UPDATE Victor Ponta îşi motivează contestaţia împotriva propunerii de retragere a titlului de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a contestat decizia CNATDCU
Victor Ponta a contestat decizia CNATDCU

Fostul premier Victor Ponta a contestat pe 15 iulie verdictul de plagiat dat tezei sale de doctorat. Acesta motivează că lucrarea sa de doctorat a respectat legislaţia în vigoare de la data redactării. Totodată, Ponta susţine că propunerea de retragere a titlului este o decizie politică a ministrului Educaţiei. CNATDCU trebuie să confirme sau să infirme retragerea titlului în 10 zile de contestaţie.

UPDATE Fostul premier Victor Ponta susţine, într-o postare pe Facebook, că propunerea CNATDCU de retragere a titlului de dcotor este o dicizie pur politică a noului Ministeru al Educaţiei, Mircea Dumitru, subliniind totodată că Guvernul de tehnocraţi îşi foloseşte puterea să se lupte doar cu el.

„Bineînţeles că am contestat decizia pur politică a noului Ministru al Educaţiei Mircea Dumitru - de fapt preţul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern (fostul Ministru Curaj nu a acceptat să calce în picioare toate legile pentru a-şi păstra funcţia)!

Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propaganda şi Sistemul Securist există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate (cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitiva din 2014).

Faptul că Guvernul de tehnocraţi îşi foloseşte puterea pentru a lupta doar cu mine arată că au renunţat să mai arate că pot guverna mai bine- şi pentru românii obişnuiţi şi de bun simt ăsta e singurul lucru cu adevărat important!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Fostul premier motivează că lucrarea sa de doctorat a fost redactată în patru ani şi că a respectat legislaţia din perioada respectivă. Totodată, acuză că este judecat retroactiv, după ce a primit verdict de neplagiat în 2012.

”Am început în 1999 lucrarea de doctorat finalizată în 2003 - am respectat toate legile aflate în vigoare atunci (menţionând în lucrare la bibliografie toate sursele folosite) - sunt judecat acum după o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în stil comunist în 2016 (la 13 ani după). Regula fundamentală a statului de drept este neretroactivitatea legilor.  Am primit verdict de neplagiat în 2012 de la CNACTDU (aceeaşi instituţie care a analizat atunci şi teza de doctorat a dnei Kovesi)  - nimeni nu a contestat legal acel verdict. Nu pot să fiu judecat de acelaşi CNACTDU după 4 ani şi să dea un verdict diferit fără să fi apărut niciun element nou. O altă regulă fundamentală a unui stat de drept este să nu judeci de mai multe ori acelaşi caz dacă nu au apărut elemente noi.  Noul CNACTDU (condus de un domn supărat şi convins că a pierdut alegerile pentru Preşedintele Academiei pentru că eu l-am sprijinit pe contracandidatul său) a analizat o singură teză: a mea!!! Nu se pot da legi şi face proceduri speciale doar pentru un singur om într-un stat de drept!  Nu poate o instanţă administrativă numită politic de Guvernul Tehnocrat să aplice o Lege din 2016 pentru o teză finalizată în 2003, să judece din nou un caz judecat deja în 2012, să ignore o decizie definitivă a ICCJ”, a mai scris Ponta. 

Victor Ponta a depus contestaţie împotriva deciziei CNATDCU

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a confirmat faptul că Victor Ponta a depus o contestaţie privind verdictul de plagiat dat de Consiliul General al CNATDCU, pe 30 iunie.

„Domnul Ponta a depus contestataţia pe 15 iulie la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentr Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, n.r.). De acolo a trecut către secretariatul general al CNATDCU. Tot pe 15 am văzut şi eu contestaţia. Potrivit regulamentului, CNATDCU trebuie să soluţioneze contestaţia în 10 zile de la depunerea contestaţiei”, a declarat pentru Adevărul Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Din momentul în care contestaţia a fost depusă, Consiliul CNATDCU numeşte o comisie de analiză a contestaţiei, formată din trei membri, iar aceasta din urmă trebuie să transmită raportul comun de analiză spre consultare în maxim 7 zile de la înregistrarea contestaţiei. În termen de 10 zile de la depunerea contestaţiei, CNATDCU  confirmă sau infirmă retragerea. 

 Decizia de plagiat a fost dată pe 30 iunie

Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a recomandat la sfârşitul lunii trecute retragerea titlului de doctor al fostului ministru, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. 

Fostul premier Victor Ponta a avut la dispoziţie 10 zile (din momentul comunicării deciziei, respectiv de pe 7 iulie) pentru a contesta decizia CNATDCU prin care se propune retragerea titlului de doctor obţinut de acesta.

Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012.

„Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă („whistle-blower” în original - n.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate", se arată în articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat în cazul lui Victor Ponta., potrivit hotnews.ro.

„Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat”

Specialiştii contactaţi de „Adevărul” susţin că din acest moment organele judiciare trebuie să preia cazul, întrucât fostul premier s-a folosit de o diplomă falsă pentru a accede la anumite posturi.

„Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat, fals. A intrat în Barou pe baza unui doctorat fals. A obţinut grade didactice. Va trebui ca domnului Ponta să i se ceară drepturile înapoi, pentru că este o carieră bazată pe fals. Organele judiciare trebuie să demareze o anchetă”, a explicat analistul politic Sorin Bocancea.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite