Universitar

articolul anterior articolul urmator

„Votum posui”: Universitatea „Valahia” din Târgovişte în ziua alegerii noului său rector

0
20 Feb 2020 04:23:46
Silviu Miloiu

Universitatea „Valahia” din Târgovişte îşi alege astăzi Rectorul care o va duce în cel de-al patrulea deceniu al existenţei sale. Laura Gorghiu, actualul prorector al instituţiei de învăţământ superior, a fost singurul candidat care a oferit o campanie vizibilă, orientată spre dialog şi soluţii, ceea ce a atras numeroşi susţinători din ţară şi din străinătate.

Voi vota un om, o echipă, un program şi o universitate!

Voi vota un om inteligent, echilibrat, onest, implicat, dinamic, cu calităţi şi abilităţi de conducere remarcabile, cu experienţă îndelungată la nivelul conducerii înalte a universităţii, cu competenţe excelente de comunicare şi organizare, cu un portofoliu ştiinţific şi educaţional care-i face cinste, cu capacităţi interculturale certificate, cu o scară de valori consolidată, cu spirit pozitiv şi o înclinaţie naturală către guvernanţă democratică, cooperare şi găsirea de soluţii.

Voi vota echipa din care fac parte pentru că am încredere că împreună cu membrii acesteia şi cu toţi colegii noştri, cu studenţii – şi cu Dvs., cei care citiţi acest material, fie că sunteţi un membru al comunităţii universitare sau un privitor din exterior care poate fi de folos acestei construcţii instituţionale – vom oferi o nouă dinamică universităţii noastre, vom clădi ce trebuie clădit, vom sădi ce trebuie sădit, vom îndrepta ce trebuie îndreptat, vom îmbunătăţi ce trebuie îmbunătăţit, vom păstra ce trebuie păstrat, vom premia ce trebuie premiat, vom preţui ce trebuie preţuit, vom recunoaşte meritele ce trebuie recunoscute, vom strânge mâna onestă care ni se întinde, vom împlini ce trebuie împlinit, vom uni şi vom întări, astfel încât ideile noastre, ale tuturor celor cu gânduri bune pentru alma mater, să prindă viaţă cât mai bine şi mai repede.

Voi vota un program în care mă regăsesc, un program care vorbeşte prin cuvinte şi de dincolo de cuvinte, vorbeşte despre oameni şi prin oameni, creează un viitor şi o cale, ne angajează pe toţi şi ne responsabilizează în egală măsură, ne răsplăteşte şi ne oferă garanţii de viitor că universitatea îşi va păstra gradul ridicat de încredere, va promova în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, va face un pas substanţial înainte în ceea ce priveşte ierarhizarea programelor de studii, va finaliza construirea campusurilor din cele două judeţe unde funcţionează, inclusiv a bibliotecii centrale universitare, va păşi mai apăsat pe sensul spre calitate şi performanţă, în care motorul principal vom fi noi, cadre didactice şi studenţi, dar şi cercurile sociale concentrice din jurul nostru, instituţii publice, instituţii de cultură şi muzeale, companii şi firme care oferă internship-uri sau doresc să realizeze programe de studii sau de formare profesională, organele de presă interesate de bunul mers al universităţii, parteneri naţionali şi internaţionali pe care-i aşteptăm alături de noi. Cinci suntem o echipă, 275 suntem o comunitate, 7500 suntem o forţă, iar noi dorim ca fiecare dintre cei 7500 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, profesori, cercetători, personal nedidactic şi auxiliar să contribuie la mai binele lor şi la mai binele comun, ceea ce constituie însăşi esenţa programului nostru.

Locuim într-un oraş medieval, iar noi, ca universitate, dorim să arătăm preţuire faţă de trecut şi să găsim în istoria vechii  reşedinţe domneşti resursele pentru a consolida o identitate aparte, o identitate veritabilă, o identitate cu adevărat a sa universităţii cu nume de ţară, aşa cum o definea Preşedintele Academiei Române, Profesorul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Votez această universitate ot Târgovişte pentru că aceasta este chemată să contribuie la renaşterea acestui oraş din avatarurile tranziţiei şi postcomunismului, la performanţă şi prestigiu, aşa cum prestigios a fost trecutul ei şi prestigioasă a fost chiar şi decadenţa sa versificată de Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu şi Ion Ghica.

Ce facem noi cu această Universitate? întreba rectorul Călin Oros. Nu, nu era o întrebare retorică! Votul nostru de astăzi va fi cel mai bun răspuns! Votaţi cum vă dictează conştiinţa, nu vă fotografiaţi votul, aveţi speranţă, încredere şi răbdare! Va fi aşa cum ne dorim.

Vă invităm la dialogul votului! Fiţi alături de Universitate!

Ron Blonder, şefa Grupului de Educaţie Chimică, Departamentul de predare a ştiinţelor al Institutul Weizmann de Ştiinţă:

Este privilegiul meu să mă exprim în favoarea profesoarei Laura M. Gorghiu şi să susţin pe deplin promovarea în funcţia de rector al Universităţii „Valahia” din Târgoviste. O cunosc pe profesoara Gorghiu de când am început în colaborare proiectul nostru european, în urmă cu aproximativ 8 ani, şi urmăresc îndeaproape activitatea ei de atunci. În toţi aceşti ani, activitatea sa ştiinţifică şi personalitatea ei sunt ca un far călăuzitor în Comunitatea Educaţiei Chimice.

Citiţi mesajul integral aici.

Andrew C. Bullough, cercetător principal la Institutul Sheffield de Educaţie:

„De-a lungul timpului, împreună, în cadrul proiectului Engage, am dezvoltat o legătură puternică cu Laura şi echipa Universităţii „Valahia” din Târgovişte, bazată pe încredere şi înţelegere reciprocă. Am apreciat acest parteneriat. Laura a fost cea mai activă parteneră în realizarea proiectului nostru. Acest lucru a fost remarcat şi de evaluatorul nostru independent, Dr. Stella Mascarenas Keyes, care a comentat cu privire la succesele Laurei şi ale echipei UVT, de aceea am preluat acest extras direct din raportul final de evaluare pentru a vi-l împărtăşi.”

Citiţi mesajul integral aici.

Monica Divitini, profesor de tehnologie avansată, Departamentul de Informatică şi Ştiinţa informaticii, Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie:

„În toţi aceşti ani, am ajuns să o apreciez pe prof. Gorghiu ca o membră activă a comunităţii internaţionale de cercetare, implicată laborios în diverse proiecte educaţionale şi de cercetare orientate spre introducerea sau extinderea rolului TIC în educaţie. În decursul colaborării noastre, prof. Gorghiu s-a dovedit a fi un cercetător angajat, un manager ştiinţific dedicat, un profesor entuziast şi un om de echipă de excepţie.”

Citiţi mesajul integral aici.

Maria Kordaki, conferenţiar universitar, Departamentul de Tehnologie Culturală şi Comunicare, Universitatea Egeană

Pe baza colaborării mele de cinci ani cu Dr. L.M. Gorghiu, pot afirma că are o personalitate carismatică prin prisma abilităţilor extraordinare de comunicare şi organizare, spirit de echipă, capacităţi de conducere eficiente, gândire pozitivă, autenticitate, precum şi capacitatea de a acţiona calm, rapid şi inteligent pentru a rezolva problemele.”

Citiţi mesajul integral aici.

Rachel Mamlok, şefa Centrului Naţional de Chimie al Institutul Weizmann de Ştiinţă:

„Am fost întotdeauna impresionată de personalitatea remarcabilă a profesoarei Laura Gorghiu şi de capacitatea ei de a împărtăşi ideile sale cu ceilalţi parteneri şi de a colabora cu ei.”

Citiţi mesajul integral aici.

Yael Shwartz, şefa Centrului Naţional pentru profesorii de ştiinţă şi tehnologie, Institutul Weizmann de Ştiinţă:

Aş dori să subliniez că prof. Gorghiu demonstrează performanţe deosebite în toate celelalte criterii academice: management, predare, îndrumarea studenţilor şi a absolvenţilor, elaborarea granturilor de cercetare şi a publicaţiilor. Prof. Gorghiu contribuie continuu şi semnificativ la comunitatea [ştiinţifică] prin îmbunătăţirea predării ştiinţei în România, în Europa şi pe plan internaţional.

Citiţi mesajul integral aici.

Despre Laura Gorghiu: lauragorghiu.ro/despre-mine

Lansarea candidaturii doamnei conf. univ. dr. Laura Gorghiu: lauragorghiu.ro/post/lansare-candidatura

Prezentarea programului echipei conduse de doamna conf. univ. dr. Laura Gorghiu: lauragorghiu.ro/post/uvt-la-rascruce

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii