VIDEO Tânărul antreprenor Radu Oprea: „Am adus puţină Americă în Galaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Oprea şi-a trăit visul din copilărie, dar a decis să revină în România după doi ani petrecuţi la un masterat în politici publice, la Universitatea Pepperdine din Los Angeles. Acum dezvoltă un incubator de afaceri în Galaţi şi ar vrea să infiinţeze un partid al tinerilor români cu studii în străinătate.

A plecat din Galaţi şi a ajuns în L.A. S-a bucurat de viaţa de campus din Malibu, de atmosfera din Beverly Hills, dar şi de un sistem educaţional performant, poate unul dintre cele mai bune din lume.

Deşi a avut şansa unei cariere în SUA, Radu Oprea (32 ani) a revenit pentru a pune umărul la schimbarea României. Pe lângă ideile de afaceri, propunerea lui pentru o Românie mai bună pleacă de la înfiinţarea unui partid politic cu tineri de 30-40 de ani, şcoliţi pe plaiuri străine şi întorşi în ţară.

La cinci ani după experienţa din America, tânărul şi-a pus în aplicare planul B, care a însemnat dezvoltarea unei metode de implicare civică, numită "Metoda marilor politici publice". Ea reprezintă o cale online şi offline prin care cetăţenii pot oferi soluţii la diferite probleme din comunitate, fie ea locală, naţională sau la nivel european.

Iniţiativa a reuşit să obţină atât finanţări, cât şi câteva poveşti de succes. "Avem deja aprobată o finanţare în programul Marea Neagră, prin care să trecem la o nouă etapă a metodei, să generăm mult mai multe poveşti de participare; asta înseamnă probleme de interes public rezolvate în comunitate," spune Radu.

cafeneaincubator

Incubator de afaceri

Instrumentele folosite de Radu sunt construite după modelul american, dar adaptate la sistemul nostru administrativ şi la cultura noastră. Proiectele inspirate de şcoala din Los Angeles, dar depuse aici, s-au concretizat atât prin patronat, cât şi prin alte două firme pe care le deţine.

"Pe una am obţinut o finanţare prin Programul Operaţional Regional, în domeniul plăţilor electronice, acel proiect e terminat, rambursat şi acum mă bucur de roadele lui. Al doilea proiect constă într-o cafenea, căreia i-am alăturat un incubator de afaceri", şi-a relatat Radu reuşitele de tânăr antreprenor în ţară.

"După un masterat în America şi un doctorat făcut în Galaţi, am ajuns cârciumar", glumeşte Radu, cel care a deschis în Galaţi o cafenea în stil american, care să-i motiveze pe tineri să-şi dezvolte ideile de afaceri. "Am adus puţină Americă în Galaţi", a spus el.

Partidul ”tinerilor antreprenori”

Schimbarea României se poate face prin vot, crede Radu, cel care, astă-vară a candidat ca independent pentru alegerile locale, dar nu a obţinut suficiente voturi.

“Ideea unui independent în România nu este fezabilă. M-am lămurit că trebuie un partid. Deocamdată, lucrez la statut”, explică tânărul.

Cu gândul la o ”mică revoluţie”, Radu se arată încrezător într-un partid politic construit “la acea masă de tineri de 30-40 de ani, care tac deocamdată, prin intermediul căruia să ne punem în practică experienţele pe care le avem mulţi dintre noi, din alte ţări, să încercăm să adaptăm, să îmbunătăţim, să facem banii să curgă mai uşor prin economia noastră.

În timpul petrecut pe coasta de Vest a Statelor Unite, el a făcut şi trei luni de practică pe politici regionale şi locale. A reuşit, după un concurs solicitant, să intre într-un program de internship la primăria din Los Angeles.

Destul de complicat procesul de selecţie, cu un concurs de dosare, făcut de o firmă privată, externă şi un interviu cu staff-ul primarului din departamentul unde am lucrat, respectiv pe educaţie,” povesteşte Radu. 

cafeneaincubator1

Singurul absolvent cu economii

Dar pe lângă distracţia şi explorările cuvenite unui student român în străinatate, Radu a început să lucreze chiar din prima zi de şcoală, când s-a angajat la biblioteca din campus. Job care nu doar i-a asigurat banii de buzunar, pe lângă bursele primite de la Guvernul României şi de la universitatea Pepperdine, dar l-a ajutat să şi economisească.

Am fost, dacă nu mă înşel, singurul absolvent care a terminat nu numai fără datorii, dar cu economii. Cam jumătate, dacă nu 60% din colegii mei, au terminat cu aproape 50.000 de dolari datorii prin programele de credit pentru studii”, a explicat tânărul.

Programul cu Bursa Specială oferită de Guvernul României l-a ajutat pe Radu să-şi dezvolte o atitudine constructivă după modelul americanilor şi al celorlalţi studenţi alături de care a trăit în SUA.

Eu m-am întors de acolo cu o mentalitate schimbată, foarte greu mă cert cu cineva şi atitudinea asta constructivă pe care mi-am îmbunătăţit-o la ei o folosesc în viaţa de zi cu zi, mă ajută în România să îmi dezvolt afacerile pe care le am aici, proiectele în domeniul non-profit, să interacţionez mult mai bine cu partenerii pe care îi am. Ăsta cred că ar fi cel mai mare câştig pentru mine”, a spus Radu. .

Deşi bursa l-a ajutat să trăiască una dintre cele mai revelatoare experienţe din viaţa sa, pe tărâm american, la întoarcerea în ţară, programul l-a dezamăgit. Niciunul dintre bursanţi nu a primit un job de manager public, aşa cum ar fi trebuit: ”Chiar am crezut în acel program, abia aşteptam să vin să ocup acea funcţie de conducere promisă prin intermediul lui”.

Obligat să-şi regândească strategia, după ce şi-a pierdut permisul de muncă, pe un an de zile, în SUA, fiindcă s-a întors în ţară, Radu a hotărât să-şi pornească propriile proiecte. “Am înfiinţat un patronat al tinerilor întreprinzători, prin intermediul căruia promovăm spiritul antreprenorial către tineri şi acum implementăm câteva proiecte”.

Fondurile europene, oportunitatea tinerilor

Pentru Radu, cea mai mare oportunitate a fost accesul la fondurile europene. Tânărul îi incurajează pe "românii mai creativi, mai antreprenori" să profite de aceste finanţări şi "să economisească cât pot de mult atunci când au un job, astfel încât, la un moment, să aibă minim capital să facă pasul spre antreprenoriat."

Practic, poţi să găseşti finanţare pentru orice idee de afacere sau orice idee de proiect în domeniul ONG.

Comparând cu oportunităţile din Statele Unite, Radu consideră că şi în România se pot ”creiona” proiecte, în special pe turism şi pe brand-ul de ţară la care el lucrează, Dracula.

"Cred că, în scurt timp, poate nu mai mult de cinci ani, această generaţie, care acum se află la 30-40 de ani, va începe să facă performanţă, deoarece sunt mulţi şi tăcuţi," povesteşte gălăţeanul.

După cinci ani de România, tânărul crede că ar fi dus o viaţă fără grija zile de mâine dacă ar fi rămas funcţionar la primăria din Los Angeles, cu un salariu de 50-60 de mii de dolari pe an. Dar a preferat să se întoarcă în ţară şi să încerce să producă servicii pe care să le vândă. Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea de a dezvolta o afacere şi în SUA sau într-o altă ţară în care să călătorească în scop profesional. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite