Universitar

articolul anterior articolul urmator

Virusul incompetenţei la purtător

14
29 Jan 2016 16:03:26
Nicolae Manolescu
Cei care vor să facă doctorate „adevărate“ sunt afectaţi de noua ordonanţă de guvern FOTO Wikimedia
Cei care vor să facă doctorate „adevărate“ sunt afectaţi de noua ordonanţă de guvern FOTO Wikimedia

Mă întreb ce rol va mai avea Consiliului Naţional de Etică (CNE) şi dacă mai e cazul să fie reînfiinţat, cel de până mai ieri, vinovat de numeroase rateuri, fiind deja desfiinţat de noul ministru al Educaţiei. Cele două atribuţii, dreptul de a propune retragerea titlului de doctor şi retragerea titlului de conducător de doctorate, vor reveni, conform ordonanţei, universităţilor.

Se aplică un cunoscut principiu din Drept şi anume acela al reciprocităţii dintre adoptarea unei măsuri şi interzicerea ei. Doar că în ştiinţă, reciprocitatea nu-şi prea are rostul, mai grav, ea poate deveni riscantă.

Probleme morale

Pe vremea când eram preşedinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), existau destule universităţi în ţară care nu aveau dreptul de a organiza doctorate (IOD), dreptul de a organiza comisii de doctorat şi implicit pe acela de a acorda titlul de doctor, ca să nu mai vorbim de atâtea facultăţi din cadrul lor. Dacă nu mă înşel, astăzi au rămas foarte puţine private de IOD. Cum se ştie, universităţile nu sunt toate de prima mână, spre a mă exprima cuviincios. Au dovedit-o, între altele, cele peste patru sute de recomandări pentru cărţi scrise în închisoare şi care conduc automat la reducerea pedepsei, în legătură cu care s-au sesizat, mai bine mai târziu decât niciodată, Ministerul Justiţiei şi DNA. A lăsa pe seama celor care n-au fost capabile să recunoască plagiatul sarcina de a-l denunţa şi pedepsi denotă o mare naivitate din partea autorităţilor.

Este evident că unele din universităţile noastre vor avea mari probleme morale. E cât se poate de generos gestul de a permite profesorilor care acordă titlul de doctor să-l şi retragă, mai mult, să le interzică unor colegi ai lor incompetenţi dreptul de a mai conduce doctorate. Dar e un cuţit cu două tăişuri. Şi un joc periculos, fiindcă este singurul în care jucătorii sunt şi arbitri.

Ce încredere să avem în profesorii care n-au sesizat în bibliografia tezei de doctorat a unui ministru din guvernul actual confuzia dintre prepoziţia latină „apud“, care e o simplă referire la un text, şi autorul sau titlul unui text? De ce i-am credita cu priceperea şi cu onestitatea ştiinţifică de a adopta o măsură atât de drastică precum retragerea titlului de doctor sau a dreptului de a conduce pe viitor teze?

Incompetenţă iresponsabilă

În definitiv, nu ne aflăm în faţa unor accidente. Din nefericire, avem de-a face cu un fenomen de corupţie care macină şcoala românească şi, pe cale de consecinţă, întreaga societate. Toţi doctorii frauduloşi în ştiinţe sau în litere sunt purtătorii pe viaţă ai virusului incompetenţei profesionale şi morale, un fel de SIDA la nivel intelectual şi totodată practic. Se observă cu ochiul liber, în toate domeniile, o scădere alarmantă a competenţelor. De aici decurg toate neajunsurile, de aici, iresponsabilitatea aproape generală. Frauda e o cauză şi un efect: ea dă naştere nepriceperii iresponsabile şi se naşte din ea. Cerc vicios care nu prea poate fi tăiat precum nodul gordian.

Tangentele şi secantele la un cerc vicios sunt inextricabile. Revenind la ordonanţa cu pricina, aş adăuga un lucru: ea poate fi normală într-o lume universitară normală, dar la noi, ea presupune în prealabil o reformă de fond a învăţământului şi cercetării, una şi bună, nicidecum, aşa cum se întâmplă la noi, şi nu numai în şcoală, de a face un lucru de mai multe ori şi, de fiecare dată, prost. Nu cred că a numărat nimeni câte reforme ale învăţământului au fost adoptate după 1989. Despre numărul amendamentelor, ce să mai vorbim. Fie că ne referim la autostrăzi, fie la şcoală, este o datină la noi de a le „repara“ mai în fiecare an. Ca, de altfel, la toate cele. Luând-o mereu de la capăt. Şi nu neapărat de la capătul care trebuie.

Poate că unii m-or fi bănuind că, profesor fiind, pun totul în cârca şcolii. E adevărat, dar nu fiindcă meseria mea a fost, de la început şi până la sfârşit, legată de şcoală. Dar fiindcă niciun alt domeniu nu poate face, dacă funcţionează greşit, un rău mai de durată decât şcoala. Nicăieri ştafeta incompetenţei iresponsabile nu e mai plină de urmări nefaste decât în şcoală. Şi asta, deoarece aceste urmări nu sunt imediat recognoscibile, ca în medicină, de exemplu, şi chiar ca în justiţie. Urmările nu se văd uneori decât după ani sau decenii.

Din mâna unor dascăli proşti, împăunaţi cu titluri nemeritate, ies promoţii succesive de avortoni intelectual, care, la rândul lor, creează premisele unei epidemii de ignoranţă şi de lipsă de simţ al realităţii şi al valorii, în stare să ucidă, lent, dar sigur, o societate, o naţiune, o ţară. Nu sunt decât câteva zile de când două anchete jurnalistice i-au surprins pe unii cetăţeni de-ai noştri ignorând câte zile are săptămâna sau fiind de acord cu o hotărâre guvernamentală care să creeze la noi un climat tropical. E adevărat că era teribil de frig şi viscolul nu trecuse de tot. Brrr!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.01.2016, 18:27:07

Comentariu considerat abuziv.

PETRE GRIGORESCU .
29.01.2016, 19:11:40

Domnilor „nicolae manolescu” ! Ce mai ştiu, aţi remarcat, intelectualii ăştia ai noştri să se tot fofileze-ofileze întreţinînd de 26 de ani diversiunea cacialmalelor vie-nfierbînţală-arzătoare şi iubit-patriotardă ? Căldură mare, puicosurule ! şi-ncă-un articol cu ape-ape, vă rog ! Că vorba aia : conversie după revoluţie mică, neamule ! Întrebarea e retorică, căci despre etică,rică doar se mai aventurează „în”; Meci !

-4 (6 voturi)
Paun Al
29.01.2016, 21:00:38

Se tot descrie situatia jalnica a mediului academic romanesc , a invatamantului , insa nimeni nu face nimic . Nici macar cei din interiorul sistemului de invatamant , din mediul academic care eventual si-au luat doctorate si titluri pe bune , care eventual tin la onoarea si prestigiul scolii in care isi desfasoara activitatea .. Descrierile , analizele sunt facute parca de martieni , care constata ca fapt divers , despre ce se intampla in invatamantul romanesc . Plagiatele , doctoratele pe banda rulanta au fost facute de colegii dv si de colegii celor , cati mai sunt in invatamantul romanesc , care eventual isi respecta statutul de profesor , de om de cultura , de om de stiinta , de elita intelectuala . Dar se complac toti in acest mediu insalubru . Nu le pasa de mediul in care isi desfasoara activitatea , nu le pasa de prestigiul mediului academic romanesc . Se limiteaza toti la interesele lor personale . Discuta , analizeaza , isi dau cu parerea ...si cam atat . Brrr...

+4 (4 voturi)
Dix'n
29.01.2016, 22:13:34

nu așa demult, într-o altă măsură, era sistemul „de făcut” intelectuali, toți în aceeași direcție, în spirit concurențial! E de vină prezentul? ... trecutul? Cu tot respectul, patima comunistoidă zace adânc în spiritul românesc (în mod concurențial, dorindu-și ca să „urc în vârful topului, de-acolo să m-arunc”, vitejește, mergând până în educația din copilărie!) Timpul trece ... eu mai aștept, că mai am timp ... sunt curios, dom' Pleșu sau „încornoratu' al'lat de CTP”, ce vrea? ... de unde ar vrea sa-nceapă? ...de aici: https://www.youtube.com/watch?v=ECwP2UcY8LY sau de aici: https://www.youtube.com/watch?v=QtXby3twMmI ;)

+1 (1 vot)
Cosmina Bajdechi
29.01.2016, 22:24:26

Cu alte cuvinte guvernul propusa dar matale zici ca nu merge la noi ca suntem prosti rau si avem de asteptat inca o generatie Eu zic sa mergem pe mana guvernului nu avem ce pierde ,ori creste nr doctoratelor ,ori ramanem fara doctori 'Vrem transparenta sa stim rezultatele si in functie de rezultate bagam doctoratul obligatoriu la gradinita acolo sunt pe bune nu intra politicul in ele

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările