Universitar

articolul anterior articolul urmator

Universitatea de Vest din Timişoara a lansat un program gratuit de recuperare post-COVID, prin sport

1
7 Apr 2021 15:35:37
Autor: Lorena Mihăilă
Universitatea de Vest din Timişoara a lansat un program de recuperare pentru persoanele care au fost infectate cu COVID-19
Universitatea de Vest din Timişoara a lansat un program de recuperare pentru persoanele care au fost infectate cu COVID-19

Miercuri a fost lansat de Universitatea de Vest din Timişoara, un program de recuperare gratuită a persoanelor care au fost infectate cu COVID-19, pentru revenirea la performanţa respiratorie şi musculară de dianinte de contaminare şi chiar cu posibilitatea de a o îmbunătăţi.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a explicat că este vorba despre un program responsabilitate socială şi de participare la efortul colectiv de normalizare a vieţii în pandemie. Pentru a participa la exerciţiile fizice, doritorii au nevoie de o trimitere medicală eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciţii de recuperare respiratorie şi sau musculară, conform Agerpres.

„Sunt exerciţii fizice pentru persoane care doresc să-şi fortifice musculatura, să se implice în diverse exerciţii fizice cu supraveghere de specialitate din partea cadrelor didactice din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) şi pentru a revigora zona pulmonară şi a o readuce spre capacitatea anterioară îmbolnăvirii, poate chiar mai îmbunătăţită. Antrenamentele se vor desfăşura exclusiv în aer liber, pe două terenuri de sport ale noastre, pe care le punem la dispoziţie, în acest sens şi cu respectarea măsurilor impuse de pandemie”, a afirmat Marilen Pirtea, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Decanul FEFS, conf. Adrian Nagel, a spus că programul îşi propune să vină în ajutorul pacienţilor post-COVID, pentru reabilitarea acestei categorii de persoane, în principal vizând reducerea riscului de reâmbolnăvire şi readucerea foştilor infectaţi cu Coovid-19 la calitatea vieţii de dianinte.

„Prin programele individualizate şi personalizate pe care le vom crea şi lucrând direct cu pacienţii foşti COVID încercăm să îmbunătăţim în primul rând partea legată de aparatul respirator, afectat cel mai mult, dar şi un impact asupra sistemului muscular şi scheletar. Mai apar şi alte probleme, legate de partea neurologică şi chiar psihosocială. În colaborare cu colegii de la Psihologie sperăm să creăm nişte activităţi speciale de susţinere a acestor persoane. Funcţional, încercăm să-i readucem la starea lor iniţială, chiar mai bună. Toate programele individualizate şi personalizate şi se vor realiza cu recomandarea medicilor curanţi şi vor fi evaluaţi de o echipă formată din medici, kinetoterapeuţi, profesori de educaţie fizică şi sport ai facultăţii şi în colaborare cu colegii noştri de la Psihologie”, a detaliat Adrian Nagel.

Decanul FEFS a UVT dă asigurări că totul va fi făcut cu măsură, cu exerciţii care la început vor fi de intensitate mică şi medie ca efort şi numai cu recomandarea medicului curat şi cu o declaraţie pe propria răspundere că subiecţii vor să participe la acţiunile din acest program, iar saturaţia în oxigen să fie de minimum 95%, pentru a preveni alte posibile probleme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Edmond Wolf
7.04.2021, 15:56:40

Dar un program de creștere a imunității organismului prin sport, înainte de infectare, de ce nu lansează onorabila universitate? Nu e mai bine să previi? În ultima vreme toți vor să ne țină închiși cât mai mult în casă și cu masca pusă inclusiv când dormim.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările