuniversitar. Concret, au fost verificate 205 unităţi de învăţământ (7 unităţi de educaţie timpurie, 115 unităţi de învăţământ preşcolar, 82 de unităţi de învăţământ şcolar şi o unitate de învăţământ special).

Dintre acestea, 25 au fost găsite cu neconformităţi în privinţa normelor de igienă, principalele fiind: lipsa Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, nefinalizarea lucrărilor de amenajare, neasigurarea apei calde curente, instalaţii sanitare defecte, paviment degradat, pereţi neigienizaţi, mobilier degradat, neasigurarea asistenţei medicale a preşcolarilor/şcolarilor, neefectuarea de către angajaţi a examenului medical periodic/cursuri de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, lipsa înregistrării triajului epidemiologic, nu se păstrează probe alimentare, nerespectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase.

Pentru toate aceste neconformităţi au fost aplicate 14 sancţiuni (6 amenzi contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi 8 avertismente) şi s-au acordat prescripţii cu termene de remediere.






 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite