A murit Horia Stoicanu. Pionierul mişcării folk avea 71 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Stoicanu FOTO Facebook Horia Stoicanu
Horia Stoicanu FOTO Facebook Horia Stoicanu

Cantautorul şi scriitorul Horia Stoicanu, unul dintre pionierii mişcării folk din România, a murit la vârsta de 71 de ani. La începutul acestui an, el a anunţat că a fost diagnosticat cu cancer pulmonar.

Horia Stoicanu a murit pe 25 martie, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de Facebook a artistului. Artistul a fost înmormântat pe 26 martie la Cimitirul Ghencea Militar din Bucureşti.

La începutul anului, muzicianul a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, iar apropiaţii au lansat un apel umanitar, pentru a strânge banii necesari tratamentului. De altfel, recent, colegii de breaslă au susţinut concertul caritabil „Toţi pentru Horia“.

Horia Stoicanu, născut pe 29 septembrie 1949, în Bucureşti, a fost un compozitor, textier, solist vocal, instrumentist (chitară), dar şi publicist. A fost unul dintre cei care au pus bazele mişcării folk din România, alături de nume precum Nicu Vladimir, Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, Dorin Liviu Zaharia, Vali Sterian şi Mircea Florian.

Horia Stoicanu a compus muzică şi texte pentru albumele „Cântece de bivuac“ şi „Încă 2000 de ani“ ale trupei Pasărea Colibri, printre care melodiile „Pe Corso“, „Dragostea e o salată“, „38“, respectiv „Cardio“, „Închis în paradis“, „La Primărie“.

Alături de Mircea Vintilă a lansat albumele „Madama de Pică“ (2000) şi „Toţi într-o barcă“ (2003).

Cele mai cunoscute cântece ale sale au apărut pe albumul colectiv „Din darul Magilor“ - „Ce copil e mama mea“, „De ajun“.

Este autorul unor piese intrate în fonoteca de aur a folkului românesc: „Sala paşilor pierduţi“, „La răsărit“, „Urmărit“. Primul şi singurul său album, „Cireşe amare“, a apărut în 2011.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite