Universitar

articolul anterior articolul urmator

Université, Universidade, Universitate

4
19 Dec 2012 10:44:27
Cristian Preda

De mai multe săptămâni, o interesantă dezbatere animă Franţa, după ce o universitate privată din Portugalia a decis să deschidă o filială la Toulon.

Universitatea poartă numele marelui poet Fernando Pessoa - UFP, dar ar urma să pregătească dentişti şi farmacişti, apoi să deschidă şi alte specializări. Primele grupe au fost inaugurate în noiembrie.

"Şi ce e de dezbătut aici?", veţi spune...

Mai întâi, e vorba despre reacţia medicilor, farmaciştilor şi studenţilor francezi, care s-au simţit vexaţi.

Din două motive.


Vă invităm să citiţi continuarea articolului în volumul „Dumnezeu a trântit telecomanda”, publicat la editura Curtea veche, în noiembrie 2014.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ovidiu
19.12.2012, 12:17:01

Este de remarcat că UFP a deschis o filială în Franța pe care a acreditat-o la standardele locale. Este o investiție însemnată, motivată desigur de oportunitățile de piață explicată în articol. Dar cred că pentru România standardele educaționale sunt un punct de discuție important. Ar putea o universitate privată din România să deschidă o filială în Franța, acreditată după standardele locale? Și dacă da, ce împiedică universitățile românești să ridice standardele și în România? (lucru care ne doare mai tare) Mai mult, chiar dacă piața educațională din România este în scădere, din motive legate de demografie și rezultate slabe la bacalaureat, apare și o oportunitate dată de încrederea scăzută în universitățile private locale. Ar putea veni o universitate franceză să deschidă o filială în România, oferind studii (i.e. diplome) la un preț ceva mai mare decât cel al universităților locale, dar mai atractiv tocmai pentru că e „de-afară”? Cred că al doilea aspect este mai important pentru noi. Universitățile românești nu sunt cunoscute pentru spiritul lor antreprenorial. S-ar putea ca în contextul unor mișcări pe piața europeană să ajungă universitățile străine la noi cu mult înainte de a merge ale noastre la ei.

+1 (1 vot)
Gicu Arpagicu
19.12.2012, 23:14:28

Iata de ce Franta, si Occidentul in general, se duce naibii. Ce o sa ne mai aduca aminte de Franta in citiva ani? Croasanti si fete usuratice.

+1 (1 vot)
basarab neagoe
20.12.2012, 10:24:55

baiete, ai ramas un biet arpagic, mai citeste niste cultura si niste istorie universala, doar la burta ti-e gandul.

-1 (1 vot)
Cristian Preda
20.12.2012, 18:38:16

Ovidiu: Universitățile străine sunt deja în România, cu o politică de recrutare foarte agresivă. Am vrut să atrag atenția asupra faptului că și studenții străini sunt în România, dar și asupra faptului că în Franța există percepția unei posibile "invazii" de universități private în domenii deficitare.

+1 (1 vot)