Universitar

articolul anterior articolul urmator

Universitatea Polithenică din Bucureşti, 16 medalii de aur pentru invenţii inedite

0
4 Sep 2019 19:17:05
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Universitatea Politehnică
FOTO: Universitatea Politehnică

Cinci Trofee şi Diplome de excelenţă iCAN 2019, 11 Medalii de aur iCAN 2019 şi Diplome de excelenţă iCAN 2019, 4 Certificate de apreciere (individuale), precum şi 5 Medalii de aur şi Premii oferite de entităţile participante. Acestea au fost rezultatele obţinute la sfărşitul lunii august, de către Universitatea Politehnică din Bucureşti la cea de-a-IV-a ediţie a International Invention Innovation Competition in Canada, iCAN 2019.

România se clasează pe locul 3 în topul mondial, din punct de vedere al medaliilor câştigate prin cele 16 medalii de aur obţinute de către Universitatea  din Bucureşti la „The 4th International Invention Innovation Competition in Canada, iCAN 2019”. 

„The 4th International Invention Innovation Competition in Canada, iCAN 2019” , una dintre cele mai mari competiţii mondiale de inventică, a adunat la start 50 de ţări şi 415 invenţii dintre care 20 au fost aduse în concurs de către România, 11 dintre acestea aparţinând Universităţii Politehnică din Bucureşti. Din delegaţia României, alături de Universitatea Politehnică din Bucureşti au participat Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi reprezentată prin Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, URBAN-INCERC Bucureşti împreună cu Universitatea de Arhitectura şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti , Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie - INCDTP Bucureşti, iSENTINEL şi A.R.T.A. Sibiu.

Organizat de către Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS), iCAN este unul dintre cele mai mari evenimente internaţionale de invenţii şi proiecte inovatoare care a reunit anul acesta forţe creative din diverse industrii, mai precis inventatori din 50 de ţări de pe mapamond, cu 415 invenţii. iCAN 2019 oferă un program complet, inclusiv afişarea şi expunerea invenţiilor, seminarii educaţionale, urmate de ceremonia de premiere a cererilor de intrare a invenţiei recunoscute. Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca toţi participanţii să fie recunoscuţi pentru creativitate prin invenţiile lor şi să introducă produsele inovatoare pe piaţa canadiană, dar şi pe alte pieţe ale lumii.

Reprezentanţii UPB în Canada au fost : Prof.univ.habil.dr.ing.ec. Augustin Semenescu- lider grup UPB alături de Prof.univ.habil.dr.ing. Lucian Petre Seiciu, Prof.asoc.dr.ing. Ruxandra VIDU (şi Prof. dr. la UC Davis, CA, USA, membru al Academiei Naţionale a Inventatorilor din Statele Unite), Dr. ing. Ileana Mariana MATEŞ. Printre cele 50 de ţări participante putem enumera: Canada, SUA, China, Germania, Franţa, Austria, Turcia, Elveţia, Croaţia, Hong Kong, România etc.
 

Invenţii româneşti premiate, cu potenţial de implementare în plan economic 

 - Implant cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale -  Antoniac Vasile Iulian, MOHAN Aurel, Semenescu Augustin, Doicin Vasile Cristian, Ulmeanu Mihaela Elena, CavaluSimona, Costoiu Mihnea Cosmin, Murzac Roman, Doicin Irina-Elena, Săceleanu Vicenţiu, Mateş Ileana Mariana

Invenţia se referă la structura, suprafaţa şi metoda de fixare a unui implant de tip plasă, executabil din titan sau din aliaje de titan biocompatibile, având acoperiri funcţionale pe bază de nanoparticule de seleniu şi/sau hidroxiapatită cu rol de osteointegrare, utilizat pentru cranioplastii şi reconfigurări ale marilor defecte craniene generate de accidente, anomalii congenitale, intervenţii chirurgicale datorate extracţiilor de tumori sau ale altor afecţiuni la nivelul craniului. Implantul cranian poate revoluţiona neurochirurgia la nivel mondial eficientizând capacitatea de regenerare/refacere a calotei craniene după un traumatism cranio - cerebral.

- Endoproteză craniană cu sistem de culisare  - Doicin Cristian Vasile; Ulmeanu Mihaela Elena; Antoniac Vasile Iulian; Semenescu Augustin; Costoiu Mihnea Cosmin; Mitrică Marian; Murzac Roman; Chirteş Alin; Daviţoiu Dragoş-Virgil; Doicin Irina Elena; Mateş Ileana Mariana

Invenţia se referă la o endoproteză craniană cu sistem de culisare, utilizată pentru repararea defectelor de tip traumă ale cutiei craniene, prin procedura chirurgicală de cranioplastie, formată dintr-un strat culisant superior, un strat culisant inferior şi un sistem de fixare, cu straturile culisante alcătuite din celule mobile cu posibilitatea de a culisa unele în raport cu celelalte, fără a fi necesare şuruburi de fixare pe cutia craniana. Invenţia este în stadiu de prototip funcţional.

- Proteză totală de cot constrânsă din aliaje cu memoria formei, cu fizare de tip balama şi sistem de cuplare pe bază de efect al memoriei formei - Batalu Nicolae-Dan, Semenescu Augustin, Costoiu Mihnea Cosmin, Sinescu Ioanel, Antoniac Vasile Iulian, Doicin Cristian-Vasile, Codorean Ion Bogdan, Mateş Ileana Mariana, Barbu Cătălin Alexandru, Bădică Petre, Gavriliu Traian-Stefan

- Proteză totală de cot semiconstrânsă din aliaje cu memoria formei, cu sistem de cuplare pe bază de efect al memoriei formei  - Batalu Nicolae-Dan; Semenescu Augustin; Costoiu Mihnea Cosmin; Antoniac Vasile Iulian; Doicin Cristian-Vasile; Amza Cătălin Gheorghe; Mateş Ileana Mariana; Chivu Oana-Roxana; Codorean Ion Bogdan; Barbu Cătălin-Alexandru; Bădică Petre; Negoiţă Olivia-Doina

Implantul total de cot are rolul de a înlocui articulaţia cotului in situaţia in care aceasta îşi pierde funcţionalitatea (in urma unui accident, dureri articulare cronice, afecţiuni ale osului etc.). S-au propus doua forme, bazate pe efectul de memorie a formei specific materialului (aliaj NiTi). Implantul total de cot constrâns asigura un singur grad de libertate, o rotaţie in jurul unui ax, similar unei balamale. 

Avantajul este stabilitatea mai mare a mişcării, dezavantajul este micşorarea mobilităţii cotului.
Implantul de cot semi-constrâns permite de asemenea rotirea in jurul unui ax, ca o balama, dar prin construcţie asigura un joc intre componente, oferind o mobilitate mai mare, apropiata de cea naturala a cotului. Selectarea tipului de implant se face de către medicul ortoped, după o analiza detaliata a articulaţiei care se va înlocui, de biomecanica pacientului si de posibilitatea de reconstrucţie a articulaţiei cat mai fidel.

Invenţiile sunt  în stadiu de prototip funcţional.

 - Dispozitiv de frezare acetabular - Niculescu Marius, Antoniac Vasile-Iulian, Semenescu Augustin, Doicin Cristian-Vasile, Ulmeanu Mihaela-Elena, Costoiu Mihnea Cosmin, Murzac Roman, Mateş Ileana, Daviţoiu Dragoş-Virgil

Invenţia, care este în stadiu de prototip funcţional, se referă la un dispozitiv de frezare ortopedică care sa înlăture osteofitele fără riscul de a sparge partea acetabulară a endoprotezei de şold, cu aplicaţie în domeniul chirurgiei ortopedice.

- Anuscop cu câmp operator reglabil - Daviţoiu Dragoş-Virgil, Doicin Cristian-Vasile, Costoiu Mihnea-Cosmin, Ulmeanu Mihaela-Elena, Semenescu Augustin

Invenţia, în stadiu de prototip funcţional, se referă la un dispozitiv medical de tip anuscop cu câmp operator reglabil - anuscop şi depărtător anal, tip speculum - ce permite atât explorarea canalului anal şi a porţiunii rectale inferioare, cât şi accesul pentru proceduri terapeutice, asigură operarea de către o singură persoană, are un diametru de lucru variabil ce se reglează în funcţie de anatomia pacientului cu un pas unghiular incremental prestabilit, prezintă o construcţie ultra-uşoară ce permite auto-fixarea în câmpul operator şi asigură un acces optim în câmpul operator prin geometria şi poziţionarea lamelelor depărtătoare mobile.

- Eso-traheoscop -  Demetrian Alin-Dragoş, Semenescu Augustin, Chivu Oana-Roxana, Costoiu Mihnea Cosmin, Demetrian Camelia, Mateş Ileana Mariana, Dumitrescu Silviu

Invenţia se referă la un instrument medical combinat (eso-traheoscop) pentru abordul simultan a celor două organe tubulare situate în mediastin (traheea şi esofagul), permiţând manevre simultane şi coordonate asupra peretelui care le desparte. Invenţia este în stadiu de prototip funcţional.

- Sistem mecatronic de oscilare verticală alternantă a centurii pelviene  - Petre Lucian Seiciu, Ioan Dan Filipoiu, Mihai Berteanu, Ileana Ciobanu, Horia Şerbu, Ion Manole, Florian Badea, Valentin Barbu, Mihai Ionel, Şerban-Marius Manolache. 

Un sistem mecatronic destinat reabilitării persoanelor cu deficienţe locomotorii. Este realizată în stadiu de prototip şi implementată la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, în vederea testării pe subiecţi sănătoşi.

- Dispozitiv de injectare ghidată a toxinei botulinice pentru tratamentul spasticităţii - Petre Lucian Seiciu, Mihai Berteanu 

Un dispozitiv de injectare controlată în profunzime a toxinei botulinice pentru tratamentul spasticităţii la pacienţii cu afecţiuni neurologice centrale. Dispozitivul este realizat în fază de prototip şi este gata pentru producţie şi comercializare.

- Sisteme multifuncţionale de tip magnetită/tioacizi/Ag/Au utilizate pentru diagnoză şi tratamentul dirijat al cancerului - Denisa Ficai, Ecaterina Andronescu, Maria Sonmez, Anton Ficai, Ovidiu Oprea, Bogdan Stefan Vasile. 

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor sisteme magnetice funcţionalizate, de tip magnetita/tioacizi/Ag sau Au, cu structura triplu stratificat (core-shell) sau compozit (omogen), încărcate sau nu cu diverse citostatice utilizate pentru diagnoza şi tratamentul dirijat al cancerului. Invenţia se afla la nivel de soluţie tehnică

- Procedeu de preparare a unor materiale de compoziţie multifuncţionale cu potenţiale aplicaţii în tratarea cancerului osos  - Anton Ficai, Ecaterina Andronescu, Cristina Daniela Ghitulescu, Denisa Ficai,, Georgeta Voicu, Mădălina Albu Kaya. 

Invenţia, care se află la nivel de soluţie tehnică, prezintă sinteza unor sisteme multifuncţionale cu potenţiale aplicaţii în tratarea cancerului osos. Sistemul multifuncţional se aplică în defectul osos produs în urma intervenţiei chirurgicale de rezecţie a ţesutului osos canceros şi combină metode convenţionale (chimioterapia, chirurgia) şi neconvenţionale (utilizarea magnetitei şi a nanoparticulelor de Au şi/sau Ag care induc apoptoza prin diverse metode) putând fi aplicat fără a fi nevoie de modificarea protocolului medical. 

- Nanostructuri magnetice şi dispozitiv de implementare - Cristian Predescu, Ecaterina Matei,  Andra Mihaela Predescu,  Andrei Constantin Berbecaru, Ruxandra Vidu

Invenţia, care se află la nivel de soluţie tehnică, prezintă o metodă şi aparat pentru îndepărtarea selectivă a ionilor de metale grele, cationi, anioni sau alte elemente de interes din lichide folosind nanoparticule magnetice. După tratarea apei şi separarea magnetică, nanoparticulele încărcate pot fi spălate, regenerate, colectate şi reintroduse în ciclul de tratare a apei. Tratarea apei şi regenerarea particulelor au loc individual sau simultan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările