Sergiu Paşca e cel mai bun student român din străinătate. Cercetător la Facultatea de Medicină de la Stanford (SUA), el mizează pe revenirea tinerilor în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Paşca le-a mulţumit mentorilor săi printr-un mesaj video, la Gala LSRS
Sergiu Paşca le-a mulţumit mentorilor săi printr-un mesaj video, la Gala LSRS

Liga Studentilor Români din Străinătate şi-a desemnat aseară câştigătorii în cadrul Galei de la Palatul Parlamentului. Sergiu Paşca este cel mai bun student român din străinătate, în timp ce Alexandru Călin este cel mai bun student din România din anul universitar 2011-2012.

Sergiu Paşca este câştigătorul marelui premiu al Galei LSRS din 2013 - Cel mai bun student român în străinătate în 2012, cercetător care încearcă să descopere un leac pentru autism, în cadrul Facultăţii de Medicină de la Stanford.

Deşi nu a fost prezent la Gala din Bucureşti, care a avut loc la Palatul Parlamentului, Sergiu Paşca le-a mulţumit, într-un mesaj video, tuturor mentorilor săi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

"Aceşti români care se pregătesc la facultăţile din străinătate trebuie să se întoarcă şi să contribuie în mediul universitar şi în politica românească", susţine Paşca.

Ce a spus Paşca despre el în prezentarea de pe site-ul Galei LSRS:

"Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding (oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge).” 

”În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine şi articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD". 

Premiu in memoriam pentru întreaga activitate de cercetare 

Mihai Pătraşcu, studentul care a câştigat cele mai multe medalii la Olimpiada internaţională de informatică şi printre primii 20 de câştigători din lume 4 medalii de aur şi 3 de argint, a primit postmortem premiul pentru întreaga sa activitate din partea LSRS. Acesta s-a stins din viaţa în 5 iunie 2012, la vârsta de 29 de ani, din cauza unui cancer la creier.

Premiul i-a fost oferit mamei sale, Mariana Pătraşcu, de către realizatorul TV Emil Hurezeanu. 

Mihai Pătraşcu şi-a dobândit titlul de doctor într-un singur an, cu cea mai bună teză de doctorat la Massachusetts Institute of Technology. A predat la MIT, Berkeley şi Copenhaga şi a publicat 47 de lucrări de informatică teoretică care au acumulat peste 600 de citări. 

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel universitar)

La categoria Europa Universitară, Alexandra Olteanu a fost aleasă studentul anului.

Alexandra este din Braşov şi a declarat: 

"Mi‐a plăcut întotdeauna diversitatea: am mers în stagii şi la concursuri în străinătate, am lucrat ca programator la Microsoft, întâi in Canada, apoi în Statele Unite. Lucrul într‐o firmă mare m‐a ajutat să definesc direcţia ulterioară de studiu, motiv pentru care am început un masterat în informatică la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveţia. Cred cu tărie că tehnologia, aplicată în moduri inovative şi într‐un cadru interdisciplinar, poate ajuta la rezolvarea celor mai grele probleme de astăzi. Recent am fost acceptată să îmi dezvolt lucrarea de masterat la Universitatea din Singapore, unde mă aflu acum. Aici îmi dau seama cu bucurie că, atât în industrie, cât şi în mediul academic, românii sunt foarte bine văzuţi pentru inteligenţa şi pasiunea lor. În calitate de şefă de promoţie şi ambasador al bursei Google Anita Borg, păstrez cu mândrie dorinţa de a fi unul din exemple pozitive româneşti de pretutindeni."

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel post-universitar)

La categoria Europa Postuniversitar, premiul merge către Gruia Bădescu, din Bucureşti.

gruia badescu lsrs

Cum se prezintă Gruia:

"Cum poţi vindeca un oraş după traumă? Această întrebare mi-a definit atât traiectoria academică interdisciplinară dar şi implicarea socială. Am cercetat problematica reconstrucţiei şi felul în care spaţiul urban relaţionează cu socialul şi politicul de la oraşele germane după război la Sarajevo şi Beirut, unde am studiat relaţia dintre reconstrucţia arhitecturală şi reconcilierea postconflict cu un grant National Geographic Society. Lucrez acum la un doctorat pe tema reconstrucţiei în cadrul grupului de cercetare Conflict in Cities de la Universitatea Cambridge. Dar mă interesează nu numai trauma provocată de război, ci şi problematica oraşului românesc, afectat de sistematizările comuniste şi haosul urbanistic din ultimii ani.” 

”Am revenit în România în 2009, mânat de dorinţa de a participa la o schimbare reală. Am lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al centrului Bucureştiului, am creat un ONG pe dezvoltare locală, şi m-am alăturat mediului ONG la campanii împotriva distrugerilor şi dezvoltării haotice şi absurde din oraşele şi satele ţării. Cred în rolul nostru, al noilor generaţii, în a regândi România şi cred cu tărie în legătura dintre lumea academică şi transformările sociale".

Menţiuni speciale pentru excelenţă au primit Irina Armean, doctorandă la Universitatea din Cambridge în bioinformatică şi proteomică, şi Maria Secrier, doctorandă în bioinformatică la Laboratorul European de Biologie Moleculară, una dintre instituţiile de top în acest domeniu din Europa.  

PREMIUL SPECIAL ÎN ARTE

Pentru prima dată a fost introdusă o nouă categorie în cadrul Galei LSRS, premiul Special în arte, care a primit numele regizorului Sergiu Nicolaescu, decedat pe 3 ianuarie. 

"Este o categorie nouă, trebuie să premiem şi sufletul, şi sufletul este reprezentat de artă şi cultură, pentru a-i onora pe cei care sunt peste hotare. Premiul poartă numele lui Sergiu Nicolaescu pentru toată comoara artistică pe care a lăsat-o acestui popor", a declarat Dragoş Preda, vicepreşedinte LSRS. 

Premiul a mers către Maria Niţulescu, studentă în anul II de Master la ”Comunicare creativă pentru patrimoniul cultural - Aplicaţii Digitale”, la Milano, iar la vârsta de 8 ani a primit un prestigios premiu în Japonia, fiind aleasă din mii de participanţi.  

georgeivascu

Actorul George Ivaşcu a urcat pe scena Galei LSRS pentru a înmâna premiul şi a spus:

"Arta ne face să vibrăm, arta este de a cultiva frumosul din noi, aceşti tineri fac să vibreze şi inimile noastre."

"Vă mulţumesc pentru premiul acordat, mă simt foarte onorată.Îi felicit pe iniţiatorii Galei", a declarat Niţulescu printr-un mesaj video.

Pentru finala Galei, Maria s-a prezentat: 

"Arta pentru mine a fost mereu o pasiune, la vârsta de trei ani am fost înscrisă la Clubul de Pictură „Cromo”,  condus de către profesoara Elena Stoica. Metodele de dezvoltare a creativităţii, folosite de domnia sa m-au ajutat sa evoluez armonios pe plan artistic. Mi-am continuat studiile în domeniul artistic, am terminat Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, sub îndrumarea marelui artist Iuri Isar. În 2011, am absolvit în Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte Plastice. Tot în anul 2011, am studiat în cadrul programului Erasmus la Accademia di Belle Arti, Milano. Momentan, sunt în anul  II la master  în Comunicare Creativă pentru Patrimoniul Cultural, Aplicaţii Digitale, la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano". 

STUDENTUL ANULUI ÎN ROMÂNIA

Alexandru Călin a fost desemnat studentul anului în România. 

alexandru calin lsrs

”Studiez medicina în Bucureşti şi am avut şansa extraordinară să-mi îmbogăţesc experienţa academică şi în străinătate (Elveţia, Italia). Mă preocupă în mod deosebit neuroştiinţele. În 2008 am fost recrutat să lucrez la Centrul pentru Excelenţă în Neuroştiinţe, în Grupul Român de Iniţiativă în Neuroştiinţe. În prezent, conduc echipa de studenţi care se concentrează pe monitorizarea creierului în timpul comei,” a spus Alexandru în prezentarea sa. 

STUDENTUL ROMÂN ERASMUS AL ANULUI

La categoria Român Erasmus al anului, premiul a fost câştigat de Andrei Panaiotu. 

Experienţa Erasmus este unică, este un program pentru oamenii care vor să se întoarcă acasă, dar care să inveţe de acolo foarte multe”, a declarat Andrei care a studiat la Universitatea din Amsterdam. 

erasmusstudent

În prezentarea sa pentru finala LSRS, Andrei a scris: ”Mereu mi-a plăcut să îmi depăşesc limitele şi să descopăr. Acest caracter m-a ghidat prima dată pe munte şi în alegerea facultăţii, iar odată cu stagiul Erasmus mi-am învins “frica” de bicicletă. În facultate m-am orientat rapid spre grupurile ştiinţifice, îmbinând utilul cu plăcutul, şi astfel am fost implicat în proiecte de cercetare diverse, am putut prezenta rezultatele la conferinţe internaţionale şi chiar să public un articol.

”Caracterul organizatoric mi l-am dezvoltat ca preşedinte al Bucharest Student Chapter, încercând să aduc un sprijin facultăţii, dar mai ales studenţilor. Pe lângă activităţi profesionale, sunt implicat şi în proiecte umanitare, participând la reparaţia complexului de adăpost şi reintegrare socială a copiilor abandonaţi Valea Plopului, Prahova, la organizat donaţii şi la acompanierea instrumentală (chitară) a corului de colinde în cadrul concertului caritabil organizat de Compania „Dan Puric”. Pe partea civică, sunt un membru şi în asociaţiile care se ocupă cu promovarea transportului alternativ.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel universitar)

La categoria Studentul Român al Anului din America de Nord, premiul a fost câştigat de Horia Ştefan Mania. 

”Sunt student la universitatea Princeton, unde studiez matematica. Sistemul universitar din SUA permite studenţilor să aleagă ce cursuri vor să urmeze în fiecare semestru. Astfel, am fost capabil să mă înscriu direct în cursurile mai avansate de matematică şi nu numai. Încă din primii doi ani de facultate am fost coleg cu studenţi din anul patru, obţinând note foarte bune. Acum, la început de an trei, am terminat cursurile de profil necesare pentru licenţă. Momentan urmez un curs de doctorat în analiză armonică/funcţională şi învăţ geometrie algebrică sub supravegherea unui profesor. În ultima vară am participat la program de cercetare la University of Minnesota.” 

publicgala

Premiile au fost acordate studenţilor români cu experienţă academică la cel mai înalt nivel, categoriile fiind următoarele: „Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, „Studentul Român Erasmus al Anului”, „Studentul Anului în România”, „Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală). Toate candidaturile, cu excepţia celei pentru „Studentul Anului în România”, intră automat în competiţia pentru Marele Premiu „Studentul Român al Anului”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite