Universitatea din Bucureşti a decis anularea diplomei de master primite de Ştefania Duminică, după ce a plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefania Duminică, fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei, acuzată că a plagiat în lucrarea de disertaţie, pierde diploma şi titlul de master, în urma deciziei Senatului Universităţii din Bucureşti (UB), de miercuri, 26 februarie 2014.

Senatul Universităţii din Bucureşti, întrunit în data de 26 februarie 2014, a aprobat propunerea Rectorului de anulare a diplomei şi retragere a titlului de master al doamnei Ştefania Duminică pentru lucrarea „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”, susţinută în anul 2012, au anunţat miercuri seară reprezentanţii UB.

„Decizia a fost luată în temeiul art. 146 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în urma constatării efectuate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti cu privire la plagiatul în cazul lucrării de master a doamnei Ştefania Duminică”, se mai arată în comunicatul de presă oficial.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat luni că va fi demarată procedura de retragere a titlului de master, după ce luni a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de concediere a Ştefaniei Duminică din funcţia de demnitate publică de secretar de stat, potrivit Digi24.

Practic, nemaifiind demnitar, aceasta se va supune doar normelor academice şi deciziei UB, care a cerut de vineri retragerea titlului de master, când Comisia de Etică a dat verdict clar de plagiat în lucrarea de disertaţie.

Decizie oficială după două săptămâni

Secretarul de stat pe preuniversitar Ştefania Duminică, care a primit vineri verdict de plagiat în lucrarea de disertaţie de la Universitatea din Bucureşti, a fost concediată din Ministerul Educaţiei, această măsură fiind cerută de premierul Victor Ponta. Decizia primului ministru a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

În plus, decizia de revocare a lui Duminică din funcţia se secretar de stat în minister a fost publicată luni în  alte decizii ce vizează mai mulţi demnitari din Guvern retraşi din funcţii de premierul Victor Ponta.

Probleme şi la doctorat

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, care a primit vineri verdict de plagiat „integral” în lucrarea de disertaţie de la experţii Universităţii din Bucureşti (UB), riscă să rămână şi fără contractul de doctorat, pe lângă titlul de master. Conducerea UB spune că o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare.

Conducerea Universităţii din Bucureşti (UB) a cerut vineri Consiliului Naţional de Etică, subordonat Ministerului Educaţiei, retragerea titlului de master în cazul Ştefaniei Duminică, încă secretar de stat pe preuniversitar în cadrul ministerului, după ce Comisia de Etică a dat un verdict clar de „plagiat 100%” în lucrarea sa de disertaţie, din 2008.

Mai mult, oficialii au declarat pentru „Adevărul” că vor analiza dacă, în aceste condiţii, Duminică mai poate continua doctoratul în Ştiinţele Educaţiei şi că, după izbucnirea scandalului public, aceasta a renunţat la cursurile pe care le ţinea din 2008 ca lector universitar la UB.

„Ceea ce ştim până acum este că Ştefania Duminică s-a retras singură de la Facultatea de Psihologie, nu mai predă acolo, a anunţat imediat după ce au apărut acuzaţiile de plagiat. Nu era titular la noi, erau ore pe care trebuia să le ţină fiind doctorand”, a explicat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Rector UB: „Moral ar fi să nu poată să continue la doctorat”

Acesta a adăugat că deocamdată nu au luat nicio decizie privind menţinerea contractului ei de doctorat, urmând să verifice dacă a aplicat cu titlul de master obţinut prin plagiat. „Mai are un titlu de master, obţinut înaintea acestuia, şi trebuie să vedem pe baza cărui masterat s-a înscris la doctorat. Moral ar fi să nu poată să mai continue la doctorat, dar trebuie văzută situaţia din punct de vedere legal, să nu avem probleme în instanţă”, a spus rectorul.

Oficialul a mai spus că deocamdată nu au avut o discuţie pe această temă cu Duminică şi, mai mult, că ea nu ar fi cerut nici o întrevedere cu membrii Comisiei de Etică care au analizat lucrarea sa de disertaţie şi acuzaţiile de plagiat.

„Fotocopie” pe post de disertaţie

Lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică este „un plagiat integral” al unei lucrări semnate de Camelia Voiculescu, de la Universitatea Tehnică de Construcţii. „De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă, în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă”, arată raportul Comisiei de Etică a UB, publicat vineri. Mai mult, spun ei, „fiind fotocopie, lucrarea-plagiat preia şi erorile de culegere” din textul iniţial.

În lipsa unei demisii/demiteri în cazul Duminică şi a unor verdicte contrare emise de instituţii ale statului, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, susţine că astfel de situaţii aruncă o lumină proastă asupra întregului mediu academic.

„Dezgustaţi de asemenea fapte, ale unor demnitari, dar şi ale unor colegi, cum îşi vor continua activitatea didactică şi de cercetare oamenii corecţi din sistemul Educaţiei, din Universitatea românească? De ce aceste atentate grave la credibilitatea Şcolii sunt mai puţin importante?“, scrie profesorul pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ca atare, atrage atenţia Popescu, „devine tot mai evident că Universitatea românească trebuie să îşi consolideze mecanismele pentru prevenţia fraudei academice, a întăririi unei culturi a integrităţii”.

Anchetă la Universitatea din Bucureşti

Vineri, 7 februarie, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat oficial că „s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media”, ceea ce „Adevărul” dezvăluise anterior.

„Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare ((Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din BucureştiCodul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Carta Universităţii din Bucureşti). Rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă oficial al UB.

Duminică, acuzată că şi-ar copiat integral lucrarea de master

Secretarul de stat Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 după o lucrare din 2008, potrivit unor documente prezentate într-o emisiune a postului de televiziune B1. Ştefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

RAPORT Ştefania Duminică a „plagiat integral”, lucrarea de disertaţie este o „fotocopie”. Universitatea din Bucureşti solicită retragerea titlului de master

Lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică este „un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă, în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă”, arată Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB). 

Preşedintele Băsescu a cerut revocarea secretarului de stat de la Educaţie acuzat de plagiat: „Am confruntat cele două lucrări şi nu este niciun dubiu”

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a cerut miercuri seară public premierului Victor Ponta să o revoce din funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei pe Ştefania Duminică, acuzată că ar fi plagiat în lucrarea de disertaţie de la master.

Ministrul Pricopie: lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, acuzată de plagiat, analizată de o comisie de specialitate; are timp până marţi să clarifice situaţia

Lucrarea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, suspectată că ar fi un plagiat, va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Braşov, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, potrivit presei locale. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat public anchetarea demnitarului.

UB: lucrarea de disertaţie a secretarului de stat de la Educaţie, acuzat de plagiat, nu a fost verificată cu softul antiplagiat

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB), care verifică acuzaţiile de plagiat la master aduse secretarului de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, au declarat pentru „Adevărul” că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.

EXCLUSIV Secretarul de stat de la Educaţie Valentina Duminică, acuzată de furt intelectual la master, a declarat pe proprie răspundere că nu a plagiat

Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.

Curtea Supremă va analiza pe 3 martie plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ponta

Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.

Iniţiativă academică în premieră: bază de date la Ministerul Educaţiei cu operele publicate, pentru prevenirea plagiatului

O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite