Universitar

articolul anterior

Universităţile au perpetuat discriminarea elevilor care nu frecventează ora de Religie

100
28 Jul 2020 23:12:51
Emil Moise

În această perioadă, absolvenţii/absolventele de studii liceale au susţinut (sau vor susţine în curând) examenul de admitere la facultate sau la altă formă de învăţământ postliceal.

Unele dintre instituţiile publice de învăţământ superior, sau postliceal, folosesc printre modalităţile de examinare a candidatelor/candidaţilor (şi) luarea în calcul a mediilor generale obţinute în timpul anilor de liceu. Doar că, deşi nelegal, aceste medii au fost calculate şi prin adăugarea mediei la disciplina facultativă, confesională, Religie. Luarea în calculul mediei generale a mediei obţinute la disciplina Religie – de cele mai multe ori formală şi maximală - avantajează elevii care au urmat această disciplină.

Situaţia de discriminare prin luarea în calcul a notei de la Religie a fost confirmată ca atare de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ilegalitatea procedurii este astăzi un fapt. Ca urmare, am solicitat Consiliului Naţional al Rectorilor şi rectorilor celor 54 de universităţi publice din România (47 civile şi 7 militare), în numele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă (Asociaţia), să dispună ca facultăţile care examinează candidaţii/candidatele pentru admiterea la studii de licenţă să calculeze mediile generale (când o fac) fără luarea în considerare a notelor la Religie.

În anul 2017, Asociaţia s-a adresat, prin două petiţii, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) reclamând discriminarea la care sunt supuşi elevii din şcolile din România care nu au urmat cursurile disciplinei Religie. Într-unul dintre demersuri, Asociaţia a susţinut o acţiune în sprijinul mamei unui copil care reclama discriminarea băiatului întrucât şcoala unde învăţa nu i-a acordat premiul I. El obţinuse o medie generală mai mare decât a celui care primise premiul, dar căruia i se adăugase şi media obţinută la Religie, disciplină la orele căreia primul copil nu participase.

În petiţiile adresate CNCD, Asociaţia a invocat şi discriminarea elevilor/elevelor care nu au ales să studieze Religia la examenele pe care le-ar susţine pentru admiterea la facultate, în cadrul facultăţilor care au drept criteriu de selecţie (şi) media generală obţinută de elevi în timpul studiilor liceale.

Prin Decizia 632/2017 şi prin Decizia 212/2018, CNCD s-a pronunţat cu privire la faptele şi la aspectele sesizate. A admis solicitările Asociaţiei şi a mamei copilului şi a decis că „se întrunesc elementele constitutive ale unei fapte de discriminare”. Pentru a decide astfel, în motivarea hotărârilor, CNCD a apreciat, printre altele, că pentru a nu mai exista o diferenţă de tratament între elevii care doresc să înveţe o materie care nu este obligatorie şi elevii care nu doresc, „notarea elevilor care au ales să studieze materia facultativă Religie trebuie făcută în aşa fel încât să nu mărească media generală a celui care o frecventează şi să afecteze media generală a celui care nu o frecventează”. Şi: „nu trebuie afectată în niciun fel media generală/finală a oricărui elev din sistemul de învăţământul de stat”.

Deciziile CNCD nu au fost contestate -- nici de şcoala împotriva căreia a fost formulată petiţia mamei copilului şi a Asociaţiei, nici de Ministerul Educaţiei, împotriva căruia a fost formulată cealaltă petiţie a Asociaţiei. Astfel, deciziile au devenit definitive şi executorii, prin efectul legii.

Ca urmare a celor două hotărâri ale CNCD luarea în calculul mediei generale, pentru admiterea la facultate, a mediei obţinute la disciplina Religie de elevii/elevele care au urmat cursurile acestei materii, este discriminatorie şi deci nelegală. Elevii şi părinţii lor pot depune contestaţii în faţa instanţelor de judecată şi pot solicita daune morale. Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă anunţă public că va sprijini – inclusiv în faţa instanţelor de judecată -- persoanele care se vor afla în situaţia discriminatorie descrisă,

Faptul că, până la această dată, Ministerul Educaţiei nu a depus diligenţele pentru eliminarea situaţiei discriminatorii nu înlătură inegalitatea sancţionată de CNCD, ba din contră, face ca aceasta să fie perpetuată şi în cazurile la care am făcut referire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Alexandru Bublic
29.07.2020, 06:27:57

Religia nu are ce cauta in scoli. Pentru asta exista biserici, manastiri, si alte lacasuri de cult. Foarte multe, poate chiar prea multe.

+12 (36 voturi)
Coronavirus Noul
29.07.2020, 07:17:02

Uau! Ce discriminare! Adevarul e ca o parte importanta din absolventii de universitati, din Romania, sunt analfabeti functional, iar noi am gasit marea problema: daca religia trebuie sau nu luata in calculul mediei. Uau!

-6 (26 voturi)
Scriptamanent
29.07.2020, 09:50:35

Sunt analfabeti functional pentru ca frecventeaza orele de religie care ii arunca in afara concretului, pragmatismului, intelegerii realitatii.

+8 (26 voturi)
Honolulu
29.07.2020, 07:59:00

Parca trebuia sa fie o lege a lustratiei si comunistii atei sa se ocupe de curatenia strazilor, pentru care nu e nevoie de facultate .

-5 (23 voturi)
Scriptamanent
29.07.2020, 09:57:48

Da, asa, la reeducare cu ei, pentru ca analfabetii religiosi sa fie numiti in toate posturile de conducere din societate si totusi sa aiba mai mult timp sa frece podelele bisericilor cu genunchii, sa pupe mortaciuni si oase de caini, sa linga vopsele otravitoare cu plumb ale unor picturi vechi "facatoare de minuni", sa dea ochii peste cap cand sunt stropiti cu zeama sfintita, sa-si lase averea in pelerinajul la Arsenio Loca etc.

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările