Universitatea din Bucureşti: Vrem să le retragem titlurile de doctori lui Ponta, Oprea şi Lia Olguţa Vasilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Schimbare de reguli în cazul acordării şi retragerii titlurilor de doctor, după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că, de la anul, această responsabilitate va cădea practic în mâinile universităţilor. În aceste condiţii, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti spun că vor demara procedura de retragere a titlurilor de doctor obţinute în mod fraudulos.

Universitatea din Bucureşti va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităţilor să facă asta. Cel puţin aşa susţine rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a dat de înţeles că din 2016 universităţile ar putea primi responsabilitatea de acordare şi retragere a titlurilor de doctor. Până acum, de acest lucru se ocupa Ministerul Educaţiei. De asemenea, a mai adăugat Curaj, întreaga procedură va fi atent monitorizată în ceea ce priveşte calitatea şi corectitudinea de către angajaţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În condiţiile acestea, rectorul Universităţii din Bucureşti a declarat pentru „Adevărul“ că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii. În momentul de faţă există o analiză oficială în cazul fostului premier Victor Ponta, dar nu şi în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. „De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Popescu, a explicat că soarta titlurilor de doctor ale demnitarilor plagiatori va depinde de ce va decide oficial Ministerul Educaţiei, în mult aşteptatul act normativ. „Ar fi normal să fie o investigaţie oficială şi în cazul lui Oprea, dar asta probabil când vom avea un nou cadru legislativ funcţional. În mod normal, odată ce vom şti care este procedura legală, anchetele trebuie reactivate, la fel cum am făcut în cazul lui Ponta. La ora asta însă, încă nu putem retrage niciun titlu de doctor“, a explicat Marian Popescu.

Cât despre ultimul plagiat care a ieşit la lumină, cel al ministrului de Interne Petre Tobă, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ nu a comunicat dacă va declanşa o anchetă internă pentru a stabili dacă ministrul a plagiat.

Care va fi cadrul legislativ ce va înlocui Consiliul Naţional de Etică

La mai bine de o săptămână după revocarea Consiliului Naţional de Etică, cel care verifica suspiciunile de plagiat în cazul doctoratelor, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că din luna ianuarie, ministerul va veni cu un cadru legislativ de procedură clară în cazul acordării şi revocării titlului de doctor. Schimbarea principală este că de anul viitor, autonomia universitară se va extinde în zona aceasta, responsabilitatea acordării titlului de doctor revenind universităţilor, întocmai ca în străinătate. Însă, procedura va fi monitorizată şi de o instituţie centrală, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care va prelua în esenţă ceea ce făcea Consiliul Naţional de Etică, adică va verifica rapoartele de similitudini semnalate de softul antiplagiat şi va verifica CV-urile membrilor din comisiile de doctorat. În ceea ce priveşte soarta Consiliului Naţional de Etică, acesta va fi păstrat, însă va avea alte atribuţii, a mai menţionat ministrul Educaţiei. „Universităţile sunt cele care au toată răspunderea morală şi materială în legătură cu doctoratele, deci este normal ca responsabilitatea să rămână la ei. Cadrul legal va da posibilitatea pentru ca orice situaţie de suspiciune de plagiat să fie lămurită. Este o problemă de sistem care cere o abordare de sistem, iar responsabilitatea aceasta este naturală pentru autonomia universitară“, a spus Curaj pentru „Adevărul“.

Expertul în Educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş spune că este perfect de acord cu procedura explicată de ministrul Educaţiei. „Universitatea Harvard nu cere nimănui dreptul să acorde diplome. Desigur, universităţile româneşti nu beneficiază de prestigiul unei universităţi precum Harvard, dar până nu descentralizezi şi nu dai drumul la un proces corect şi sănătos, niciodată sistemul nu va învăţa să funcţioneze eficient. Factorul de încredere este foarte important aici şi cred că universităţile vor avea o marjă foarte îngustă pentru a se mai produce cazuri de fraudă, deci este foarte posibil ca de acum încolo, toţi actorii implicaţi să se comporte foarte corect şi transparent“, este de părere Staş.

Legea doctoratelor, în lucru la Minister

Ministerul Educaţiei a anunţat deja componenţa grupului de lucru care va realiza legea doctoratelor, adică acel cadru instituţional şi normativ privind calitatea tezelor şi partea de etică. Din grup fac parte reprezentanţii celor mai importante universităţi de stat şi un reprezentant al Academiei Române, iar prima reuniune a avut loc deja vineri, săptămâna trecută.

Componenţa grupului de lucru, anunţată de Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă:

- prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi);
- prof. univ. dr. Lucian Bercea (Universitatea de Vest din Timişoara);
- prof. univ. dr. Radu N. Cătană (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca);
- prof. univ. dr. Valeriu Ciucă (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi);
- cercetător principal, dr. ing. Călin Deleanu (Academia Română);
- prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din Bucureşti);
- prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti);
- prof. univ. dr. Florin Alin Sava (Universitatea de Vest din Timişoara);
- prof. univ. dr. Florin Streţeanu (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca);
- prof. univ. dr. Dana Tofan (Universitatea din Bucureşti).

Celebre cazuri de plagiat

Cel mai cunoscut caz de suspiciune de plagiat este al fostului premier Victor Ponta, despre care Comisia de Etică a dat în 2012 un verdict care spunea că acesta a plagiat teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ susţinută în 2003 la Facultatea de Drept. Universitatea a trimis Ministerului Educaţiei de două ori raportul în cazul lui Ponta, o dată în 2012, când a venit Consiliul Naţional de Etică şi a spus exact pe dos, că fostul premier nu şi-ar fi plagiat teza de doctorat, iar a doua oară când la conducerea ministerului a fost numit Adrian Curaj.

Al doilea caz de plagiat care a izvorât de la Universitatea din Bucureşti este cel al primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, despre care Comisia de Etică a demonstrat din nou într-un raport înmânat Ministerului Educaţiei că a plagiat teza de doctorat „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“ susţinută în 2007 la Facultatea de Sociologie. La fel ca în cazul lui Ponta, Consiliul Naţional de Etică a scăpat-o pe Vasilescu de ştampila oficială de plagiator.

Un alt caz răsunător care a ieşit tot de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti este cel al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. De data aceasta, Comisia de Etică a Universităţii dn Bucureşti nu a realizat o analiză oficială în numele instituţiei asupra tezei de doctorat ”Procedura plângerii prealabile” susţinută în anul 2000. Însă, preşedintele Comisiei, profesorul Marian Popescu a publicat pe blogul său o analiză personală care arată că fostul ministru de Interne şi-ar fi plagiat o parte din teza sa de doctorat. Tot ce a făcut Comisia de Etică în calitate oficială a fost să se autosesizeze, însă Consiliul Naţional de Etică a transmis că suspiciunile „Nu se confirmă“.

Ultimul caz de suspiciune de plagiat apărut în presă se referă la ministrul de Interne Petre Tobă, care şi-a susţinut în 2011 teza de doctorat intitulată “Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, la Universitatea de Apărare “Carol I”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite