VIDEO INTERVIU Ştefania Baldovinescu: „România are nevoie de oameni deştepţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A revenit în ţară în 2005, după ce a studiat administrarea afacerilor în SUA, iar acum, la 30 de ani, Ştefania Baldovinescu conduce propriul departament într-o multinaţională şi visează să-şi deschidă o şcoală după modelul american.

Ştefania Baldovinescu a plecat la University of Akron, în SUA, imediat după ce a terminat liceul în România, fiind selectată pentru o bursă oferită de compania Timken, din Ploieşti, unde avea unul dintre părinţi angajaţi. A studiat acolo patru ani Business Administration şi în 2005 a ales să revină în România, deşi avea oferte atât în SUA, cât şi în China.

A vrut totuşi să încerce să aplice ceea ce a învăţat în România, mai ales că, după patru ani de stat departe, îşi dorea „să stea aproape de cei dragi“, povesteşte ea într-un interviu realizat de ”Adevărul” şi Educativa, al căror program Reviro se axează exact pe angajarea în ţară a talentelor plecate la studii peste hotare.

Iar acum, la 30 de ani, conduce propriul departament în cadrul multinaţionalei de real estate Colliers România şi vrea să schimbe în bine ţara, începând cu oamenii din jur.

După patru ani de America

Demersul ei a fost unul care pare a fi la îndemâna oricui are un computer şi acces la internet, dar şi o cultură vestică.

„În primăvara lui 2005 am trimis emailuri către companii internaţionale din Bucureşti, pe care le-am găsit pe Google efectiv, search pe google – listă de 20 de companii din ţară. Am trimis emailuri, am primit câteva răspunsuri şi am venit în mai-iunie să discut cu ei. Aşa l-am cunoscut pe şeful meu de la Colliers, în continuare sunt în aceeaşi firmă, şi cred că el m-a convins, el a fost motivul principal pentru care am ales să vin în ţară“, povesteşte Ştefania.

„Nu eram decisă să mă întorc, am venit să văd cum ar fi, în ideea că mi-ar plăcea să aplic ce am învăţat în State într-o economie care era în momentul respectiv în creştere puternică şi evident intervine şi componenta personală: familie, prieten, prieteni“, aşa a început aventura ei în România, după patru ani de America, locul unde a studiat, a muncit din prima zi şi a învăţat să aprecieze importanţa apropierii de oameni.

Alătură-te campaniei „Cine, cum şi când Schimbă România” pe Facebook şi află poveştile oamenilor care sunt conştienţi că regenerarea societăţii româneşti depinde de fiecare dintre noi!

Modelul polonez

A început la Colliers România ca asistent junior, făcea traduceri pentru companie, mulţumită cunoştinţelor de limbă engleză, însă încet-încet a învăţat să facă studii de piaţă, iar după trei ani a preluat managementul departamentului.

După doi ani, la sfârşitul lui 2010, i s-a propus să deschidă şi să coordoneze un nou departament, o inovaţie la acea vreme în România, după model polonez, ce vizează administrarea imobilelor marilor dezvoltatori. Departament pe care-l conduce şi astăzi, în ciuda dificultăţilor de pe piaţa imobiliară, din cauza crizei economice.

Managerul român spune că un rol esenţial în păstrarea ei între graniţele ţării l-a avut şi accentul vestic al companiei unde lucrează, de la metoda de lucru, după studii de caz de la Harvard, până la şefi şi colegi.

Mitul Morgan Stanley

„Am lucrat o perioadă în SUA la Morgan Stanley, în facultate era visul oricărui student să ajungă să lucreze acolo, bătălia a fost de 1 la 60 de studenţi. Am reuşit, dar nu mi-a plăcut deloc. Nu era mediul în care voiam eu să lucrez, şeful meu nu-mi explica, nu-mi dădea ceea ce voiam eu să am“, explică Ştefania.

„De asta am venit în ţară, să aplic şi să încerc să schimb ceva. Am păstrat idei pe care mi le-au spus profesorii mei şi le aplic până şi acum, în jobul pe care îl fac azi, după şapte ani şi jumătate“, spune ea. Din facultatea americană a rămas cu idei pe care vrea să le folosească când îşi va deschide propria şcoală privată, cea mai importantă fiind deschiderea profesorilor faţă de studenţi, pe care o aplică în echipa ei, cu care încearcă să iasă la prânz măcar o dată pe lună.

România are nevoie de oameni deştepţi, care să se întoarcă în aceste firme să aplice ceea ce au învăţat, să pună în practică idei. Ştefania Baldovinescu, manager Colliers România

Acum, după mai bine de şapte ani, consideră că decizia a fost una bună şi România i-a depăşit aşteptările şi, deşi ar avea motive, nu vrea să plece din ţară: vrea să stea în funcţia actuală cel puţin cinci ani, pentru a vedea dacă poate transforma noua afacere într-un succes, dar mai ales pentru că este conştientă că „România are nevoie de oameni deştepţi“ care să producă schimbarea în bine a ţării.

Pe scurt, chiar dacă spune că România nu oferă prea multe cetăţenilor ei la capitole esenţiale, ca educaţie, administraţie şi servicii, este locul unde e alături de familie şi de prieteni şi are avantajul de a mai avea oameni unici, care au „spirit de luptă“, care „încearcă să facă lucrurile diferit şi să obţină succesul dorit“.

Ceea ce contează

Iar schimbarea sau soluţiile pentru România actuală pot veni de la tinerii din generaţia ei, oameni care au fost şcoliţi afară şi se întorc în ţară pentru a aplica ce au învăţat, care au obţinut în mediul de afaceri ce şi-au dorit şi au pornit proiecte sociale.

„Cred că avem cu toţii o mică parte din datoria de a încerca să schimbăm, să facem ceva mai bine“, explică managerul român, care adaugă şi că în SUA nu ar fi putut ajunge manager la 27 de ani. „Până la urmă, degeaba te duci în State, în Londra, în Asia şi ai cel mai tare serviciu dacă nu eşti înconjurat de cei dragi, dacă nu eşti aproape de cei cu care îţi doreşti să-ţi petreci timpul“, conchide Ştefania.

Şcoala ideală pleacă de la educaţia profesorilor

Ştefania Baldovinescu visează să-şi deschidă propria şcoală, croită după sistemul vestic, pe care l-a cunoscut în cei patru ani de State, atunci când va renunţa la jobul de manager de multinaţională, după ce va fi acumulat suficientă experienţă, rezultate şi bani.

Cheia pentru şcoala ideală la care se gândeşte pe viitor este educaţia profesorilor.

„E foarte important să-i înveţi în acest sistem diferit, vestic, să dea totul pentru copii, să-i înveţe, să aibă această chemare, dar să aibă şi pregătire“, explică Ştefania. Nu contează atât de mult programa, organizarea materiei sau modul de examinare, cât „apropierea de copii“, „un focus puternic pe ei şi pe cum învaţă ei cel mai bine“, explică ea prima condiţie pentru o educaţie de succes.

Este nevoie şi de şcolirea dascălilor: să aibă cărţi de specialitate, să fie trimişi la şcoli din afară pentru specializare sau să organizezi aici cursuri pentru a-i forma permanent, adaugă managerul, care spune că acest lucru este posibil într-o şcoală privată, însă foarte dificil într-una de stat.

În plus, este nevoie de „foarte multe activităţi extraşcolare“, care „te fac să creşti altfel, să gândeşti altfel, îţi deschid alte orizonturi“.

„Şi foarte mult sport - e iarăşi o cheie în învăţământul din State pe care l-am apreciat şi cred că e foarte necesar, observăm şi noi la job, oricât de mult munceşti, 8-10 ore, ai nevoie de sport“, îşi încheie Ştefania prezentarea noului model de şcoală românească.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite