Ţara lui Putin, la Curtea Europeană: două membre ale grupului Pussy Riot dau în judecată guvernul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadzehda Tolokonnikova  şi Maria Alyokhina au acţionat în instanţă guvernul rus FOTO AFP
Nadzehda Tolokonnikova  şi Maria Alyokhina au acţionat în instanţă guvernul rus FOTO AFP

Nadzehda Tolokonnikova şi Maria Alyokhina, cele două membre ale grupului Pussy Riot, care au fost condamnate la doi ani de închisoare în 2012, după ce au cântat o rugăciune punk într-o biserică din Moscova, dau în judecată guvernul rus, pe care îl acuză de violarea drepturilor omului.

Potrivit site-ului theguardian.co.uk, Nadzehda Tolokonnikova (24 de ani) şi Maria Alyokhina (25 de ani), care au fost eliberate în decembrie, după 21 de luni în închisoare, cer daune materiale în valoare de 120.000 de euro, plus încă 10.000 de euro, pentru cheltuielile de judecată. Ele suţin că urmărirea penală şi investigaţiile la care au fost supuse sunt comparabile cu tortura şi constituie grave încălcări ale drepturilor omului.

„Nu au avut parte de un process corect în Rusia, aşa că, în cele din urmă, s-au dus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului“, a declarat Pavel Chikov, reprezentantul celor două femei şi liderul unui grup al drepturilor omului.

„Mai mult, ele (Maria şi Nadzehda – n.r.) doresc ca acest caz să stabilească un precedent, astfel încât ruşii să poată aborda în public problemele politice mai delicate, chiar dacă discursul nu este susţinut de o majoritate. Acest caz vizează libertatea de exprimare şi, înainte de toate, un proces corect“, a completat Chikov.

Cele două activiste feministe acuză Rusia de încălcarea a patru articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), referitoare la interzicerea torturii, libertatea de exprimare, dreptul la libertate şi securitate, şi, respectiv, dreptul la un proces echitabil.

Programul dur al audierilor, cuşca de sticlă, în care acuzatele au fost ţinute, alături de măsurile de securitate sporite ar putea fi considerate tratament inuman.

„Această pratică a Rusiei, în care condamnaţii sunt ţinuţi în cuşti de sticlă sau de metal nu are nimic de-a face cu un proces echitabil şi violează prezumţia de nevinovăţie“, adăugat Chikov, care se aşteaptă ca Maria şi Nadzehda să câştige procesul.

Grupul feminist de punk rock Pussy Riot a intrat în atenţia publicului în februarie 2012, după ce a participat la o manifestare anti-Putin, într-o catedrală din Moscova. Trei membre ale grupului au fost atunci arestate pentru huliganism şi condamnate la doi ani de închisoare, într-un process ce a stârnit reacţii la nivel global.

Majoritatea ruşilor, însă, nu au fost de acord cu manifestului anti-Putin al grupului Pussy Riot. Conform chestionarelor, realizate în timpul procesului, 86% dintre persoanele de origine rusă considerau că protestatarele îşi merită pedeapsa.

Yekaterina Samutsevich a fost eliberată în octombrie 2012, în timp ce decizia luată în urma procesului în apel privindu-le pe Alyokhina şi Tolokonnikova a rămas neschimbată. Tolokonnikova a intrat în greva foamei şi a descris condiţiile din închisoarea pentru femei din Mordavia într-o scrisoare deschisă, publicată de „The Guardian“. Gestul său a înfuriat autorităţile ruseşti, care au mutat-o pe Tolokonnikova într-un penitenciar din Siberia.

Nadzehda Tolokonnikova  şi Maria Alyokhina  au fost eliberate în decembrie 2013, cu puţin înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci. Cu toate acestea, la doar două luni de la amnistiere, cele două au fost acuzate de furt şi arestate, în centrual oraşului Soci, la 30 de kilometri de parcul olimpic.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite